Psiwa [ Wańkowicz ]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ppns
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1737

Psiwa [ Wańkowicz ]

Krótki fragment z twórczości wybitnego mistrza słowa pisanego , Melchiora Wańkowicza, - Na tropach smętka , rozdz. "Soczymy" mowę polską.

"
    Korzystając z tego , poszlismy do gospody Junga przegryżć coś gorącego na drogę.
    [..]
    - Psiwa - woła do gospodarza - psiwa dla nich (to znaczy dla mnie) i dla frejlinki. To nama poziedajo , co Poloki lichy naród , a to chłopy fest!...
    Nowe palnięcie w ramię wali się na mnie jak grzmot.
    "
    piwoppns@wp.pl

Related Topics

Collapse

• heckler
    Ostrava, Alberta Kučery 1274/14, Pivovar Žíznivý Dromedár
    heckler
    Do Ostravy mamy niedaleko, więc z dużą radością przyjęliśmy fakt powstania w tym mieście kolejnego browaru. Pozostało tylko tam pojechać i sprawdzić, czy warzone tam piwo jest godne uwagi. Okres przedświąteczny daje (przynajmniej nam) trochę wytchnienia od pracy i codziennych obowiązków,...
    2018-12-31, 08:22
  • maryhh
    Koncert Nicka Cave'a
    maryhh
    dnia 25 maja odbył sie rewelacyjny koncert tego pana i jego kolegów
    co mnie uderzyło: spontaniczność, prostota i profesjonalizm.
    Może ktoś był?
    Ktoś zapyta jaki to ma związek z piwem?
    Ano taki, że chłopy popijali na scenie Tyskie. (BTW nieźle się przy tej muzie...
    2001-05-28, 10:17
  • piwo
    Moctezuma, Dos Equis Lager
    piwo
    Udało mi się kupić w kraju.
    Butelka 0,33 zielona.

Zapach - brak
    Kolor - jasno żółty
    Alkohol 4,5%

Zawiera ryż - jednak w smaku niewyczułem (w innych piwach da się rozpoznać).

Lekko jakby przywędzone, prawie nie chmielone, niezbyt...
    2002-07-01, 10:10
  • Dreamer
    Hansa Borg, Hansa Bayer
    Dreamer
    zaw. alk. 4,5%, but. 0,33 l
    przysłane przez Jareckiego40. WIELKIE DZIĘKI!

Hansa-Borg to dziś nowoczesny koncern browarniczy, drugi co wielkości w Norwegii (po Ringnesie), którego korzenie sięgają 1891 r. Obejmuje trzy norweskie browary - ogólnokrajowy Hansa z Bergen i dwa...
    2006-09-06, 00:17
  • kishar
    Ełk, Pułaskiego 19, Pub Smętek
    kishar
    Zdecydowanie warto odwiedzić Smętka bardzo fajny lokal z Regina i smacznym jedzeniem, mają też bardzo dobrą ciemną Regine, byłem w sierpniu to niebyło niefiltrowanej pszenicy a jak teraz jest to nie wiem ale spróbuje się dowiedzieć od kumpla z Ełku.
    2006-05-29, 17:45
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...