Piwo miało właśnie premierę, dostępne na festiwalu w Annopolu w wersji beczkowej i butelkowej. Uwarzone kontraktowo w Brasserie de Bastogne. Czyli premiera browaru Gzub
Ekstr. 14,1%
Alk. 6,1%
IBU 45
w składzie słód pilzneński, maonachijski, pszenicznym cara blond, zakwaszający oraz skórka pomarańczowa. Chmiele: Warrior, Cascade, Amarillo. Drożdże z Orvala
Styl: saison; refermentacja w butelce
Aromat - owoce, trochę brzoskwinie, dodatkowo z delikatną cytusowością, lekka korzenność
Piana - wysoka, nie jest gęsta, umiarkowanie trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - złota, wpadająca w pomarańcz, mętna
Wysycenie - średniowysokie, musujące
Smak - owoce, umiarkowanie cierpkie i delikatnie słodkawe, rozgrzewająca nuta korzenności, ładnie współgrająca z wysyceniem, finisz z dość długą goryczką, przyjemnie zalegająca. Pomimo stosunkowo wysokiego IBU goryczka nie dominuje, piwo ma lekko karmelową gładkość a wszystko to wraz z tonami owocowymi jest ładnie zbalansowane.
Treściwość - pełne, nie ciężkie
Smaczne, sesyjne, ale też z charakterem, no i jak na nasz rynek oryginalne. Debiut Gzuba moim zdaniem jak najbardziej udany
Ekstr. 14,1%
Alk. 6,1%
IBU 45
w składzie słód pilzneński, maonachijski, pszenicznym cara blond, zakwaszający oraz skórka pomarańczowa. Chmiele: Warrior, Cascade, Amarillo. Drożdże z Orvala
Styl: saison; refermentacja w butelce
Aromat - owoce, trochę brzoskwinie, dodatkowo z delikatną cytusowością, lekka korzenność
Piana - wysoka, nie jest gęsta, umiarkowanie trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - złota, wpadająca w pomarańcz, mętna
Wysycenie - średniowysokie, musujące
Smak - owoce, umiarkowanie cierpkie i delikatnie słodkawe, rozgrzewająca nuta korzenności, ładnie współgrająca z wysyceniem, finisz z dość długą goryczką, przyjemnie zalegająca. Pomimo stosunkowo wysokiego IBU goryczka nie dominuje, piwo ma lekko karmelową gładkość a wszystko to wraz z tonami owocowymi jest ładnie zbalansowane.
Treściwość - pełne, nie ciężkie
Smaczne, sesyjne, ale też z charakterem, no i jak na nasz rynek oryginalne. Debiut Gzuba moim zdaniem jak najbardziej udany
Comment