Znacie formę literacką zwaną 'moskaliki'? Rozpropagowała ją po długim czasie u nas Wisława Szymborska.
Ma bardzo prosty układ, lecz rządzący się pewnymi prawami:
1.Klasyczny moskalik zaczyna się słowami "Kto powiedział, że.." albo odpowiednikami tego sformułowania. W pozycji rymowej pojawiać się winna jakaś nacja.
2. W drugim wersie natomiast podać należy jakąś absolutnie oczywistą informację czy opinię na temat inkryminowanego narodu, informację typu, że korzysta z encyklopedii, myje zęby, ceni dobrą kuchnię, używa komputera, lubi muzykę, chodzi w butach etc. Lepiej, oczywiście, gdy jest to rzecz tycząca szczególnie akurat tej nacji niż w ogóle ludzkości (uwaga: ten wers jest wyjątkowo trudny i tutaj najwięcej zdarza się nieświadomych odstępstw od reguł gatunku), tworzy to bowiem większe napięcie i dynamikę.
3. Trzeci wers z kolei winien przedstawiać obrazowo i dosadnie, co zostanie zrobione z delikwentem, który wyraził niefortunną opinię.
4. I wreszcie wers ostatni - opisuje on po prostu miejsce akcji.
Długie, ufff
A co z tego wynika?
Kto powiedział, że Moskale
Są to bracia dla Lechitów,
Temu pierwszy w łeb wypalę
Przed kościołem Karmelitów.
(to nie moje)
Reasumując - stwórzmy 'browaryki'.
1. W pierwszym wierszu na pozycji rymowej zamiast nacji musi być zatem
nazwa browaru, ew. marki piwa. Być może należałoby także dopuścić drugą kategorię moskalików, poświęconą konkretnym forumowiczom.
2. W drugim wierszu powinno się naturalnie poruszyć jakiś pogląd odnoszący się do kwestii piwnych.
3. Trzecia linijka pozostawia chyba najwięcej inwencji. Najbardziej
elegancko będzie, jeśli wymierzana kara również będzie "okołopiwna",
ale nie jest to warunek konieczny.
4. Miejsce wymierzenia kary, podane w ostatniej linijce, także powinno być związane w jakiś sposób z piwem ew. życiem forum.
Żeby nie pozostać gołosłownym, może zacznę ja:
Kto powiedział, że Lech Mocny,
Kiepski jest, aż boli głowa
Temu ześlę koszmar nocny,
Wyślę w paczce do Pruszkowa.
Pomożecie?
Rolek
Ma bardzo prosty układ, lecz rządzący się pewnymi prawami:
1.Klasyczny moskalik zaczyna się słowami "Kto powiedział, że.." albo odpowiednikami tego sformułowania. W pozycji rymowej pojawiać się winna jakaś nacja.
2. W drugim wersie natomiast podać należy jakąś absolutnie oczywistą informację czy opinię na temat inkryminowanego narodu, informację typu, że korzysta z encyklopedii, myje zęby, ceni dobrą kuchnię, używa komputera, lubi muzykę, chodzi w butach etc. Lepiej, oczywiście, gdy jest to rzecz tycząca szczególnie akurat tej nacji niż w ogóle ludzkości (uwaga: ten wers jest wyjątkowo trudny i tutaj najwięcej zdarza się nieświadomych odstępstw od reguł gatunku), tworzy to bowiem większe napięcie i dynamikę.
3. Trzeci wers z kolei winien przedstawiać obrazowo i dosadnie, co zostanie zrobione z delikwentem, który wyraził niefortunną opinię.
4. I wreszcie wers ostatni - opisuje on po prostu miejsce akcji.
Długie, ufff
A co z tego wynika?
Kto powiedział, że Moskale
Są to bracia dla Lechitów,
Temu pierwszy w łeb wypalę
Przed kościołem Karmelitów.
(to nie moje)
Reasumując - stwórzmy 'browaryki'.
1. W pierwszym wierszu na pozycji rymowej zamiast nacji musi być zatem
nazwa browaru, ew. marki piwa. Być może należałoby także dopuścić drugą kategorię moskalików, poświęconą konkretnym forumowiczom.
2. W drugim wierszu powinno się naturalnie poruszyć jakiś pogląd odnoszący się do kwestii piwnych.
3. Trzecia linijka pozostawia chyba najwięcej inwencji. Najbardziej
elegancko będzie, jeśli wymierzana kara również będzie "okołopiwna",
ale nie jest to warunek konieczny.
4. Miejsce wymierzenia kary, podane w ostatniej linijce, także powinno być związane w jakiś sposób z piwem ew. życiem forum.
Żeby nie pozostać gołosłownym, może zacznę ja:
Kto powiedział, że Lech Mocny,
Kiepski jest, aż boli głowa
Temu ześlę koszmar nocny,
Wyślę w paczce do Pruszkowa.
Pomożecie?
Rolek
Comment