Materiał ściany fermentatora a kondycja drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DrunkChaosMind
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 11

    Materiał ściany fermentatora a kondycja drożdży

    Witam, z góry sory, jeśli dałem na zły dział.

    Zastanawiam się jakie znaczenie ma rodzaj zastosowanego materiału aparatury na kondycję drożdży, a co za tym idzie też i produkcję piwa. Jaka będzie różnica między zastosowaniem: plastikowego lub stalowego fermentora, czy szklanego baniaka.
    Próbowałem szukać w googlach ale kiedy wpisuję frazę podłoże to automatycznie wyświetlają się artykuły o podłożu hodowlanym, w sęsie o pożywkach dla drożdży. Znalazłem jedynie z trzy materiały z czego przykładowy jest o wpływie nanorurek na bakterie do syntezy biosurfaktantów.
    Czy ktoś mógłby mi wskazać jakieś słowa kluczowe do znalezienia właściwej literatury, bądź samemu ma jakieś teorie na ten temat?
    Z góry dzięki
    Attached Files
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    To wszystko potrzebujesz do piwowarstwa domowego?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • DrunkChaosMind
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 11

      #3
      Nie domowe mam pomysł na badania do koła naukowego. Tylko literatury mi brakuje żeby coś zacząć wogóle.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X