jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!
jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!
Widzę, że koleżanka zgłębia ciekawy temat. Może więc na początek napiszesz o ciekawych informacjach do których dotarłaś. Dzięki temu nie będzie w tym temacie zbędnych danych o kórych już wiesz, a dodatkowo zachęcisz zorintowanych w tym temacie ludzi do dyskusji... Ja chętnie poczytam
ELLO ELLO
coś widzę, że Pan Jackson pokłada zbyt duże nadzieje w mej skromnej osobie, stąd już tłumaczę o co dokładnie się rozchodzi. Mianowicie jako studencina fermentacji dostałam szałowy temat od profesorka do przygotowania: Nowoczesne metody produkcji słodu, z taką malutką aczkowiek znaczącą "radą" , że mają to bym informacje NAJNOWSZE, do tego stopnia, że jeszcze nikt ich nie opubliował w żadnej ksiażeczce ( Bo są TAKIE nowe ;/ ) . Profesorek w swym cyklu "wspaniałych rad" dodał jeszcze, żebym sobie materiałów do ów prezentacji wyszukała w necie. No wiec siadłam i zaczełam szukać, aż trafiłam na browar biz
a tak już poważnie : piwka nie robiłam jeszcze, wiec wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej, stąd wszelkie info od Was będzie dla mnie sporym ułatwieniem: Nawet jeśli idzie o sprzet i aparaturę Panie Shlangbaum .
z nadzieją i radością czekam na wszelką Waszą pomoc
Wasze zdrowie
zawsze chciałem studiować browarnictwo i gorzelnictwo. Boję się jednak pewnego ogólnie znanego efektu, że wszystko co robisz bawi Cię do czasu, gdy pozostaje Twoim hobby. Gdy zmienia się w obowiązek, jest już bezsensowne i nużące.
Sugeruję uderzenie od razu do Biermanna, nie wiem co prawda czy Optima wdraża jakieś nowoczesne metody ale może przynajmniej jako "mistrz" Michał ma dostęp do tajnych planów strategicznych na przyszłość
Witam Wszystkich, którzy wykazali choć odrobinę zainteresowania moją prośbą
Dziś udało mi się dorwać psorka i w końcu wiem na czym się skupić ...swoją drogą mógł konkretniej zredagować ten temat ( chodziło mu cyt." najnowsze urządzenia w każdym etapie produkcji słodu" )
Odwołując się do sugestii Marcina_wc: teoria książkowa produkcji słodu sprowadza się (zgodnie ze schematem ideowym) do (dla Większości znanych) etapów :
Rozładunku jęczmienia,
czyszczenia wstepnego,
czyszczenia zasadniczego i sortowania,
moczenia ziarna,
kiełkowania ziarna,
suszenia,
odkiełkowania,
no i mamy Słód
jesli ktoś jest zainteresowany szczegółami, któregoś z tych etapów to niech pisze... coś pomyślimy i moze zeskanujemy
Idąc za propozycją Shlangbauma: Witam Cię , p.s. napisz jakie dokładnie info Cię interesi ( dzieki za linki, szczeg. Balticmalt )
Twilight równiez dzieki za stronkę
Kony dzięki za przekierowanie, zobaczymy co z tego wyjdzie
Proponuję odwiedzić bibliotekę uczelnianą i poczytać W.Kunze, odwiedzić kilka stronek słodowni.Wybrać nazwy maszyn i już konkretnie szukać w google.
Można też odwiedzić www.eurequa.pl
Ciekawostka, na stronach tych słodowni nie ma nic, czego by nie wydano w przedrukach radziecki podręczników słodownictwa z lat pięćdziesiątych. Nawet w ostatni wydaniu Rzemieniuka i Pazery są te same rysunki.
Do Monne pytanie pomocnicze: ile jest w Polsce słodowni zbudowanych w "ostatnim czasie" (czyli młodszych niż 20 lat)?
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment