NOWE PIWO
Collapse
X
-
Dla Edwarda II proponowałbym etykietę w królewskich barwach - purpura i złoto. Na purpurowym tle korona i stylizowana nazwa. Podobiznę króla darowałbym sobie. Fajnie byłoby, gdyby etykieta miała kształt wybiegający poza standardowe, stosowane na butelkach 0,5 l. Krawatka albo z koroną, albo z pieczęcią.Comment
-
Proponuję, żeby niektórzy przeczytali najpierw pierwszy post w temacie, a potem dopiero wymyślali nazy - to ma być piwo JASNEComment
-
Rycerz jEDI
"Niech 16 Blg (moc) będzie z Wami"
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
No fakt stoi JASNE jak byk, w takim razie pozostaje przy ed-mirale.Comment
-
Najsilniejszym z polskich władców to był chyba Chrobry Bolesław. A przynajmniej najbardziej reprezentacyjny wagowo. Król na miarę oczekiwań społeczeństwa ówczesnego. A lico miał zapewne jasne.Comment
-
Zgadzam się, że dobrze, żeby nazwa była historyczna, kojarzyła się z militariami lub władzą. Z braku tradycji klasztornych oraz ewentualnego oprotestowania odpadają nazwy religijne, zakonne. No chyba, żeby liczyć na darmowa reklamę. Wydaje mi się, że nie do końca dobrym pomysłem jest nazwa własna, czyli imię władcy, generała itp. Wydaje mi się, że niezłą nazwą, która spełniałaby powyższe zalecenia jest Hetman. Nie ma takiego piwa, jest co prawda wódka, ale IMO na tyle mało znana, że nie będzie to problemem.
Ciekawą nazwą jest Admirał, Komandor itd. ale nijak się to ma do miejsca warzenia. Hetman niby też, ale już ten dysonans jest mniejszy.Comment
-
Mi się podoba EdmirałComment
-
A tu niestety prawie nikt nie wiedziałby o co chodzi. No i skojarzenia z Admirałem jakieś takie nie na miejscu IMO.Comment
-
Moim zdaniem nazwa powinna wskazywać na region i tradycję, powinna też odbiegać od postaci historycznych, nie wszystkim dobrze się one kojarzą.Comment
-
Z kręgów około klasztornych - Prymas raczej odpada, bo by było, że profanacja pamięci Wyszyńskiego, Kardynał - podobnie. Przeor - jakoś słabo do piwa pasuje.
Z około militarnych - Kniaź - niestety, raczej kojarzy sie z Kresami. To samo tylko bardziej z centralnej Polski, czyli Książę, cokolwiek pospolite. Może Elektor, to nawiązanie do Augusta II Mocnego, który był elektorem Saksonii.
Wyczytałem na wikipedii, ze z Wschowa związany był król August II Mocny. Nazwa August II Mocny ma jeden plus, wskazuje na wysoki ekstrakt no ale z drugiej strony król ten nie ma dobrej prasy, a i znane powiedzenie "August II Mocny" prowadził sklep nocny też mu chluby nie przynosi. Ale już Augustus brzmi ciekawie lub po prostu August. Jest nawiązanie do króla, nie jest to rzeczownik pospolity, mankament taki, ze kojarzy się z starożytnym Rzymem.
Z zaproponowanych najlepiej leżą mi "August" lub Elektor, pytanie czy postać A2M leży właścicielom browaru.Comment
Comment