Witam Szanownych forumowiczów!
Poszukuje pomocy przy pracy inżynierskiej. Za zadanie mam zaprojektować pasteryzator do piwa, dokładnie chodzi o pasteryzację w przepływie czyli będę projektował pasteryzator z płytowym wymiennikiem ciepła.
I tu mam prośbę do forumowiczów o bibliografię dotyczącą : pasteryzacji a szczególnie pasteryzacji piwa, materiałów dotyczących samych pasteryzatorów, plusy i minusy pasteryzacji piwa. Szczególnie interesuje mnie literatura zawierające informacje na temat jednostki pasteryzacji-Panów Del Vecchio i Benjamina.
Dużo materiałów znalazłem odnośnie pasteryzacji mleka ale samego piwa już nie.
A może ktoś sam projektował taki pasteryzator i może udzielić mi jakiś wskazówek odnośnie budowy, zastosowanego wymiennika itd.?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Poszukuje pomocy przy pracy inżynierskiej. Za zadanie mam zaprojektować pasteryzator do piwa, dokładnie chodzi o pasteryzację w przepływie czyli będę projektował pasteryzator z płytowym wymiennikiem ciepła.
I tu mam prośbę do forumowiczów o bibliografię dotyczącą : pasteryzacji a szczególnie pasteryzacji piwa, materiałów dotyczących samych pasteryzatorów, plusy i minusy pasteryzacji piwa. Szczególnie interesuje mnie literatura zawierające informacje na temat jednostki pasteryzacji-Panów Del Vecchio i Benjamina.
Dużo materiałów znalazłem odnośnie pasteryzacji mleka ale samego piwa już nie.
A może ktoś sam projektował taki pasteryzator i może udzielić mi jakiś wskazówek odnośnie budowy, zastosowanego wymiennika itd.?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.