Witay Krzysiu
przykro mi ale nie odpowiem Ci bo po prostu nie wiem , musiałabym poszukać w necie( wiem tylko, że Baltic Malt wybudowana została około 1996 roku). Nieśmiało mogę przypuszczać, że większość tych słodowni jest dośc wiekowa tylko zmodernizowana... ale nie jestem autorytetm w tym temacie , nie chcę się mądrzyć . Jak czegoś konkretnego się dowiem to napiszę.
Pozdrawiam
Twoje Zdrowie
Nie szukaj. Poza Baltic Malt nie ma ani jednej. Jeszcze tylko Soufflet w Poznaniu i DMG w Sierpcu można zaliczyć do nowych, bo zbudowane zostały na początku lat osiemdziesiątych. Jedyna w Polsce słodownia z wysokowydajną suszarnią pionową działała we Lwówku, ale od powłowy lat dziewięćdziesiątych jest nieczynna. Słodownie w Strzegomiu, Chojnowie, Głubczycach i Goświnowicach pochodzą z początku XX w.Czynnych jest jeszcze dodatkowo kilka słodowni klepiskowych przy mniejszych browarach. Trudno tu się doszukać jakichś "nowoczesności". I nie będzie takowej, bo zapowiada się w Europie ogromna nadprodukcja słodu, co spowoduje spadek cen nawet o 20%. Może się w Polsce nie opłacać w ogóle produkować słodu poza Gdańskiem, Poznaniem i Sierpcem.
Dzięki za wyczerpujące info, ale ... w jakim celu zadawłeś mi to "pytanie pomocnicze" jeśli Twoja wiedza w tym temacie jest taka obszerna? ??
Była to prawdopodobnie figura retoryczna mająca nakłonić Cię do właściwego zadawania dalszych pytań i uchronić Cię przed jałowimi poszukiwaniami nowoczesnych technologii słodowniczych w III/IV RP
P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi
"P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi "
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Ależ ja w tym nic kpiącego nie widzę. Zwykłe pytanie retoryczne W dodatku jasno zasugerowane, że to dla Ciebie ma byc pomocnicze czyli sugerujące z góry jaka jest odpowiedź.
A co do tych słodowni to będziesz miała ciężki orzech do zgryzienia. Pozostaje Ci prześledzić słodownie na zagranicznych stronkach bo jak pisałam projekty z browarnictwa to najnowszą technologią to nie grzeszymy.
Polecam ponownie zajrzeć do przeglądu przemysłu fermentacyjnego. Miesięczniki są do wglądu na każdej uczelni we Wrocławiu i nie tylko. Znajdziesz tam przynajmniej podpowiedź co szukać.
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Sądzę. I właśnie dlatego napisałem to, co napisałem
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Kurka! A skąd mi tu cytat "nie Krzysia" wyskoczył
Miało być :
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Comment