Witay Krzysiu
przykro mi ale nie odpowiem Ci bo po prostu nie wiem , musiałabym poszukać w necie( wiem tylko, że Baltic Malt wybudowana została około 1996 roku). Nieśmiało mogę przypuszczać, że większość tych słodowni jest dośc wiekowa tylko zmodernizowana... ale nie jestem autorytetm w tym temacie , nie chcę się mądrzyć . Jak czegoś konkretnego się dowiem to napiszę.
Pozdrawiam
Twoje Zdrowie
Nie szukaj. Poza Baltic Malt nie ma ani jednej. Jeszcze tylko Soufflet w Poznaniu i DMG w Sierpcu można zaliczyć do nowych, bo zbudowane zostały na początku lat osiemdziesiątych. Jedyna w Polsce słodownia z wysokowydajną suszarnią pionową działała we Lwówku, ale od powłowy lat dziewięćdziesiątych jest nieczynna. Słodownie w Strzegomiu, Chojnowie, Głubczycach i Goświnowicach pochodzą z początku XX w.Czynnych jest jeszcze dodatkowo kilka słodowni klepiskowych przy mniejszych browarach. Trudno tu się doszukać jakichś "nowoczesności". I nie będzie takowej, bo zapowiada się w Europie ogromna nadprodukcja słodu, co spowoduje spadek cen nawet o 20%. Może się w Polsce nie opłacać w ogóle produkować słodu poza Gdańskiem, Poznaniem i Sierpcem.
Dzięki za wyczerpujące info, ale ... w jakim celu zadawłeś mi to "pytanie pomocnicze" jeśli Twoja wiedza w tym temacie jest taka obszerna? ??
Była to prawdopodobnie figura retoryczna mająca nakłonić Cię do właściwego zadawania dalszych pytań i uchronić Cię przed jałowimi poszukiwaniami nowoczesnych technologii słodowniczych w III/IV RP
P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi
"P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi "
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Ależ ja w tym nic kpiącego nie widzę. Zwykłe pytanie retoryczne W dodatku jasno zasugerowane, że to dla Ciebie ma byc pomocnicze czyli sugerujące z góry jaka jest odpowiedź.
A co do tych słodowni to będziesz miała ciężki orzech do zgryzienia. Pozostaje Ci prześledzić słodownie na zagranicznych stronkach bo jak pisałam projekty z browarnictwa to najnowszą technologią to nie grzeszymy.
Polecam ponownie zajrzeć do przeglądu przemysłu fermentacyjnego. Miesięczniki są do wglądu na każdej uczelni we Wrocławiu i nie tylko. Znajdziesz tam przynajmniej podpowiedź co szukać.
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Sądzę. I właśnie dlatego napisałem to, co napisałem
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Kurka! A skąd mi tu cytat "nie Krzysia" wyskoczył
Miało być :
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment