Browar Żywiec – od strony techniczno produkcyjnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Manve
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 4

    Browar Żywiec – od strony techniczno produkcyjnej

    Witam wszystkich. Na wstępie chciałem zaznaczyć że jestem tu nowy i jeżeli przegapiłem jakiś pokrewny wątek na forum z góry proszę o wybaczenie

    A teraz do rzeczy:
    Interesuje mnie produkcja piwa (w browarach Żywieckich konkretnie) ale od strony techniczno – produkcyjno – pomiarowej. Czyli np. jak wygląda linia do produkcji przemysłowej piwa, butelkowego, puszkowego, czy napełniania beczek i keg. Jakie maszyny są tam stosowane?
    W jaki sposób jest to nadzorowane, czyli jakie wykorzystują sterowniki i programy diagnostyczno – pomiarowe. W jaki sposób zbierane są informacje z poszczególnych etapów produkcji – jakie rodzaje czujników (przepływu, temperatury, ciśnienia) posiadają browary Żywieckie i sposoby ich działania. Interesuje mnie nawet rodzaj stali nierdzewnej z jakiej są zrobione rury przez które płynie ów smakowity złocisty napój. Słowem wszystko co wiąże się z automatyką takiego zakładu….

    Oczywiście intensywnie gogluje i szukam informacji na nurtujące mnie pytania, jednak mam nadzieje że na forum znajdą się ludzie którzy pomogą mi w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

    Pozdrawiam
  • TomekPeisert
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.01
    • 181

    #2
    A dlaczego akurat ten browar leży w kręgu twoich zainteresowań?

    Comment

    • podswierkiem
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.11
      • 796

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
      (...)browary Żywieckie (...) ów smakowity złocisty napój (...)
      ...prawie jak piwo.
      "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
      Niechybnie brakuje tam nas!
      Od stania w miejscu niejeden już zginął,
      Niejeden już zginął kwiat!"

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Kolejna praca magisterska? Podejrzewam, że nikt ci nie odpowie na takie pytania a w szczególności: jakie czujniki, jakie programy itd.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

          #5
          Takie rzeczy to tylko w Żywcu wiedzą i na 99 procent nie powiedzą bo to pewnie ich tajemnice niczym domniemane strzały* w Smoleńsku

          * choć ja to tam raczej gwizd lokomotywy słyszałem
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • Manve
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 4

            #6
            Interesuje mnie akurat ten browar, ponieważ mieszkam najbliżej niego, ale podobne informacje mogą być też o innych browarach…w sumie bez znaczenia chodzi mi o sam system produkcji piwa

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
              chodzi mi o sam system produkcji piwa

              Zacieranie, warzenie, fermentacja, filtrowanie, rozcieńczanie, rozlew.

              A jakie zawory, czujniki i programy to już jest najmniej ważne. Dziś sa takie, jutro inne.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10764

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manve
                Interesuje mnie akurat ten browar, ponieważ mieszkam najbliżej niego, ale podobne informacje mogą być też o innych browarach…w sumie bez znaczenia chodzi mi o sam system produkcji piwa
                Jeśli mieszkasz blisko to ganiaj tam
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Manve
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.01
                  • 4

                  #9
                  Kurcze i tu jest właśnie problem bo wybieram się tam na rozmowę w sprawie pracy i trochę głupio się iść zapytać a nie chciałbym isć w ciemno.

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Obiło mi się o uszy, że ci goście robili coś dla Perły. A nikt lepiej nie rozcieńcza niż lublinianie

                    Comment

                    • TomekPeisert
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.01
                      • 181

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                      Obiło mi się o uszy, że ci goście robili coś dla Perły. A nikt lepiej nie rozcieńcza niż lublinianie
                      Możesz rozwinąć tę myśl?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
                        Możesz rozwinąć tę myśl?
                        A co tu jest do rozwijania?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert
                          Możesz rozwinąć tę myśl?
                          Dokładnie to na grillu w zeszłym roku, w Zamościu rozmawiałem co robią. I wśród różnych spraw padło sformułowanie, że "dostarczali sterowniki dla Perły". T(h)umanista jestem i nie drążyłem tematu bo mi to do zainteresowań piwnych jakoś nie było potrzebne.
                          A jeśli chodzi o rozcieńczanie to nawiązałem do postu Jacera, świetnie opisującego znany nam proces produkcji
                          Last edited by leona; 2011-01-04, 09:57.

                          Comment

                          • szefunio
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.01
                            • 481

                            #14
                            O szczegółach dotyczących czujników, sterowników czy zastosowanych programów, najlepiej zapytać się tu www.encon.pl
                            Oni robili dużo rzeczy dla browarów.
                            Robię to co lubię - produkuję piwo.

                            Comment

                            • Manve
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.01
                              • 4

                              #15
                              Ooo te dwie stonki pasują mi jak najbardziej… na podstawie nich doczytam konkrety, mam nadzieje

                              Ale jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś informacje to proszę się nie krępować

                              Comment

                              Przetwarzanie...