Witam wszystkich Szanownych Piwoszy!
Poszukuję wszelkich informacji na temat słodów żytnich i ich zastosowania w produkcji piwa. W zasadzie mam w pracy magisterskiej opisać proces zacierania i go wykonać, jednak przy okazji chciałabym wiedzieć wszystko (czy też możliwie najwięcej) o piwach robionych na słodzie żytnim.
Czy posiadacie książki (spotkaliście się, czytaliście) gdzie byłoby co nieco informacji o tych piwach? I być może o samym słodzie żytnim też?
I jak Wasze wrażenia organoleptyczne? Które piwo polecilibyście na początek do spróbowania, najlepiej z tych możliwych do zdobycia na rynku Polskim?
Wszelkie nawet wzmianki będą dla mnie cenną informacją. Niestety mimo najlepszych chęci poszukiwanie literatury z browarnictwa nie jest najłatwiejszą rzeczą.
Pozdrawiam,
Asia
Poszukuję wszelkich informacji na temat słodów żytnich i ich zastosowania w produkcji piwa. W zasadzie mam w pracy magisterskiej opisać proces zacierania i go wykonać, jednak przy okazji chciałabym wiedzieć wszystko (czy też możliwie najwięcej) o piwach robionych na słodzie żytnim.
Czy posiadacie książki (spotkaliście się, czytaliście) gdzie byłoby co nieco informacji o tych piwach? I być może o samym słodzie żytnim też?
I jak Wasze wrażenia organoleptyczne? Które piwo polecilibyście na początek do spróbowania, najlepiej z tych możliwych do zdobycia na rynku Polskim?
Wszelkie nawet wzmianki będą dla mnie cenną informacją. Niestety mimo najlepszych chęci poszukiwanie literatury z browarnictwa nie jest najłatwiejszą rzeczą.
Pozdrawiam,
Asia
Comment