Zapomniałam nadmienić, że jako prawdziwy samochód piwowara lubiącego piwa pszeniczne skodzinka zakończyła swój żywot na polu pszenicy, żeby nie było, że jakiegoś owsa, czy innego żyta
Czterej z Portierni i Pils poszukują samochodu...
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziJa polecam Peugeot Partner 1.9 diesel w wersji osobowej. Auto nie do zdarcia i bardzo pojemne.
Omega - to może być kosztowny błąd. Paliwożerny i zawodny (elektryka, powtarzające się kłopoty z zawieszeniem i przede wszystkim szybko łapie rdzę) - to doświadczenia mojego znajomego. Trzy lata jeździł rocznikiem 1999, kupionym w Polsce z pełną książką serwisową. Wkładał w niego gotówkę regularnie...
I jeszcze w kwestii Nissana, który gdzieś tam się przewinął - na dłuższą metę (jeśli traficie na dobry, zadbany egzemplarz), japończyk się opłaca. Części może i droższe, ale to naprawdę marka nie do zdarcia. Szczególnie egzemplarze do roku 97-98, produkowane jeszcze w Japonii bądź w Holandii. Ja w ciągu ostatnich dwóch lat zrobiłem Micrą (98) ponad 60 tys. kilometrów. Wkład - 2xfiltr powietrza, oleju i klocki hamulcowe, zwrotnica wymieniona po 120 tysiącach. W sumie - ok. 1000 zł.
Żona sąsiada jeździ również Micrą K-11 (1996), na liczniku ponad 320 tys. km. Poważniejsza naprawa - wymiana amortyzatorów.
Wiem, że to dla Was za małe, ale Nissana jako markę naprawdę polecam. Byłem sceptyczny, ale sam przekonałem się, że na japończyka w odpowiednim roczniku warto postawić.*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
Z tym polecaniem to jest dość ryzykowna sprawa Zwłaszcza w kategorii aut używanych. Modele uznawane za tanie w serwisie i kosztach utrzymania, mogły się świetnie sprawdzać u polecających. Ale kupujący może trafić na taki egzemplarz, że potem może być wstyd im w oczy spojrzeć, jak się coś polecało, co potem to tylko głównie dzielnie wspierało najbliższy autoserwis.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziZ tym polecaniem to jest dość ryzykowna sprawa Zwłaszcza w kategorii aut używanych..Last edited by iommi; 2009-07-23, 21:49.*****************************
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment
-
-
Jeszcze trwają Pewnikiem po zlocie coś się nawinie....
Comment
-
-
Ja też szukam i już kompletnie zgłupiałem. Np. patrzę na jedno kombi, ale okazuje się, że interesujący mnie model ma większy bagażnik jako sedan. Bezsens. Oglądamy dalej. Jest jakiś hatchback - starszy ma dobry bagażnik, ale wypada katastrofalnie w testach zderzeniowych. Ten sam samochód nowszej generacji - bezpieczniejszy, ale bagażnik mniejszy o 40 litrów, choć samo auto dłuższe o kilka centymetrów.
Mam ochotę pójść na giełdę i kupić dużego fiata...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi(...) Mam ochotę pójść na giełdę i kupić dużego fiata...*****************************
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziJa też szukam i już kompletnie zgłupiałem. Np. patrzę na jedno kombi, ale okazuje się, że interesujący mnie model ma większy bagażnik jako sedan. Bezsens. Oglądamy dalej. Jest jakiś hatchback - starszy ma dobry bagażnik, ale wypada katastrofalnie w testach zderzeniowych. Ten sam samochód nowszej generacji - bezpieczniejszy, ale bagażnik mniejszy o 40 litrów, choć samo auto dłuższe o kilka centymetrów.
Mam ochotę pójść na giełdę i kupić dużego fiata...
Bedąc na wypoczynie wakacyjnym w pewnym gospodarstwie agro miałem na wyposażeniu toalety ze trzy roczniki różnej maści czasopism motoryzacyjnych. No to w chwilach zadumy przeczytałem kilka artykułów i jednym z nich był właśnie test pojemności bagażników w kilkunastu najpopularniejszych modelach samochodów. Panowie mozolnie upychali styropianowe kostki w bagażnikach i niestety okazało się że wszyscy sprawdzeni producenci kłamią! Niektórzy o 10-20 litrów ale niektórzy nawet o blisko 40%. Niektórzy bezczelnie podają dane z czapy a niektórzy np mierzą "po swojemu" zamiast wg stosownej normy która teoretycznie powinna ujednolicać metodologię pomiaru. Wynika z tego że jeśli jakiś samochód ma np 500 litrów bagażnik to okazać się może że i owszem wejdzie 500 ale dopiero jak załadujesz po sam dach a nie do linii szyb jak powinno to być liczone.
Więc jeśli ma to dla Ciebie istotne znaczenie to lepiej przetestuj w praktyce zamiast ufać danym producenta
Comment
-
-
Bo są różne metody pomiaru, kostki lub piasek, stąd pewnie różnice.
Iommi, jeszcze niedawno na otomoto był taki 125 p w wersji z metalową deską rozdzielczą, naprawdę wyglądał na klasyka, za jedyne 5000 zł, jeszcze na czarnych tablicach, więc pewnie od długoletniego właściciela. Gdyby nie to, że w Sanoku, to chyba pokusiłbym się o chwilę szaleństwa i zadał szyku na zlocie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziBo są różne metody pomiaru, kostki lub piasek, stąd pewnie różnice.
Iommi, jeszcze niedawno na otomoto był taki 125 p w wersji z metalową deską rozdzielczą (...)
Ale tak całkiem serio i ekonomicznie myśląc - końcowe roczniki 125 p w niezłym stanie można kupić dziś za 1000 - 1500 zł. Polecam jako drobną inwestycję tym, którzy mają warunki do przechowywania i cierpliwość na minimum 5-8 lat...*****************************
Comment
-
-
Może i w kombi często litrów jest w danych fabrycznych mniej niż w sedanie (te wydłużone kufry jednak sporo mieszczą) to ja jednak cenię sobie duży otwór przez który ten bagażnik się napełnia i możliwość podniesienia litrażowej ładowności przez ładowanie pod dach. Taki fiat siena - kiedyś rekordzista w klasie z bagażnikiem ok. 500l pewnie miałby problemy z wchłonięciem klasycznego kineskopowego telewizora w kartonie - widziałem jak kiedyś nie udało się to ludziom na parkingu przed sklepem do mercedesa klasy E.Pozdrawiam, Maciek
Comment
-
-
Kup Pan sobie to ustrojstwo co ja mam. Bagażnik do ponad 200 litrów do ponad 1700.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziTo prawda, ale jeżeli prawie pięciometrowy Saab 9-5 kombi ma 415 l (podczas gdy tak samo długi sedan mieści 500l), to coś tu nie gra.
Comment
-
Comment