Zrób sobie piwo w domu, legalnie lub po kryjomu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stepwolf
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 26

    Zrób sobie piwo w domu, legalnie lub po kryjomu.

    Zacznij pracę od podgrzania wody,
    wsyp do niej ześrutowane słody.
    Trzymaj je w ścisłych, termicznych przedziałach,
    by w garze zaszedł „cud zacierania”.

    Gdy taki zacier w cieple potrzymasz,
    przyda się biały talerz i jodyna.
    Jeśli jej barwa nie ulega zmianie,
    pora się zabrać za filtrowanie.

    Do kadzi przelej, to co masz w garze,
    by dziurek na dnie nie zatkać, uważaj!
    Gdy złoże równo w niej się ułoży,
    spokojnie możesz kranik otworzyć.

    A po filtracji, czas młóto wysłodzić,
    by resztki cukrów zeń wyswobodzić.
    Potem zaś możesz cieszyć się setnie,
    widokiem wrzącej brzeczki przedniej.

    Wrzącą brzeczkę należy nachmielić,
    zgodnie z receptury zapisami.
    W tym czasie warto się zająć drożdżami -
    ich w letniej wodzie kąpieli.

    Schłodzić co w garze, gdy skończysz gotować,
    bez chmielin całość z gara zdekantować,
    by potem świeże drożdże zadać.
    Sterylność to mus, a nie dobra rada.

    Gdy fermentacja ruszy z kopyta,
    sprawdzaj poziom odfermentowania.
    Są dwa jej etapy: burzliwa i cicha,
    a potem się szykuj do butelkowania.

    Pamiętaj, że przed rozlewem należy,
    dodać surowiec do refermentacji.
    Niech piwo sobie w piwnicy poleży,
    dla pełni smaku i saturacji.

    I tu wiersz kończyć by wypadało,
    więc kiedy piwo poleżakuje,
    a zakażenie się weń nie wdało,
    to pewnie wszystkim zasmakuje!
    http://notopopiwku.blogspot.com
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    #2
    Dramatyczne są te rymy... W ogóle nie ma tonacji A A, A B, B B, itd.

    Wrzącą brzeczkę należy nachmielić,
    zgodnie z receptury zapisami.
    W tym czasie warto się zająć drożdżami -
    ich w letniej wodzie kąpieli.

    bez ładu i składu

    lepiej

    by potem świeże drożdże zadać.
    Sterylność to mus, a nie dobra rada.

    zadał=rada. Podstawy.

    Zacznij pracę od podgrzania wody,
    wsyp do niej ześrutowane słody.
    Trzymaj je w ścisłych, termicznych przedziałach,
    by w garze zaszedł „cud zacierania”.

    Ni przypiął ni przyłatał

    Więcej picia, mniej "tfurczości."
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    Przetwarzanie...
    X