produkcja piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • matthewthepig
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 4

produkcja piwa

Witam.Ma może ktoś dane dotyczące składu brzeczki i słodu?? Chodzi mi o procentowe zawartości poszczególnych związków.Potrzebne mi to do obliczenia zastępczych ciepeł właściwych i entalpii brzeczki i słodu.Pozdrawiam.
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Twoje pytanie mówiąc delikatnie - jest nieprecyzyjne.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

mam jakieś dane:

w skład słodu i brzeczki wchodzą: woda, węglowodany proste i złożone, białka...
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• monne
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.02
        • 914

Nie wiem czego szukasz dokładnie, ale coś znajdziesz w normie PN-A-79082, a resztę najlepiej z Kunza W. „Technologia piwa i słodu”.
        .

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
          Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
          dadek
          Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
          2023-05-16, 00:44
        • dadek
          Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
          dadek
          Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
          2022-09-11, 20:58
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 08:50
        • slawekkazek
          Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
          slawekkazek
          Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
          2025-01-18, 10:17
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...