Pomoc na pracę :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brendol
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

    Pomoc na pracę :)

    Dzień dobry. Jestem studentem II-go roku historii i w przyszłym roku zamierzam pisać pracę licencjacką. Podsunięto mi pomysł następujący: "Browarnictwo na terenach Dolnego Śląska na przestrzeni dziejów.". Jest on dosć rozległy, więc kolejne prace chciałby pisać okresami: średniowiecze, nowożytność, czasy najnowsze. Ująć chciałbym także kulturowe znaczenie tego niezwykłego trunku. W wziazku z poyższym mam pytanie: czy Państwo mogliby polecić mi jakąś literaturę na ten temat? Byłbym niezwykle wdzięczny i zobowiązany.

    Pewnie zaraz sypną się gromy, ale naprawdę ta pomoc jest mi niezbedna. Przeszukiwałem juz to forum oraz internet i mam część, ale przydałoby się jeszcze wiecej. Wszelkie wskazówki proszę tu lub na gg(7307921) lub emali_ brendol@o2.pl.


    Z góry wszystkim serdecznym dziękuję
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Napisz proszę jaką literaturę zgromadziłeś do tej pory.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Brendol
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.03
      • 4

      #3
      Średniowiecze:


      Nowożytność:
      Piwo we Wrocławiu - od średniowiecza po czasy współczesne. Halina Okólska (red.), Wydawnictwo Muzeum Wrocławskiego.
      Historia piwowarstwa w Brzegu i w okolicach; Andrzej Urbanek; Browar.biz



      Czasy najnowsze:
      Piwowarstwo Lwówka Śląskiego. Eugeniusz Braniewski, Wydawca: Gmina i Miasto Lwówek Śląski 2009.


      OGÓLNE:
      Browarnictwo. Przemysł fermentacyjny. T. Pazera, T. Rzemieniu, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1998.
      Jak warzyć piwo. Ziemowit Fałat, Polskie Browary, 2004.
      Piwo. Michael Jackson, Hachette Polska 2009.
      Znakomite piwa - Sprawdzone receptury, wyd. Polskie Browary.
      Historia piwowarstwa w Opolu i okolicach. Andrzej Urbanek,
      Gilbert Delos, Piwa świata, Wydawnictwo: Twój Styl , Wrzesień 2000.
      Przemysław Wiśniewski, "Piwa historie niezwykłe", Prego 1993.
      Berry Verhoef - ENCYKLOPEDIE PIVA (w języku czeskim).
      Dubiel Ł, Kargul K , Zaorski T, Nowoczesne przetwórstwo chmielu. IUNiG,Puławy 1990.
      Dylikowski W. Browarnictwo .WSIP Warszawa 1993
      Kaczmarek T. Księga piw i browarów polskich Wydawnictwo "BC" Warszawa 1993
      Kaczmarek T, Rzemieniuk T. Browarnictwo cz.1 WPL Warszawa 1964
      "Tyskie vademecum piwa"- Michaela Jacksona
      Wolfgang Kunze " Technologia słodu i piwa"
      Browarnictwo - Pazera
      Piwowarstwo Lewis'a/Young'a
      Technologia Piwa i Słodu – Kunze
      Władysław Dylkowski - Browarnictwo : podręcznik dla technikum, WSiP, 1986.
      Aleksander Strojny: Browary w Polsce. Warszawa: Hachette Polska, 2009.
      Brauerei-Verzeichnis Polen; Manfred Friedrich; Manfred Friedrich; 2001, [de]
      Piwowarstwo; Michael J. Levis, Tom W. Young; Wydawnictwo Naukowe PWN; 2001


      INNE:
      Browary Stargardu Szczecińskiego. Krzysztof Żurawski.
      Browar parowy w Osieku - zarys dziejów. Sławomir Dryja, 2008.
      Piwne Mazowsze. Henryk Sienkiewicz, Wydawnictwo Trio , Grudzień 2007.
      Tradycje piwowarskie na Pomorzu Zachodnim. Danuta Szewczyk,
      X wieków piwa w Gdańsku. Zbigniew Gach, 2007.
      Zarys dziejów piwowarstwa Gliwickiego. Sebastian Różyński.
      Czajkowska D. Witkowska-Gwiazdowska A. Higiena w przemyśle spożywczym. Materiały z seminarium dla pracowników przemysłu piwowarskiego i producentów napojów bezalkoholowych. Instytut Biotech. Przem. Rolno-Spożywczego. Warszawa 1995.
      Czajkowska D. Witkowska-Gwiazdowska A. :Mikrobiologia w przemyśle piwowarskim. Materiały z kursu organizowanego przez Zakład Mikrobiologi Technicznej IBPRS i firmę Merk Sp. z.o.o. dla pracowników laboratoriów zakładów piwowarskich. Warszawa 1995.
      Genge H.R;; Kuźniarski J.N.S., tłumaczenie: Zespół Tłumaczy Technicznych Euroexpres, Wrocław: Wskazówki dla realizacji procesu warzenia piwa. R.J. Tomilis 1993
      Hlavacek F. Lhotsky A. Piwowarstwo, Praha 1966
      Kunze W. Technoligie Brauer und Malzer VLB Berlin Verlagsabteilung 1994
      Kunze W. Technology Brewing and Malting . VLB Berlin 1996
      Materiały ze spotkania chmielarskiego w Norymbergii 1995, Verlag der VLB Berlin 1994
      Praca zbiorowa. II szkoła technologii fermentacji "TEMPUS" Fizykochemiczna i biologiczna stabilnośc piwa i napojów fermentowanych . Akademia Rolniczo-Techniczna , Olsztyn 1997
      Praca zbiorowa: Seminarium "Problemy w technologii i analityce piwa " Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa 1997
      Praca zbiorowa : II Seminarium; Postępy w technologii i analityce piwa . Beckmann Instruments International S.A Akademia Rolniczo-Techniczna , Olsztyn 1996
      Praca zbiorowa : Poradnik piwowara . NOT SIGMA , Warszawa 1983
      Praca zbiorowa : Kontrola chemiczno-technologiczna produkcji słodu i piwa . WPLiS Warszawa 1959
      Praca zbiorowa: Maszyny i urządzenia słodowni i browarów .WPLiS. Warszawa1956
      Piwo klasztorne i domowe, Sieczkowski Grzegorz, Wydawnictwo: Baobab.
      "Piwo w kuchni i w aptece", Anselm Bilgri.
      Żywiec 145-lecie. Browar Żywiec 1856-2001; Adam Spyra, Grzegorz Zwierzyna; ?; 2001 ?
      Piwnym szlakiem po Europie Środka; Aleksander Strojny; Bezdroża; 2003
      Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego; Sebastian Różyński; ?; 2000
      Przewodnik Piwosza; Fałat, Górska, Plinta, Sadownik, Wojtala; Pascal; 2002
      Zarys Historii Piwa Grodziskiego; Jerzy Chrzanowski; TM Ziemi Grodziskiej; 1986
      Browar Książęcy w Tychach 1629-1999; ?; Kompania Piwowarska; 1999 (?)

      Comment

      • pieczarek
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.06
        • 5011

        #4
        Zawęź temat swojej pracy w sposób radykalny.

        Miałem kontakt ze studentem, który chciał pisać pracę magisterską o browarnictwie w Świebodzinie.
        Trafił do mnie przez ten temat: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=36277

        Udostępniłem mu wszystkie posiadane materiały, wskazałem z kim się jeszcze skontaktować, podałem mu nieco literatury. Ze wstępnie opracowanym materiałem zgłosił się do promotora na swoim uniwerku. Profesor powiedział mu, że skoro jest ambitny, to powinien sobie zachować ten temat na pracę doktorską. Pracę magisterską powinien pisać znacznie skromniejszą.
        Przyznaję szczerze, że nie wyobrażam sobie pracy dyplomowej o tak szerokim zakresie, jak piwowarstwo na Dolnym Śląsku. Albo na Twojej uczelni zadowolą się byle czym, co będzie miało 100 stron, albo kopiesz sobie dołek, z którego łatwo się nie wygrzebiesz.

        Comment

        • Brendol
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.03
          • 4

          #5
          Zawężam - licencjat w czasach średniowiecza, potem maisterka - okres nowożytny, następnie doktorska - czasy współczesne.

          Comment

          • pieczarek
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.06
            • 5011

            #6
            Po proponowanych zmianach i tak zdecydowanie za obszerne tematy.

            Jakiś tam sens miałby np. temat "Przywileje piwowarskie w świetle wybranych aktów lokacyjnych miast Dolnego Śląska". Albo "Działalność komun piwnych na Dolnym Śląsku na przykładzie Świdnicy, Brzegu i ....". Nie jestem historykiem, ale węższych tematów jest bez liku, a i pożytek z nich większy, niż z zestawienia danych z cudzych opracowań. Bo sam w ciągu rok niczego sensownego na temat średniowiecznego śląskiego piwowarstwa nie odkryjesz. Będziesz pracował metodą Ctrl+C i Ctrl+V. Jak się skupisz na czymś małym, to może samodzielnie dojdziesz do jakichś spostrzeżeń, ocen, wniosków.

            Comment

            • Brendol
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.03
              • 4

              #7
              Yhm. No cóż, promoteor stwierdził, że temat jest arcyciekawy i jemu się podoba. Choć stwierdził, że trudny, gdyż mogę mieć problemy ze znalezieniem źródeł. Ale dobrze, porozmawiam z nim jutro i postaram się jakoś uściślić. Prosił bym jednak nadal, by podsuwać literaturę

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                W 100% zgadzam się z Pieczarkiem. Może Twój promotor nie zdaje sobie sprawy, jaki to wielki materiał, w końcu nie siedzi w piwowarstwie
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  #9
                  Weź pod uwagę jeszcze jedno: gros literatury dotyczącej Dolnego Śląska jest w języku niemieckim, a jeślibyś chciał głęboko sięgać to nawet po łacinie. Zastanów się więc też nad swoimi możliwościami dotarcia do poszczególnych źródeł. Gdybyś miał korzystać z niewielkiego zasobu źródłowego to lepiej mieć wąski temat, który z czasem mógłbyś rozwijać. Im szerszy lub specyficzny temat wybierzesz tym bardziej będziesz zmuszony do sięgnięcia po literaturę obcojęzyczną.

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brendol Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zawężam - licencjat w czasach średniowiecza, potem maisterka - okres nowożytny, następnie doktorska - czasy współczesne.
                    Takie podejście akurat nie ma sensu. Jeśli licencjat zrobisz ze średniowiecza, to i w magisterce się go trzymaj. Będziesz lepiej znać realia okresu, poznasz trochę literatury, a tak to będziesz musiał poznawać temat niemal od nowa. Piszę to jako po części historyk

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brendol Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wolfgang Kunze " Technologia słodu i piwa"
                      (...)
                      Technologia Piwa i Słodu – Kunze
                      (...)
                      Kunze W. Technoligie Brauer und Malzer VLB Berlin Verlagsabteilung 1994
                      Kunze W. Technology Brewing and Malting . VLB Berlin 1996
                      Żeby zacytować klasyka: "Za mało Kunze!"
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brendol Wyświetlenie odpowiedzi
                      "Tyskie vademecum piwa"- Michaela Jacksona
                      Tu odpadłem.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browar Książęcy w Tychach 1629-1999; ?; Kompania Piwowarska; 1999 (?)
                      Tego nie znam, znam za to:
                      Kaczmarek, 2004, Tyskie Browary Książęce 1629-2004, Kompania Piwowarska, Tychy 2004.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                      Takie podejście akurat nie ma sensu. Jeśli licencjat zrobisz ze średniowiecza, to i w magisterce się go trzymaj.
                      Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zdaje się nie wszędzie da się zrobić z jednego tematu: licencjat => magisterkę => doktorat => habilitację
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bo sam w ciągu rok niczego sensownego na temat średniowiecznego śląskiego piwowarstwa nie odkryjesz.
                      Celem pracy licencjackiej nie jest odkrywanie czegoś sensownego.
                      Last edited by delvish; 2010-03-22, 22:24.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zdaje się nie wszędzie da się zrobić z jednego tematu: licencjat => magisterkę => doktorat => habilitację
                        A ja wcale nie nawołuję, żeby robić z jednego tematu. Lepiej jednak żeby tematy (i epoka) choć trochę się zazębiały, niż w ogóle.
                        Jeśli kiedyś postanowię jednak zrobić doktorat, zamierzam znacznie rozwinąć jeden z aspektów magisterki i ewentualny promotor nie ma nic przeciwko temu.

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli kiedyś postanowię jednak zrobić doktorat, zamierzam znacznie rozwinąć jeden z aspektów magisterki i ewentualny promotor nie ma nic przeciwko temu.
                          Tu nie chodzi o promotora, ani kontynuację magisterki. Nie pamiętam dokładnie, ale coś kojarzę, że w przypadku licencjatu i magisterki taka kontynuacja nie wszędzie jest możliwa.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Christof
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.04
                            • 128

                            #14
                            Sprzedam rower Kross Alta

                            Mam do sprzedania nowy rower Kross Alta. Zakupiony w lutym tego roku z myślą o rowerowych wyprawach z sakwami. Niestety z powodu kontuzji stopy będę musiał zadowolić się tylko krótkimi wycieczkami na starym góralu.

                            Tutaj specyfikacja z katalogu http://wwww.katalogrowerowy.pl/produ...tu=894&kr=2009

                            Producent wprowadził pewne zmiany w stosunku do opisu katalogowego:
                            - opony są Trax Runway
                            - łańcuch jest Shimano
                            Dodam jeszcze, że sprzedaję wersję męską, rama 19 cali. Rower ma 27 biegów, dynamo w piaście i wentyle Presta, miękkie żelowe siodełko z amortyzowaną sztycą. Jest to model typowo wyprawowy z mocnym bagażnikiem i wygodną kierownicą.
                            Rower nie był nigdy używany.
                            Cena 1.400 zł.
                            Niestety odbiór tylko osobisty.
                            tel. 514463488

                            Nie wiem jak mi tu wskoczył mój temat. Proszę o przeniesienie.
                            Last edited by Christof; 2010-04-18, 18:48. Powód: nieodpowiedni temat

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X