jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!
nowoczesne metody produkcji słodu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monnejesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!MM961
4:-)
Comment
-
-
ELLO ELLO
coś widzę, że Pan Jackson pokłada zbyt duże nadzieje w mej skromnej osobie, stąd już tłumaczę o co dokładnie się rozchodzi. Mianowicie jako studencina fermentacji dostałam szałowy temat od profesorka do przygotowania: Nowoczesne metody produkcji słodu, z taką malutką aczkowiek znaczącą "radą" , że mają to bym informacje NAJNOWSZE, do tego stopnia, że jeszcze nikt ich nie opubliował w żadnej ksiażeczce ( Bo są TAKIE nowe ;/ ) . Profesorek w swym cyklu "wspaniałych rad" dodał jeszcze, żebym sobie materiałów do ów prezentacji wyszukała w necie. No wiec siadłam i zaczełam szukać, aż trafiłam na browar biz
a tak już poważnie : piwka nie robiłam jeszcze, wiec wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej, stąd wszelkie info od Was będzie dla mnie sporym ułatwieniem: Nawet jeśli idzie o sprzet i aparaturę Panie Shlangbaum .
z nadzieją i radością czekam na wszelką Waszą pomoc
Wasze zdrowie.
Comment
-
-
zawsze chciałem studiować browarnictwo i gorzelnictwo. Boję się jednak pewnego ogólnie znanego efektu, że wszystko co robisz bawi Cię do czasu, gdy pozostaje Twoim hobby. Gdy zmienia się w obowiązek, jest już bezsensowne i nużące.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monnePanie Shlangbaum
A ja ponieważ w temacie jestem zielony to mogę tylko linki podesłać:
http://weissheimer.aisys.ag/index2.php - tu chyba najwięcej jest
Jak Ty coś znajdziesz monne to też daj nam znać - profesorek się nie obrazi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseNie zapominajmy o tym: http://www.weyermann.de/Last edited by Shlangbaum; 2006-02-22, 23:05.
Comment
-
-
Witam Wszystkich, którzy wykazali choć odrobinę zainteresowania moją prośbą
Dziś udało mi się dorwać psorka i w końcu wiem na czym się skupić ...swoją drogą mógł konkretniej zredagować ten temat ( chodziło mu cyt." najnowsze urządzenia w każdym etapie produkcji słodu" )
Odwołując się do sugestii Marcina_wc: teoria książkowa produkcji słodu sprowadza się (zgodnie ze schematem ideowym) do (dla Większości znanych) etapów :
Rozładunku jęczmienia,
czyszczenia wstepnego,
czyszczenia zasadniczego i sortowania,
moczenia ziarna,
kiełkowania ziarna,
suszenia,
odkiełkowania,
no i mamy Słód
jesli ktoś jest zainteresowany szczegółami, któregoś z tych etapów to niech pisze... coś pomyślimy i moze zeskanujemy
Idąc za propozycją Shlangbauma: Witam Cię , p.s. napisz jakie dokładnie info Cię interesi ( dzieki za linki, szczeg. Balticmalt )
Twilight równiez dzieki za stronkę
Kony dzięki za przekierowanie, zobaczymy co z tego wyjdzie
WASZE ZDRóWKO.
Comment
-
-
Proponuję odwiedzić bibliotekę uczelnianą i poczytać W.Kunze, odwiedzić kilka stronek słodowni.Wybrać nazwy maszyn i już konkretnie szukać w google.
Można też odwiedzić www.eurequa.pl
Comment
-
-
Ciekawostka, na stronach tych słodowni nie ma nic, czego by nie wydano w przedrukach radziecki podręczników słodownictwa z lat pięćdziesiątych. Nawet w ostatni wydaniu Rzemieniuka i Pazery są te same rysunki.
Do Monne pytanie pomocnicze: ile jest w Polsce słodowni zbudowanych w "ostatnim czasie" (czyli młodszych niż 20 lat)?
Comment
-
Comment