Nie noo, nie nooo, nie nooo...co za typ z tego Irona, co za hodowca kotów! Przecież na dyliżans schodzi trochę czasu, a dziś rano do pracy, itepe, itede...
Za słownikiem języka polskiego: także ndm
znaczenie: wyraz podkreślający, że dany stan rzeczy jest pod pewnymi względami podobny do innego stanu rzeczy, zwłaszcza do tego, o którym była mowa już wcześniej
odmiany itp. >
Można by się zatem przyczepić ewentualnie do zastosowania danego słowa w kontekście wypowiedzi, a nie do ortografii
Od Jagiełły beczki językowe będą sprzeczki
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Za Słownikiem Encyklopedycznym ORTOGRAFIA W WYRAŻENIACH Wydawnictwo Europa: także
(= również), ty także możesz wziąć udział w głosowaniu tak że
Zawiódł wszystkich znajomych, tak że nie miał się już do kogo zwrócić.
Za Słownikiem Ortograficznym PWN:
Zasady pisowni i interpunkcji
40. PISOWNIA SPÓJNIKA że
[155] Pisownia spójnika że jest rozdzielna: bodaj że, tak że (ale: także = również), mimo że, pomimo że, prawie że, tylko że, właśnie że.
"(...) coby w znaczeniu 'aby' piszemy łącznie, a tak że w znaczeniu 'więc' – rozdzielnie. (...)
Oba wyrazy mają bogate rodziny synonimiczne, por. m.in. aby, by, żeby, ażeby, iżby oraz więc, zatem, toteż, a więc, a zatem, dlatego, tym samym, ergo, przeto, tedy."
— Mirosław Bańko, PWN
I słów kilka o przecinku - najprościej wyjaśnione tutaj:
Przecinek
(...)
Nie rozdziela się przecinkiem:
1. wyrażeń "zwłaszcza że, chyba że, mimo że, podczas gdy, tylko że"; przecinek stawia się "przed nimi", np.: "Poszedł do pracy, mimo że był chory";
2. dwu spójników lub spójnika i zaimka, które sąsiadują ze sobą wskutek wbudowania jednego zdania w drugie, np.: "Dał słowo, że kiedy zechcemy, wróci"; rozpoczynających zdanie podrzędne wyrażeń typu: "tak aby, tak że, dopiero gdy, z chwilą gdy, tam gdzie, tak samo jak" itp., jeżeli ich pierwsze człony nie należą wyraźnie do zdania nadrzędnego, np.: "Wrócił wcześniej, tak że wszystkich zastał" (ale: "Powiedział tak, że wszyscy zrozumieli");(...)
Wybaczcie, że rozwinąłem nadmiernie tę kwestię (pod wpływem kilku powyższych postów), ale jest to bardzo często spotykany błąd. To jest kwestia ortografii, Ironie. Zastosowanie w kontekście wypowiedzi tego wyrażenia (a nie "słowa" ) jest jak najbardziej prawidłowe, natomiast pisownia łączna nie bardzo. I o to mi chodziło, Marusiu.
Pozdrawiam serdecznie odpiwkami
Od Jagiełły picia ciągłego Piracka czepia się wszystkiego.
Od popijania Jagiełły czystą Pirat jest językowym purystą.
(...)Wybaczcie, że rozwinąłem nadmiernie tę kwestię (pod wpływem kilku powyższych postów), ale jest to bardzo często spotykany błąd. To jest kwestia ortografii, Ironie. Zastosowanie w kontekście wypowiedzi tego wyrażenia (a nie "słowa" ) jest jak najbardziej prawidłowe, natomiast pisownia łączna nie bardzo. I o to mi chodziło, Marusiu.
(...)
A ja Ci mówię, że nie jest to kwestią ortografii - bo ja zastosowałem słowo "także", a że w nieodpowiedni sposób - tu się zgadzam, natomiast nie chciałem stosować wyrażenia ",tak że" Mój błąd był jak najbardziej frazeologiczny (albo jakiś inny), a z pewnością nie ortograficzny.
Od Jagiełły piw kilku o ortografii jak o żelaznym wilku (bezsensowny)
Od kilku piw Jagiełło w pokaliku frazeologicnych problemów bez liku (jeszcze bardziej bezsensowny)
Od Jagiełły stosowania myśli nie głowa, lecz bania (czas chyba kończyć na dziś, bo nie wiem gdzie to zabrnie)
Comment