Dziadziu Chmielu!
Ty wiesz, że ja Cię kocham i ubóstwiam i po łodyżkach całuje. Dobry Dziadziu Chmielu, ja Cię proszę z serca głębi: uratuj Ty świat! Świat stacza się ku otchłani, i my, dobrzy browarbizowicze, uschniemy z pragnienia jak nam nie pomożesz, Dziadziu Chmielu!
Uwal wielkie koncerny, co warzą niepijalne.
Uwal małe browary, co warzą nieidealne.,
A najpierw uwal tych, co sprzedają piwo owocowe,
a potem uwal tych co wprowadzają piwo korzenne,
a potem uwal tych, co robią etykiety niekoszerne,
a potem uwal tych, co robią piwa niestylowe,
a potem uwal tych, co mało chmielić raczą,
a potem uwal tych, co marki kontraktują,
a potem uwal tych, co do beczek lać nie chcą.
Dobry Dziadziu Chmielu, widzisz, jak to piwowarskie robactwo się po ziemi rozlazło. Zło, zło, ruja i poróbstwo, chcą dymać chmiela lubelskiego, grozi nam zezwierzęcenie, a nasze dzieci będą przerabiać na sok do piwa. Racz uratować naród nasz chmielowy przed IV Rzeszą Pseudopiwną, racz wysłuchać biednych, uciskanych browarbizowiczów, bo źle nam się dzieje. Uwal wszystkich co nie warzą prawdziwie, bo świat upadnie, dobry Dziadziu Chmielu!
Ty wiesz, że ja Cię kocham i ubóstwiam i po łodyżkach całuje. Dobry Dziadziu Chmielu, ja Cię proszę z serca głębi: uratuj Ty świat! Świat stacza się ku otchłani, i my, dobrzy browarbizowicze, uschniemy z pragnienia jak nam nie pomożesz, Dziadziu Chmielu!
Uwal wielkie koncerny, co warzą niepijalne.
Uwal małe browary, co warzą nieidealne.,
A najpierw uwal tych, co sprzedają piwo owocowe,
a potem uwal tych co wprowadzają piwo korzenne,
a potem uwal tych, co robią etykiety niekoszerne,
a potem uwal tych, co robią piwa niestylowe,
a potem uwal tych, co mało chmielić raczą,
a potem uwal tych, co marki kontraktują,
a potem uwal tych, co do beczek lać nie chcą.
Dobry Dziadziu Chmielu, widzisz, jak to piwowarskie robactwo się po ziemi rozlazło. Zło, zło, ruja i poróbstwo, chcą dymać chmiela lubelskiego, grozi nam zezwierzęcenie, a nasze dzieci będą przerabiać na sok do piwa. Racz uratować naród nasz chmielowy przed IV Rzeszą Pseudopiwną, racz wysłuchać biednych, uciskanych browarbizowiczów, bo źle nam się dzieje. Uwal wszystkich co nie warzą prawdziwie, bo świat upadnie, dobry Dziadziu Chmielu!
Comment