Jaki telewizor kupić?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otvirak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.04
    • 793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeżeli zdecydujesz się na telewizor LCD, powinieneś pomyśleć przynajmniej o częstotliwości odświeżania 100hz. Można też spotkać 200hz lub 600hz. Jest to o tyle istotne, że oczy mniej się męczą, a przy okazji - piłka płynnie się przesuwa po ekranie (ważne dla oglądających mecze).
    Płynne przesuwanie się piłki... Taaaak. Tylko pamiętaj, żeby oglądać ligi zagraniczne, a nie mecze naszej reprezentacji, bo nawet 1000hz Ci nie pomoże
    niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
    WISŁA MISTRZ!

Comment

• kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
      Cholera, ja do mojego Panasonica dostałem gwarancję na 5 lat. Nie będę zatem miał motywacji do szybkiej modernizacji sprzętu.
      Fajniesię masz,ale większość sprzętu ma 2 lata gwarancji.
      Jeżeli zdecydujesz się na telewizor LCD, powinieneś pomyśleć przynajmniej o częstotliwości odświeżania 100hz.
      A nie czasem o szybkości reakcji?
      Last edited by kiszot; 2010-02-19, 11:02.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pieczarek
        • 2001.06
        • 5011

Z tego co pamiętam z czasów wyboru telewizora, to powinno się brać pod uwagę zarówno czas reakcji, jak i częstotliwość odświeżania.
        1. Częstotliwość odświeżania (wysoka) powoduje, że obraz ruchomych obiektów jest ostry.
        2. Niski czas reakcji w przypadku LCD (a zerowy z natury technologii w plazmach) powoduje, że nie występuje zjawisko smużenia (np. kopniętej piłki na tle trawy).

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10781

Cholera, ja do mojego Panasonica dostałem gwarancję na 5 lat.
          Dostałeś czy dopłaciłeś do 5 lat?
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• pieczarek
            • 2001.06
            • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Dostałeś czy dopłaciłeś do 5 lat?
            Dostałem. Sklep dawał w standardzie 2 lata, ale wystarczyło się zarejestrować na stronie Panasonica, wypełnić kilka rubryczek i otrzymywało się na swój adres mailowy gwarancję (plik PDF z danymi określającymi model telewizora, jego numerem seryjnym, numer faktury). Nie sądzę, aby za jakiś czas się rozmyślili i przestali honorować swoje wydłużone zobowiązanie. Myślę, że mają zaufanie do swoich czeskich produktów.
            Zdaje się, że także Sony daje na telewizory 5 lat gwarancji .

Comment

• Pancernik
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9793

Jakiś czas temu (dwa? trzy? lata) w przeddzień Dnia Dziecka mój 17-letni, kawalerski jeszcze 20-calowy Funai zatrzeszczał, zaśmierdział, zadymił i zdechł . Zbliżała się pora jakiejś wyczekiwanej przez Młodego audycji, w panice zadzwoniłem "do przyjaciela" i usłyszałem: "Kup LCD, 32 cale, najlepszy stosunek jakości do ceny daje "Szajsung"." W te pędy śmignąłem do Janek i kupiłem. I jest.
              Obecnie maszyna podobnej klasy kosztuje dwa razy taniej . A podobno bebechy robią do LCD tylko dwa koncerny, oba z siedzibą w ojczyźnie taekwon-do, reszta, to kwestia dizajnu i obudowy. No i znaczka .

Comment

• pieczarek
                • 2001.06
                • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                A podobno bebechy robią do LCD tylko dwa koncerny, oba z siedzibą w ojczyźnie taekwon-do, reszta, to kwestia dizajnu i obudowy. No i znaczka .
                Nie całe bebechy - tylko matryce. Bardzo dużo może zmienić dodana elektronika i soft.

Bardzo podobnie jest z matrycami aparatów cyfrowych. Nikon korzysta z matryc Sony. I osiąga w swoich aparatach dużo lepsze efekty finalne niż ich producent.

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Nie całe bebechy - tylko matryce.

W Kobierzycach pod Wrocławiem, 80% Europejskich TV (produkowanych w UE) ma od nich.
                  Kup, Philipsa z podświetlanym tyłem o ekranie 25:9
                  Last edited by jacer; 2010-02-19, 12:26.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• kiszot
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8114

Dostałem. Sklep dawał w standardzie 2 lata, ale wystarczyło się zarejestrować na stronie Panasonica, wypełnić kilka rubryczek i otrzymywało się na swój adres mailowy gwarancję (plik PDF z danymi określającymi model telewizora, jego numerem seryjnym, numer faktury). Nie sądzę, aby za jakiś czas się rozmyślili i przestali honorować swoje wydłużone zobowiązanie. Myślę, że mają zaufanie do swoich czeskich produktów.
                    Zdaje się, że także Sony daje na telewizory 5 lat gwarancji .
                    Masz farta bo ja jak kupowałem automat to za następne 3 lata gwarancji kazali se płacic ponad 200 pln.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Podświetlanie zrób se sam z ledów.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                      Podświetlanie zrób se sam z ledów.
                      No takiego to raczej nie zrobisz sam.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• szefunio
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.01
                        • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        A nie czasem o szybkości reakcji?
                        W zasadzie masz rację, chociaż jedno wiąże się z drugim.
                        Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

W zasadzie masz rację, chociaż jedno wiąże się z drugim.
                          A jak są telewizory z częstotliwością odświeżania 100 hz i mają różne czasy reakcji np 2 ms, 5 ms, 8ms , to z czym to się wiąże ?

Comment

• tomek35
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.02
                            • 497

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Słyszałem o tym cacku, super telewizor z super ceną

Comment

• szefunio
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.01
                              • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jak są telewizory z częstotliwością odświeżania 100 hz i mają różne czasy reakcji np 2 ms, 5 ms, 8ms , to z czym to się wiąże ?
                              Zwykle z dużym rachunkiem za prąd
                              Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• pieczarek
                                • 2001.06
                                • 5011

W czasopiśmie Komputer Świat nr 5/2010 na kilku stronach przedstawiono co znaczą cyfry i litery w różnych seriach telewizorów. Szczegółowo omówiono dostępne na rynku telewizory następujących firm: Panasonic, Philips, Samsung, Sony, LG. Na stronie internetowej jest omówiona podobno Toshiba (podobno, bo ni cholery nie mogę się do tych danych dostać). Z ważnych graczy brakuje chyba tylko Sharpa.
                                Według mnie warto wydać te kilka złotych na czasopismo i świadomie wybierać telewizor. Zamiast ganiać po sklepach, aby obejrzeć wszystko i - jak się później okazuje - nic, można po dokonaniu wstępnej selekcji ruszyć na konkretną wycieczkę i wybierać między zaledwie kilkoma modelami.

Comment

Przetwarzanie...
                                X