Browar Żywiec – od strony techniczno produkcyjnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Manve
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 4

    #1

    Browar Żywiec – od strony techniczno produkcyjnej

    Witam wszystkich. Na wstępie chciałem zaznaczyć że jestem tu nowy i jeżeli przegapiłem jakiś pokrewny wątek na forum z góry proszę o wybaczenie

    A teraz do rzeczy:
    Interesuje mnie produkcja piwa (w browarach Żywieckich konkretnie) ale od strony techniczno – produkcyjno – pomiarowej. Czyli np. jak wygląda linia do produkcji przemysłowej piwa, butelkowego, puszkowego, czy napełniania beczek i keg. Jakie maszyny są tam stosowane?
    W jaki sposób jest to nadzorowane, czyli jakie wykorzystują sterowniki i programy diagnostyczno – pomiarowe. W jaki sposób zbierane są informacje z poszczególnych etapów produkcji – jakie rodzaje czujników (przepływu, temperatury, ciśnienia) posiadają browary Żywieckie i sposoby ich działania. Interesuje mnie nawet rodzaj stali nierdzewnej z jakiej są zrobione rury przez które płynie ów smakowity złocisty napój. Słowem wszystko co wiąże się z automatyką takiego zakładu….

    Oczywiście intensywnie gogluje i szukam informacji na nurtujące mnie pytania, jednak mam nadzieje że na forum znajdą się ludzie którzy pomogą mi w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

    Pozdrawiam
  • TomekPeisert
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.01
    • 181

    #2
    A dlaczego akurat ten browar leży w kręgu twoich zainteresowań?

    Comment

    • podswierkiem
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.11
      • 796

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
      (...)browary Żywieckie (...) ów smakowity złocisty napój (...)
      ...prawie jak piwo.
      "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
      Niechybnie brakuje tam nas!
      Od stania w miejscu niejeden już zginął,
      Niejeden już zginął kwiat!"

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Kolejna praca magisterska? Podejrzewam, że nikt ci nie odpowie na takie pytania a w szczególności: jakie czujniki, jakie programy itd.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

          #5
          Takie rzeczy to tylko w Żywcu wiedzą i na 99 procent nie powiedzą bo to pewnie ich tajemnice niczym domniemane strzały* w Smoleńsku

          * choć ja to tam raczej gwizd lokomotywy słyszałem
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • Manve
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 4

            #6
            Interesuje mnie akurat ten browar, ponieważ mieszkam najbliżej niego, ale podobne informacje mogą być też o innych browarach…w sumie bez znaczenia chodzi mi o sam system produkcji piwa

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
              chodzi mi o sam system produkcji piwa

              Zacieranie, warzenie, fermentacja, filtrowanie, rozcieńczanie, rozlew.

              A jakie zawory, czujniki i programy to już jest najmniej ważne. Dziś sa takie, jutro inne.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
                Interesuje mnie akurat ten browar, ponieważ mieszkam najbliżej niego, ale podobne informacje mogą być też o innych browarach…w sumie bez znaczenia chodzi mi o sam system produkcji piwa
                Jeśli mieszkasz blisko to ganiaj tam
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Manve
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 4

                  #9
                  Kurcze i tu jest właśnie problem bo wybieram się tam na rozmowę w sprawie pracy i trochę głupio się iść zapytać a nie chciałbym isć w ciemno.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Obiło mi się o uszy, że ci goście robili coś dla Perły. A nikt lepiej nie rozcieńcza niż lublinianie

                    Comment

                    • TomekPeisert
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.01
                      • 181

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                      Obiło mi się o uszy, że ci goście robili coś dla Perły. A nikt lepiej nie rozcieńcza niż lublinianie
                      Możesz rozwinąć tę myśl?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
                        Możesz rozwinąć tę myśl?
                        A co tu jest do rozwijania?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
                          Możesz rozwinąć tę myśl?
                          Dokładnie to na grillu w zeszłym roku, w Zamościu rozmawiałem co robią. I wśród różnych spraw padło sformułowanie, że "dostarczali sterowniki dla Perły". T(h)umanista jestem i nie drążyłem tematu bo mi to do zainteresowań piwnych jakoś nie było potrzebne.
                          A jeśli chodzi o rozcieńczanie to nawiązałem do postu Jacera, świetnie opisującego znany nam proces produkcji
                          Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2011-01-04, 09:57.

                          Comment

                          • szefunio
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.01
                            • 481

                            #14
                            O szczegółach dotyczących czujników, sterowników czy zastosowanych programów, najlepiej zapytać się tu www.encon.pl
                            Oni robili dużo rzeczy dla browarów.
                            Robię to co lubię - produkuję piwo.

                            Comment

                            • Manve
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.01
                              • 4

                              #15
                              Ooo te dwie stonki pasują mi jak najbardziej… na podstawie nich doczytam konkrety, mam nadzieje

                              Ale jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś informacje to proszę się nie krępować

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Czechy, Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
                                dadek
                                Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
                                2022-08-30, 21:37
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • dadek
                                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                                dadek
                                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                                2024-10-04, 23:49
                              • heckler
                                Czechy, Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                heckler
                                Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                2023-07-31, 12:11
                              • dadek
                                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                dadek
                                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                2024-10-17, 00:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...