Witam wszystkich, jestem tu nowy, mam nadzieję że trafiłem w dobre miejsce . Przechodząc do rzeczy...Jestem studentem 3 roku Akademii Morskiej na kierunku towaroznawczym. Uparłem się i w sumie dostałem zgodzę na napisanie pracy o piwie miodowym. Postawiono mi jednak warunek, co dokładnie chcę w nim zbadać ? I dlatego zjawiam się tutaj, liczę na waszą pomoc. Co takiego mogę zbadać jeśli chodzi o piwa miodowe ? Wpływ rodzaju miodu na smak piwa, na jego barwę, na poziom cukru? Czy miód sztuczny utrzymuje się dłużej w piwie niż inne poszczególne miody (lipowy, wielokwiatowy, akacjowy, gryczany itd). Liczę na wasze wsparcie
Piwo miodowe - praca inżynierska
Collapse
X
-
Przyznam się szczerze, że nie rozumiem. Pytasz nas co masz badać w piwach miodowych? Jak wybierałeś temat to nie zastanowiłeś się nad tym? Dziwne.
W każdym razie naturalnym jest zbadanie jak wpływa zastosowanie poszczególnych gatunków miodu na zapach czy smak piwa (o tych samych parametrach bazowych). Pomysł sztuczny vs naturalny tez wydaje się dobry. I chyba tyle.
W ogóle to ciężki temat chyba, bo ten rzeczony smak czy zapach piwa może zależeć od kwadryliona czynników.
-
-
Jeśli sam nie masz jakiejś koncepcji to trudno będzie Ci w ogóle z pozyskaniem informacji od browarów.
Poza rodzajem miodu, można też zerknąć jak wypada efekt dodawania miodu i jego rodzaju na różnych etapach produkcji. No i jak sobie ma taki browar radzić z pozyskiwaniem surowca.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Temat może i ciekawy, ale jak się mu głębiej przyjrzeć to nie ma co wiele pisać o piwach miodowych. Smaczne są, ale jak na nie wpływa miód i jego rodzaj? Ja i tak najczęściej wybieram Łomżę Miodową Ale jest wiele innych. Badaj chłopie, jak będziesz miał wyniki to daj znać jak wyszły
Comment
-
Comment