Praca Inżynierska o przemyśle piwowarskim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pavlak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 8

    #1

    Praca Inżynierska o przemyśle piwowarskim

    Witam wszystich

    Czytelnikiem biuletynu jestem juz od dobrych kilku lat, ale na forum jak do tej pory nie mialem okazji sie wypowiedziec.

    Zacznę z gróbej rury.
    Piszę pracę inżynierską o przemyśle piwowarskim, wiadomo temat rzeka, jednakże ja skupiam sie a wlaściwie opracowuję jedynie temat mikrobiologii w browarnictwie.
    Stąd moja prośba do znawców tematu i ekspertów. Potrzebuję trochę literatury o drobnoustrojach(bakterie, pleśnie, drożdze) i ich działaniu w kolejnych etapach warzenia piwa, od zebrania jęczmienia aż po kapslowanie butelek ....aha chodzi głównie o te szkodliwe bakterie itp

    Czy możecie mi coś polecic? Jestem z Warszawy, wiec np nie moge sie wybrac do czytelni AR w Krakowie

    Pozdrawiam
    Maciek
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Jak brzmi temat? Co już wiesz? Co już masz? Gdzie już szukałeś?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Pavlak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 8

      #3
      moj temat brzmiał: "katastrofy, zagrożenia i awarie mikrobiologiczne w róznych gałęziach przemysłu"

      ale stwierdziłem ze takie opisanie kilku rzeczy po łebkach nie ma sensu bo wyglądało by to po prostu na przegląd, a nie pracę dyplomową, dlatego skupiłem sie na przemyśle piwowarskim.
      Temat jest sprawą umowną, bo pismo do dziekana zawsze można zanieść i po sprawie.
      Czyli można powiedziec, ze moj temat to "Zagrożenia(+ewentualnie awarie/katastrofy) w przemyśle piwowarskim"

      niekoniecznie polskim

      CO mam? Hmm troche wykładów i materiałów związanych bardziej z technicznym i fizycznym procesem warzenia. Cienko natomiast z tym czego najbardziej potrzebuje, czyli aspektem mikrobiologicznym. Stąd moje zapytanie

      Comment

      • dori
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.10
        • 320

        #4
        Może to opracowanie autorstwa pracowników AR Kraków Ci się przyda

        Comment

        • Pavlak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.04
          • 8

          #5
          to akurat juz mam, ale dziekuje

          Comment

          • Kieswy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 64

            #6


            http://browar.biz/forum/showpost.php...74&postcount=1 i poniższe...

            Browarnictwo Pazery oraz Piwowarstwo Lewis'a/Young'a bardzo łatwo wypożyczyć z biblioteki na Wydziale Inzynierii Środowiska.

            Jest tam jeszcze jakaś pozycja czeskiego autora...

            W Technologii Piwa i Słodu Kunze'a znajdziesz informacje głównie o technologii ewentualnie o sposobie zabezpieczania browarów.

            Ja posiadam Brewing science i practice - Briggs'a zdaje się - gdyby miał się przydać...

            Swoją drogą polecałbym praktykę dyplomową w pewnym browarze.

            A niekoniecznie publicznie podzielisz się informacją na jakim wydziale studiujesz?
            Oddam się za sękacz!

            Comment

            • pizmak666
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.12
              • 1907

              #7
              ''Zacznę z gróbej rury'' a może najpierw matura z j.polskiego ?
              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

              "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

              Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

              Comment

              • Pavlak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.04
                • 8

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666
                ''Zacznę z gróbej rury'' a może najpierw matura z j.polskiego ?
                faktycznie, aż kuje w oczy, szybko pisałem i wychodzi na to, ze ALT do polskich liter używałem losowo

                proszę moderatora o poprawę....bo wstyd, kajam się nisko

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9800

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pavlak
                  faktycznie, aż kuje w oczy, szybko pisałem i wychodzi na to, ze ALT do polskich liter używałem losowo

                  proszę moderatora o poprawę....bo wstyd, kajam się nisko
                  Znaczy, praca z kowalstwa jest...?

                  Comment

                  • Simon
                    † 1964-2008 Piwosz w Raju
                    • 2001.02
                    • 993

                    #10
                    proponuję lekturę polskojęzyczną:

                    Przemysł Fermentacyjny (...):
                    Wydawnictwo SIGMA-NOT wydaje czasopisma fachowe informujące swoich czytelników o najnowszych osiągnięciach naukowych i nowoczesnych rozwiązaniach technicznych w Polsce i na świecie, popularyzuje problemy techniczne oraz poszerza wiedzę i kulturę techniczną.


                    Agro-Przemysł:


                    anglo i niemieckojęzyczną, np

                    Brauwelt:
                    Das führende Fachmedium der Brau- und Getränkeindustrie. News✚Fachartikel zu den Themen✓Rohstoffe✓Technologie✓Abfüllung✓Qualitätssicherung


                    Wyżej wymienione tytuły znajdziesz w formie drukowanej m.in. w każdym szanującym się browarze.
                    Nie liczyłbym na wysłanie, lepiej osobiście udać się do technologów.
                    Simon

                    Comment

                    • pizmak666
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.12
                      • 1907

                      #11
                      Praca z kowalstwa lub ewentualnie z kuźnictwa
                      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                      "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                      Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                      Comment

                      • Pavlak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.04
                        • 8

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        Znaczy, praca z kowalstwa jest...?


                        tak dokładnie, chodziło mi o zakuwanie oczu, taka abstrakcja

                        Comment

                        • petrus33
                          Gość
                          • 2008.01
                          • 888

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666
                          ''Zacznę z gróbej rury'' a może najpierw matura z j.polskiego ?
                          Taaaa, to będzie chyba klasyk !!!! jakich wielu !!!! Niestety

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                            proponuję lekturę polskojęzyczną:

                            (...)
                            To co zaproponował Simon, znajdziesz z pewnością bibliotece swojej uczelni.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-02-20, 07:01.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • Pavlak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.04
                              • 8

                              #15
                              SUPER, dzieki wielkie, juz zamowilem 2 ksiazki, teraz pozostaje mi czytelnia i trochę spokoju

                              jak komus cos sie jeszcze przypomni niech smialo pisze, kazda pomoc sie przyda, dziekuje jeszcze raz ------> po obronie piwo dla wszystkich

                              3majcie kciuki

                              pozdrawiam

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...