Piwo gotowe do oceny
Fortuna, Fortunatus I: Wild Barley Wine
Collapse
X
-
Aromat - na początek trochę "dzikich", stajennych nut, ale potem beczka dominuje, owocowa cierpkość też się pojawia
Piana - umiarkowanie wysoka, po nieco dłuższym czasie znika całkiem
Barwa - bardzo ciemny brąz, nieco rubinowy dodatkowo pod światło, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, ale musujące
Smak - winna kwaskowość podbita przez leżakowanie w beczce po czerwonym winie, cierpkość od drożdży (bretty) trochę mniej. Tony drewna beczkowego. Dopiero na końcu barley wine - w związku z tym miękkie, ciepłej słodowej gęstości stylu jest raczej niewiele. Alkohol jak na 13,1% jest ładnie ukryty. Rozgrzewa. Finisz cierpko-winny
Treściwość - mocno schowana pod winnymi akcentami i nie ma się poczucia ciężkości
Lubię bardzo mocne piwa na brettach. Zyskują na złożoności, nie wydają się ulepkowate i zbyt ciężkie. Z drugiej strony nie lubię piw leżakowanych po beczkach po winie. Ciemne słody trochę tracą w nich na odbiorze. W tym wypadku tu tak jest - bretty i ta beczka powoduje, że posmak w ustach (finisz) jest winny i nawet nie jest to porto itp.
Czy to wada? Nie! Nie przypuszczałem, że tak można zmienić BW o takim ekstrakcie 27%. Wyszedł najbardziej wytrawny barley wine jaki piłem Choć jeśli miałbym sugerować cokolwiek na przyszłość to bardziej sherry cask, bo same bratty zrobiły już sporo.
Użyto chmieli amerykańskich (Amarillo, Columbus, Citra, Chinook) - kompletnie niepotrzebnie, chyba że to marketing na nasz rynek. Chmiel tu praktycznie nie odgrywa roli, a Belgowie sięgają przy takich piwach po klasyczne odmiany.
Nie do końca to czego się spodziewałem, ale nazwa Wild Barley Wine tu pasuje. Jak pisałem, beczka po sherry lub porto z dzikimi drożdżami bardziej trafiłaby w mój gust. To jednak tylko kwestia gustu
Mamy do czynienia z bardzo ciekawym produktem i do tego zdecydowanie udanym. Eleganckim, co podkreśla stylowa, stonowana etykieta. Mam nadzieję, że pomysł łączenia bardzo mocnych piw z dzikimi drożdżami będą w Fortunie kontynuować, bo tym piwem udowodnili, że potrafią warzyć piwa na kapitalnym poziomie.
-
Comment