Proszę znawców o pomoc - piwo "fire-brewed"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Majka_86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 1

    Proszę znawców o pomoc - piwo "fire-brewed"

    Witajcie,
    niestety do znawców piwa nie należę a muszę przetłumaczyć na język polski angielski artykuł, w którym użyte jest stwierdzenie, że piwo jest "fire-brewed"..
    Chodzi o technologię ważenia piwa, która była używana w Europie przed I Wojną Ś. i polegała na tym, iż w procesie ważenia do ogrzewania kotłów miedzianych używany był bezpośredni płomień a nie para wodna. Współcześnie tą metodą produkowany jest amerykański Stroh's Light.
    Beczka piwa dla łaskawców, który zechcą napisać jak ten proces nazywa się po polsku.


    Z góry ogromnie dziękuję

    Maja
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Po pierwsze dosyć istotną kwestią jest fakt, że piwo się waRZY, a na pytanie ja osobiście nie znam odpowiedzi.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      w Polsce w ten sposób jest warzone Okocim Palone , a czytałem gdzieś że nawet Lech
      Taaa... A kiedy dodają żółci?
      Wydaje mi się, że ten proces nie ma polskiej nazwy. Czes kiedyś pisał, że browar w Witnicy jako ostatni zrezygnował z ogrzewania brzeczki żywym ogniem.
      Last edited by darko; 2009-11-24, 12:00.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
        Czes kiedyś pisał, że browar w Witnicy jako ostatni zrezygnował z ogrzewania brzeczki żywym ogniem.
        I to jest najbardziej bliskie temu określenie. Czyli ogrzewanie kotła "żywym ogniem", "otwartym ogniem", płomieniem. Bezpośrednie opalanie kotła warzelnego otwartym płomieniem. Nie są to zbyt zgrabne określenia, ale cóż...
        Last edited by kopyr; 2009-11-24, 12:16.
        blog.kopyra.com

        Comment

        Przetwarzanie...
        X