Jestem piwowarem domowym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

Aha i o jakim reportażu mówicie? Bo nie kumam. To ma być klip. Krótki, dosadny przekaz doby Internetu, a nie jakiś reportaż.
    Wywiad z Wielkim_B, link jest w bratnim temacie na piwo.org'u
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Wywiad z Wielkim_B, link jest w bratnim temacie na piwo.org'u
      A nie to zupełnie o co innego chodziło. Ja tego nie widzę zupełnie w klipie.
      blog.kopyra.com

Comment

• artur2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 535

Chyba chodziło o reportaż ze Szkoły Piwowarów w Grodzisku (który jeszcze nie powstał )
        Mniej alkoholu, więcej smaku !
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Ja też

www.wrowar.com.pl

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
            Chyba chodziło o reportaż ze Szkoły Piwowarów w Grodzisku (który jeszcze nie powstał )
            Na szkole ja bym po prostu nagrał kilka fraz do klipu. Jakieś sceny zbiorowe. Może Czesa by się namówiło na jakieś wystąpienie, Zdroja. Tak to widzę. Żadnych tam reportaży. Można co najwyżej dorzucić linijkę lub dwie do tekstu, o tym że się kształcimy, rozwijamy itd.
            blog.kopyra.com

Comment

• artur2
              • 2008.02
              • 535

Na szkole ja bym po prostu nagrał kilka fraz do klipu. Jakieś sceny zbiorowe. Może Czesa by się namówiło na jakieś wystąpienie, Zdroja. Tak to widzę. Żadnych tam reportaży. Można co najwyżej dorzucić linijkę lub dwie do tekstu, o tym że się kształcimy, rozwijamy itd.
              No właśnie - tylko kilka klatek z tej Szkoły. Chodziło mi o scenę końcową filmu - wszyscy podnoszą kufle i "na zdrowie". To można nakręcić w trakcie Szkoły w Grodzisku.
              Mniej alkoholu, więcej smaku !

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Zbiorowe w Grodzisku tak, ale też na koniec taki montaż, jak w wersji, tfu, amerykańskiej

www.wrowar.com.pl

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

A może coś o tym, że to piwowarzy domowi ożywiają oklepany frazes "tradycyjnie warzone", który widnieje na prawie każdej etykiecie?

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

(...)

W kwestii technicznej. Jaki format, jaka rozdzielczość, nie wiem kodowanie. Na co musimy zwrócić uwagę.
                    Obraz amerykański (domowy) jest w rozdzielczości 480x360 przy 23,97 fps. Tyle też i nam wystarczy, jeżeli rzecz ma zaistnieć tylko w sieci. Dobrze by było, aby obraz źródłowy miał trochę lepszą rozdzielczość.

Do nagrywania najlepiej byłoby użyć prostej, amatorskiej kamery cyfrowej w standardzie DV/D8. Obraz zgrać do pliku (najlepiej przez łącze FireWire, ew. USB) w formacie AVI DV (PAL) - jest to podstawowy format, który powinien być obsługiwany przez wszystkie kamery.

Opcja druga: filmowanie aparatem fotograficznym - tu wskazane byłyby modele, potrafiące zapisać obraz w rozdzielczości VGA (640x480) z dźwiękiem 16-bit. Inaczej efekty mogą być niezadowalające. Format pliku AVI, od biedy QuickTime (MOV).

Opcja, którą odradzam, czyli film z komórki - rozdzielczość 320x240 niewystarczająca, nietypowe formaty zapisu i kodowania, niska jakość obrazu. Chyba, że ktoś ma naprawdę wypasioną kamerę w komórze, to można spróbować.

To tyle technikaliów na razie. W razie niejasności proszę o pytania

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                      No właśnie - tylko kilka klatek z tej Szkoły. Chodziło mi o scenę końcową filmu - wszyscy podnoszą kufle i "na zdrowie". To można nakręcić w trakcie Szkoły w Grodzisku.
                      Scena koncowa zdecydowanie na zlocie tam się dzieje.

Comment

• mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

Dorzucił bym wspólne zbiorówki ze zlotów, jak by nie patrzeć to największa coroczna impreza dla piwowarów i nie tylko, koniecznie jakiś materiał z Warsztatów jako jedynej dedykowanej imprezy .

Comment

• Wujcio_Shaggy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.01
                          • 4628

Nie, Zlot nie jest imprezą dla piwowarów. Warsztaty i owszem - jakieś fotki można wmontować (oczywiście w przyzwoitej rozdzielczości )

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie, Zlot nie jest imprezą dla piwowarów. Warsztaty i owszem - jakieś fotki można wmontować (oczywiście w przyzwoitej rozdzielczości )
                            Zamiast statycznych fotek z WWP, można by nagrać coś na Niedzielnej Szkółce w Czeskim Raju.
                            blog.kopyra.com

Comment

• genjuro
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 70

Clip warto nakręcić w większej rozdzielczości. Następnie w razie potrzeby bardzo łatwo można go przeskalować np. żeby umieścić w sieci.

Comment

• piotry
                                • 2005.08
                                • 761

Czytam sobie i myślę aby na początek skupić się na tekście - wymyślamy tekst o piwowarach domowych - dumny, pouczający, informujący, z patosem ale nie patetyczny i teraz myślę że wszystko trzeba zaplanować dla mnie kolejno powinno nastąpić:

1. Napisanie tekstu
                                2. Rozpuszczenie tekstu po ludziach i zaproszenie do akcji
                                3. Ludzie kręcą własne filmiki wypowiadając napisany tekst
                                4. Wszystkie filmiki jadą do montażysty (albo są przesyłane ... )
                                5. Montażysta/reżyser składa wszystko do kupy wprowadzając muzę itp. do wszystkiego.

ad. 1. jak wcześniej napisałem z dumą o naszym hobby - wiem ze jest tu kilku ludzi z dobrym piórem i giętkim językiem, więc na pewno coś fajnego się wymyśli (oby bez rymów - bo wyjdzie śmiesznie )
                                ad. 2. publikacja tekstu wraz z przykładową deklamacją - filmikiem instruktażowym oraz z danymi jakie musza być spełnione podczas kręcenia filmu (jaka kamera, jakość, w jakim formacie filmik itp. Itd.)
                                ad. 3. tutaj każdy sobie itp. itd. najlepiej aby było widać ze to piwowar . Dodatkowo do kilku znamienitości należy samemu zapukać i poprosić o występ - kilka nazwisk już padło wydaje mi się, że osób znanych w filmie może być kilka.
                                ad. 4. tutaj w zależności od tego czy załatwi się jakiś serwer ftp albo inne tego typu to będzie trzeba przekazać, wysłać lub uploadować.
                                ad. 5. montażysta już jest reżyser też by się przydał z doświadczeniem. nie koniecznie przy robieniu filmów ale ktoś z poczuciem plastycznym, grafik albo co... chodzi o wyczucie w sprawach artystycznych

Lubię takie przedsięwzięcia i chętnie pomogę w razie jak by co :F

pozdrawiam
                                piotry
                                Last edited by piotry; 2009-07-24, 08:06.

Comment

Przetwarzanie...
                                X