Radosna twórczość własna

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lordzik7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 2

Radosna twórczość własna

Zapraszam wszystkich konsumentów i producentów Naszego ulubionego trunku do podzielenia sie swoim literacko-poetyckim dorobkiem o tematyce piwnej. Na dobry początek zacznę sam moim piwnym wierszem opublikowanym uprzednio na moim blogu.

"Bursztynowa Ambrozja"

Złocista fala wypływa z przestworza,
    Już bąbel z bąblem harcuje swawolnie,
    Już glinan kufel w bursztynie się norza,
    A zimny pot zalewa mu skronie.

Jesienny wicher rozgarnia pianę,
    Sklepienie nieba zanurza się wewnątrz.
    Strumień bursztynu już płynie dalej,
    By z widnokręgiem się zetknąć.

On to jest dzieckim matki Natury,
    Synem jęczmienia, drożdży i chmielu.
    Jego to człek co żywot, wiedzie ponury,
    Pożywa w lipowym zacienu.

Natchnieniem on barda i wróżebnej babki,
    Kiedy we krwi rycara się nada.
    Wnet kordelasy wyciąga do walki.
    Wnet je też i na powrót odkłada.

Zapytasz tedy o prosty człecze:
    "O kim ta wzniosła mowa ?"
    Ja Ci odpowiem z mojej dobroci,
    Poczem dam talar na browar.

Related Topics

Collapse

• Serokomlak
    Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
    Serokomlak
    W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
    2024-09-29, 00:39
  • grodek
    Pracownia słodowo-chmielowa
    grodek
    Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
    2017-09-14, 17:36
  • Ahumba
    2024.11.15-16 - Poznań, Poznańskie Targi Piwne & Hempathy Expo
    Ahumba
    Odbywające się od 2013 roku Poznańskie Targi Piwne to wyjątkowe wydarzenie. Radosna celebracja jednego z najstarszych trunków na świecie przeplata się z profesjonalnym charakterem imprezy targowej. To doskonała okazja by poznać kulturę, historię, a także współczesny świat rzemieślniczego...
    Start
    2024-11-15
    Koniec
    2024-11-16
    Adres
    Głogowska 14, 60-734 Poznań, Międzynarodowe Targi Poznańskie
    2024-09-22, 10:22
  • e-prezes
    Perła, Ciemny Lekki Perłał
    e-prezes
    Nie wiem od kiedy jest obecny na rynku, bo dopiero dziś dojrzałem w lodówce sklepowej. Ale w sumie już dawno jest takie (nie to) piwo w jednej z sieci sklepów pod marką własną.

Skład: słód jasny pilzeński, monachijski i barwiący. Na etykiecie piszą, że to schwarzbier. 10,5...
    2024-08-07, 09:00
  • darekd
    ? [Švabin], Walter Raleigh
    darekd
    Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
    2024-06-29, 00:01
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...