Nie mów, że nie znałeś tego sposobu. Stosowali go już starożytni Indianie. To także bardzo wygodny sposób na wstawienie pojedynczych liter z obcego alfabetu bez przełączania klawiatury. Weźmy taki niemiecki:
lewy Alt + 225 = ß
lewy Alt + 132 = ä
Wystarczy, że się nauczysz kilku skrótów i śmigasz, że hej.
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Przy 0165 przełącza mnie do poczty browarowej ale Ż i Ę się pojawiają. W Wordzie pojawia się także Ą.
Hmmm... chwilowo mam czarną dziurę w głowie - za dużo piwa i za mało snu ostatnio.
Jak wpadnę na jakiś pomysł lub będę miał kolejne "wykluczające" pytanie to się odezwę.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Rozwiązanie na szybko:
Wciskasz klawisz tylda (~). Powinien być obok jedynki. Nie powinno się jeszcze nic pojawić. Potem wciskasz literę, którą chcesz mieć z ogonkiem. Np Shift+a. Powinno pojawić sięĄ.
Sekwencja: Shift+`+litera.
Mam nadzieję, że nie namąciłem.
Ja bym oprócz tego postukał intensywnie w klawisze Ctrl, Alt, Esc, Shift. Czasem się w klawiaturze coś pokiełbasi i komputer widzi te klawisze jako naciśnięte. Takie opukanie pomoaga uświadomić mu, że jednak wciśnięte nie są.
Zobacz także, czy nie włączyły Ci się jakieś ustawienia ułatwiające obsługę komputera osobom niepełnosprawnym. Są tak zrobione, że z każdego zrobią niepełnosprawnego...
Maciek Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Rozwiązanie na szybko:
Wciskasz klawisz tylda (~). Powinien być obok jedynki. Nie powinno się jeszcze nic pojawić. Potem wciskasz literę, którą chcesz mieć z ogonkiem. Np Shift+a. Powinno pojawić sięĄ.
Sekwencja: Shift+`+litera.
Coś nie za bardzo to działa - tylko dwa razy pojawiło sie małe "ą" Czy ja coś znów robię "nie tak"?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
Ja bym oprócz tego postukał intensywnie w klawisze Ctrl, Alt, Esc, Shift. Czasem się w klawiaturze coś pokiełbasi i komputer widzi te klawisze jako naciśnięte. Takie opukanie pomoaga uświadomić mu, że jednak wciśnięte nie są.
Zobacz także, czy nie włączyły Ci się jakieś ustawienia ułatwiające obsługę komputera osobom niepełnosprawnym. Są tak zrobione, że z każdego zrobią niepełnosprawnego...
W tym wypadku musiało by to działać bardzo wybiórczo, tylko przy wyborze ściśle określonych liter
Tak się zaczynam zastanawiać... Wcześniej w Pasku Zadań, a konkretnie w Obszarze Powiadomień chyba nie było ikony JAVA CONCOLE.
Czy moje problemy mogą być z tym powiązane?
Dwa-trzy dni temu straciłem możliwość pisania dużych liter "ż, ś, ą, ę, ó". Pozostałe polskie znaki jak "Ł, Ć, Ź, Ń" działają. Zaczyna mnie wkurzać konieczność pisania wszystkiego w Wordzie i edytowanie.
Kto pierwszy skutecznie rozwiąże ten problem, ma u mnie piwo.
Miałem zainstalowany program PowerDVD 7.0 Standard. Po jego usunięciu wróciły wszystkie polskie znaki!!!
Rozwiązałeś problem. A słowo się rzekło.... Musisz sobie teraz piwo postawić
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment