Magisterka o piwach i moje pytania do Was :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • IzabelaPaweloszek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.10
    • 3

    Magisterka o piwach i moje pytania do Was :)

    Witam, jestem studentką Turystyki i Rekreacji i temat swojej pracy magisterskiej skierowałam ku piwom Szukam więc pomocy wśród Was, nie wiem tylko czy napisałam w odpowiednim dziale - jeśli tak to proszę, przekierujcie mnie do odpowiedniego Temat pracy brzmi "Stan i perspektywy rozwoju biroturystyki w Lublinie".

    Potrzebuję Waszej opinii, porady i zdania na kilka następujących pytań, z którymi nie do końca potrafię uporać się sama. Nieważne, czy jesteś specjalistą w tej dziedzinie, czy nie - tak czy siak napisz co myślisz, będzie to dla mnie nieopisaną pomocą

    Chcę sprecyzować kilka definicji odnośnie rodzajów browarów jakie są wyróżniane, ale w literaturze znajduję albo szczątkowe informacje, albo niekiedy ze sobą sprzeczne. Czy możecie zatem napisać jak rozumiecie i jak byście zdefiniowali pojęcie:

    1- browar regionalny
    2- browar koncernowy
    3- browar kraftowy
    4- minibrowar czyli browar restauracyjny
    5- browar rzemieślniczy
    6- browar kontraktowy

    Interesuje mnie czy są jakieś granice np. w liczbie hektolitrów produkowanych na miesiąc bądź też rok, które wyznaczają co jest jakim browarem. Tak samo jak liczba zatrudnianych osób, profil piw na jakich się skupiają, czy są nowofalowe, jakich składników używają i sprzętu, jak duży jest dany browar i jak daleko sięga sprzedaż. I wszystkie inne wyznaczniki określające konkretny rodzaj browaru.

    Może znacie jakieś książki/artykuły/prace naukowe/blogi/strony internetowe, gdzie ktoś już określił taki podział?


    Dodatkowo szukam informacji wszelkich na temat początków, historii i cech odnośnie PIWNEJ REWOLUCJI i oddzielnie CHMIELAKÓW KRASNOSTAWSKICH

    Czym jest dla Was i jak rozumiecie pojęcie TURYSTYKI PIWNEJ (BIROTURYSTYKI)? Czy sami może bierzecie udział w czymś takim?

    Za wszelkie odpowiedzi i pomysły serdecznie dziękuję
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Temat był już poruszany kilkukrotnie. Całkiem niedawno ktoś (kto też pisze podobną pracę) wrzucił ankietę. Było przed nim też paru.
    Temat definicji jest wciąż szeroko komentowany i ciężko przyjąć satysfakcjonującą wszystkich definicję.
    Wielkości w hl produkcji nie przekładają się na te w innych krajach. Była kiedyś taka dyskusja o porównaniu do USA, gdzie takie wielkości graniczne istnieją.
    Na szybko IMO kraftowy to to samo co rzemieślniczy. Kontraktowe w tym temacie stanowią margines, choć jest ich blisko setki, ale z punktu widzenia biroturystyki praktycznie nie istnieją. Często sami są w browarach fizycznych gośćmi.
    Jak chodzi o zgłębianie wiedzy na ten temat polecam internet a w nim kontakt z lubelskim oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz grupę na FB Piwny Lublin. Jednak co do biroturystyki to musisz sama szukać, bo gotowców nie ma. Czyli pisać, dzwonić i podpatrywać podróżników piwnych. M.in. takich jak abernacka, dadek, pebejot, heckler.
    A po pierwsze i najważniejsze to odpowiedź na pytanie co chciałabyś zawrzeć w tej pracy, bo jak na razie to więcej w niej ogółu niż szczegółu.

    Comment

    • IzabelaPaweloszek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.10
      • 3

      #3
      Z ekipą z PSPD i Piwnego Lublina miałam już przyjemność rozmawiać i się nawet spotkać. Dostałam od nich wiele wskazówek jednak chciałam usłyszeć opinię społeczności browar.biz, wiem, że jest tu wielu inteligentnych i obeznanych z tematem ludzi
      Czy masz może link do tego wątku, gdzie był już poruszany temat? Z chęcią bym się zapoznała.
      Chcę opisać obecny stan turystyki piwnej w Lublinie, głównie przeprowadzałam wywiady z osobami reprezentacyjnymi lokali i browarów, a także organizatorami Lubelskich Targów Piw Rzemieślniczych. Jakie są atrakcje, wydarzenia związane z piwem, jakie możliwości rozwoju oraz sporządzić własny plan szlaku piwnego w tym mieście. Tak w skrócie.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Jest pewna różnica pomiędzy tymi grupami ludzi, ale chyba nie aż tak istotna dla sprawy. Sam jako członek lubelskiego PSPD ostatnio wnioskowałem o szersze wykorzystanie tego spektrum w działaniach stowarzyszenia.
        Jak coś znajdę pomocnego to podeślę na pw.

        Comment

        • IzabelaPaweloszek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.10
          • 3

          #5
          Będę niezmiernie wdzięczna za każdą informację, link lub przekierowanie do innych osób czy stron

          Comment

          • yaro74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2089

            #6
            Artykuł na jednym z blogów o rodzajach browarów:
            Browary regionalne, kontraktowe, rzemieślnicze, koncernowe… Żonglujesz tymi pojęciami przy okazji picia kolejnych piw, a czy wiesz, co one tak naprawdę oznaczają? Dyskutowałem niedawno w gronie znajomych odnośnie terminologii używanej podczas opisywania browarów. O ile my, interesujący się piwem na co dzień bez problemu wyłapujemy różnice wprowadzone często przez umowny podział, o tyle przeciętny zjadacz chleba może mieć z tym problemy. Żeby więc uniknąć wszelkich niedopowiedzeń w przyszłości,…


            Coś na temat piwnej rewolucji:


            Site will be available soon. Thank you for your patience!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X