Witam.Gdzie mógłbym pozyskać informacje na temat bilansów materiałowych i energetycznych przy produkcji piwa ( w browarach) oraz jakieś katalogi aparatury stosowanej w procesach (zamaczalniki,kadzie zacierne itp) ?????
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Zamiast teorią może by się ktoś zabrał za praktykę... mielibyśmy zapewne więcej browarów powstających niż zamykanych.
e-prezes, nie tak szybko. Kolega zapewne na zaliczenie musi projekt zrobić i pewnie nie wie o co w temacie się rozchodzi. A koniec semestru tuż, tuż ...
Dzięki wielkie za aparaty huanghua.Przez to troszke zmieniłem schemat aparaturowy,ale co do konkretnych zbiorników i maszyn to i tak będę się musiał wybrać do biblioteki norm,bo musze mieć dane do wszystkich pojedyńczych aparatów.Pozdrawiam.
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym? ...
Drugi temat przygotowany przez Crizza jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania, które trafi do działu BA. ...
Po zapaści dolnośląskiego browarnictwa w końcu XX i na początku XXI wieku, obecnie następuje renesans browarów w tym rejonie Polski. Co prawda nie są to reaktywacje (jak to się ostatnio dzieje w Czechach), a browary powstają w miejscowościach gdzie piwa nie warzono nie tylko po wojnie ale...
Comment