Książki o browarach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Micho113
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 07-2021
    • 2

    Książki o browarach

    Cześć
    Piszę pracę magisterską o zakładaniu browaru rzemieślniczego. Chciałbym was zapytać czy kojarzcie jakieś książki, artykuły czy też inne publikacje o tej tematyce? Wszelka pomoc będzie na wagę złota. Pozdrawiam
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 02-2003
    • 12356

    #2
    Napisz jakie dokładnie zagadnienia Cię interesują - zarządzanie, markating, sprawy techniczne, społeczne zagadnienie, itp.?

    Jednym z pierwszych rzemieślinków nowego typu był szkocki Brewdog. W czasie świetności i sporej pewności siebie James Watt,współzałożyciel:

    In 2007, James Watt and Martin Dickie set up their first brewery in a shed on a remote industrial estate in Fraserburgh in Scotland. It was just the two of them and a dog, so they named the company…


    napisał taką książkę:

    Rip up the rule book the BrewDog way! Iconic, controversial, and hugely colourful, BrewDog has never done business the way other companies do. This snappy staff manual, written by co-founder James Watt, reveals how it thinks, works and makes some of the best loved craft beers in the world like Punk IPA and Tactical Nuclear Penguin. Founded by two men and a dog, its groundbreaking business model - crowdfunded by 'Equity Punks' - has attracted admiring glances from many established and aspiring entrepreneurs. Over 10 years on, it is still anarchic, radical and ever successful, with an ever-growing global presence. This book lays its soul bare, revealing its mission to create a whole new type of business, spread the passion for great craft beer and 'turn the global beer scene on its head'. With chapters covering their BrewDog Charter, Dogmas, Journey and Signature Benefits, the unconventional, unexpected and innovative world of BrewDog gives advice for holding fast, gripping the wheel and driving like you [expletive removed] stole it!


    Szybko okazało się, że nie jest jednak tak różowo z ich zarządaniem. Był to jednak kultowy browar.

    Może coś znajdziesz w dziale bibliotecznym:

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 05-2002
      • 19238

      #3
      Najlepiej wybrać sobie temat pracy zupełnie nie mając pojęcia o tym co chce się napisać Chyba najpierw trzeba zreaserchować CZY jest jakaś bibliografia na której możesz oprzeć swoją pracę a dopiero potem proponować temat pracy...

      Skoro już nie masz wyboru to pozostaje Ci odwiedzić kilka browarów i popytać u źródła, aby mieć jakieś pojęcie w temacie. Ogólnodostępnych materiałów po polsku nie ma za wiele (kiedyś był ogólny poradnik Artezana), ale większość wyg jak i nowicjuszy nie chwali się doświadczeniami w postaci poradników. A wracając do browarów to wybierz te mniej eksponowane, bo mogą nie znaleźć czasu dla Ciebie. Raczej coś lokalnego.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 05-2002
        • 19238

        #4
        Tak w ogóle to ciekawy temat na dość obszerną publikację. Zaczynając od omówienia źródeł finansowania (w tym ostatnio modny crowfunding), dobór dostawcy sprzętu i logistyka (z UE, spoza UE, z odzysku lub samoróbka) nie zapominając o problemach urzędowych tych trzech ostatnich, urzędnicze kroki po kolei, nie pomijając zmianę przeznaczenia budynku i dostosowanie go do produkcji spożywczej oraz sposoby "obejścia" miejscowego planu zagospodarowania terenu i ew. z tym kłopotów, a skończywszy na dość oczywistych związanych z modelem biznesowym.
        Jak potrzeba Ci jakiegoś browaru z "chińczykiem" to wskażę kilka. Większość moich wizyt w browarach był związany z kłopotami jakie napotykali, więc pomysłodawcy dzielą się wiedzą co znam z autopsji.

        Comment

        Przetwarzanie...