Zhůřák, Kazbekian Smoke-Out

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Zhůřák, Kazbekian Smoke-Out

    Zhůřák to browarek położony ok. 25 km od Pilzna.
    Produkcję rozpoczęli w 2013 r. Jeśli ktoś pomyśli,
    że to kolejny klasyczny minibrowar czeski, to jest w
    błędzie.

    Warzą oryginalne ejle, górne portery itp.

    Kazbekian Smoke-Out to India Pale Ale na czeskim chmielu Kazbek,
    który pochodzi od dzikiego chmielu kaukaskiego. Najbardziej /z tego co wiem/
    goryczkowy chmiel czeski. Do tego dodano m.in. wędzony słód

    14% ekstr.
    5,9 % alk.
    70 IBU

    Aromat - cytrusowe owoce, leciutkie wędzenie
    Piana - dość niska, kremowa, gęsta, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - herbaciano-złoto-pomarańczowa, lekka mętność
    Smak - wyraźna gorycz (trudno nazwać to goryczką). Jak kubki smakowe się już przyzwyczają to pojawiają się pełne tony owocowe, bez słodyczy, dość charakterystyczne
    - z jednej strony coś jak pigwa, morela, z drugiej grejpfrut. Potem lekkie wędzenie
    Treściwość - pełne.

    Podchodziłem do tego piwa z dystansem. pierwszy łyk i pomyślałem, że przez tę gorycz nic się nie wydobędzie. Potem było już lepiej. Piwo oczywiście zdominowane przez chmiel, wędzenie migocze gdzieś w tle, ale całość jest intrygująca, a baza tego piwa dobra.
    O dziwo przyjemne zaskoczenie a nie kolejna IPA-nuda.

    Strona browaru:

Przetwarzanie...
X