Nowe browary rzemieślnicze w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yoda79
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 861

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    Skąd ten pesymizm, przecież nikt jeszcze nie zbankrutował. Ba, nie słyszałem nawet, żeby został z niesprzedanym piwem. Ja sądzę, że niszę rzemieślników czeka siedem lat tłustych, warto inwestować.
    Tym bardziej, że knajpy z rzemislnikami masowo powstają.

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
        Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
        Dania - 5,6 mln vs Polska - 35 mln. Znajdź różnice.

        Zwróć też uwagę na ceny. Owszem Duńczycy mają zdecydowanie więcej kasy niż Polacy, ale dla nich tanie piwo z Niemiec, to nie jest to samo co dla Polaka tanie piwo z Niemiec.

        Zgroza, w Czechach jest 250 browarów, kraj 3-4 razy mniejszy od Polski. Popyt cały czas rośnie. EDI i Koreb od lat dają sobie radę. Jak ktoś nie przeinwestuje, to nic złego mu się nie stanie.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4698

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy piwa z Olbrachta Piotrków i Redena Świętochłowice pojawiły się już na rynku?
          Na piwa ze świętochłowickiego Redena trzeba będzie jeszcze chwilkę poczekać. Ale jest już pierwsza historyczna warka! 24.07.2014 Łukasz z Marcinem w pocie czoła (dosłownie - na zewnątrz było 32°C, przy warzelni jeszcze milej) rozpoczęli warzenie Stouta 16°, czyli od razu z grubej rury! W piątek wieczorem w tankofermentorze nr 1 było go 3400 l, poleżakuje sobie około 1,5 miesiąca, choć niektórzy będą mogli spróbować go już na Wielkim Zlocie. Kolejna warka już w poniedziałek (28.07), będą to Żniwa Chmielarzy czyli znana już z Chorzowa PIPA a zaraz po niej raj dla hejterów - to samo ale na amerykańskich chmielach. Oczywiście potem będzie też tradycyjny Pils, jako że nie potrzebuje aż tak długiego leżakowania, gotowe piwa wystartują na rynku mniej więcej jednocześnie w okolicy połowy września.

          Browar znajduje się w bardzo starej i industrialnej części Świętochłowic aczkolwiek w dość nowej, odpowiednio przystosowanej hali. Głównym udziałowcem jest firma ADMAR (jest to jej teren), przez nią zostały także zbudowane urządzenia. Warzelnia ma 2200 l, tankofermentorów jest 8 po 4000 l każdy, hala browaru jest przystosowana do zamontowania kolejnych ośmiu. Automatyka, wymienniki ciepła są niemieckiej firmy Wolf i również są przystosowane do podwojenia obecnych możliwości produkcyjnych.

          No to szczęścia chłopaki i już się oblizujemy na myśl o piwach!

          Foty w galerii:





          Comment

          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2797

            W październiku planowane jest uruchomienie browaru "Piwne Podziemie".
            Szczegóły podam wkrótce w "Wieściach z branży".

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Na październik planowane było też otwarcie siedleckiego browaru. Ciekawe czy dotrzymają tego terminu?

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Na październik planowane było też otwarcie siedleckiego browaru. Ciekawe czy dotrzymają tego terminu?
                Przecież miał być to browar restauracyjny?
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  No w rzeczy samej, ale nie odbieraj mu i tej etykietki Może napijemy się smacznej IPY od nich

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)Może napijemy się smacznej IPY od nich
                    Oby tak się stało
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2797

                      Powstanie browar restauracyjny w piwnicach ratusza staromiejskiego w Szczecinie - restauracja U Wyszaka.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        Hoho, wnętrza mają imponujące:

                        Ten kocioł warzelny na zdjęciu to już u nich stoi?
                        Last edited by Pendragon; 2014-10-03, 14:59.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4465

                          Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
                          W zakładce Browary jest ich już 110, w tym figuruje Kameralna w Warszawie, zaś na mapie piwnej Polski jest 107 zakładów (w nagłówku zresztą mylnie 104) i Kameralna wyrzucona.

                          Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć, że z pewnością warzą tam piwo lub go nie warzą?

                          I co z browarem w płockim hotelu, czy wznowiono produkcję?

                          Wygląda na to, że obie informacje są mylne i w Polsce funkcjonuje obecnie 108 lub 109 browarów.

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

                            Nie wiem jak traktować browary z przerwą w produkcji bo specjalnie nie kojarzę takiej sytuacji wcześniej a niestety takie przypadki mogą być w przyszłości częsciej. Małe, restauracyjne browary to w zasadzie knajpy a te by funkcjonować nie muszą serwować wyłącznie piwa warzonego na miejscu.
                            Sytuacja z Kameralną aktualnie (info i sytuacja z 07.2014 więc chyba świeże w miarę) wygląda tak że piwo było tam (tzn własne na miejscu) warzone od wiosny 2013 do wiosny 2014. Po tym okresie serwują piwo z Brasila. Często więc pytani o warzenie/serwowanie własnego piwa odpowiadają że takowe jest u nich i w zasadzie jest to nie do końca kłamstwo bo browar Brasil i Kameralna mają tego samego właściciela więc piwo z Brasila jest również i ich piwem. Fakt że nie warzonym u nich na miejscu tzn na Foksal.
                            Cały sprzęt jest nadal na Foksal i wygląda na całkowicie sprawny. Nie są to żadne atrapy choć takie wrażenie można odnieść rozglądając się wyłącznie w okolicach baru i patrząc na wystrój sali. Sprzęt jest nieco schowany za niedużymi szklanymi drzwiami po przeciwnej stronie niż bar. Można ich nie zauważyć. Jest też widoczny za przeszkleniem w korytarzu ale trzeba nieco spojrzeć w górę.
                            Reasumując Kameralna (czy też browar Kameralna, choć to raczej nie używana przez nich nazwa a bardziej przez nas) jest browarem który przynajmniej czasowo nie funkcjonuje.
                            Można go więc albo skasować z listy albo dać z dopiskiem że warzył w latach 2013-2014.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                              Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
                              Chcesz i masz.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Posty dotyczące restauracyjnych powinny wylecieć do wątku o restauracyjnych, a tu zostać tylko te pozostałe.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X