te książkę mam zawiera ona urządzenia o ktorych pisałam ale nie są to konkrety juz więcej można znalesc w "Technologii piwa i słodu" Kunza ale nadal to nie jest to o co dokladie chodzi, no trudno wybiore się do pobliskiego browaru.
Dusiu> Możesz też popróbować poczytać Forum, np. w dziale historycznym i warzelniczym zdarzają się opisy poszczególnych sprzętów. Polecam też strony internetowe browarów polskich i zagranicznych (w wypadku znajomości języków obcych) - niektóre mają naprawdę ciekawe opisy produkcji.
Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...
Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Comment