Temperatura pomieszczenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • btetlewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.12
    • 92

    Temperatura pomieszczenia.

    Na początek chciałem się ze wszystkimi przywitać.
    Planuję rozpocząć swoją przygodę z piwem domowym.
    Jestem w trakcie wybierania sprzętu.
    Chciałem się jednak zapytać Was o jedną istotną rzecz.
    Mianowicie o temperaturę w pomieszczeniu podczas fermentacji.

    W mieszkaniu mam ok 22-23 st.C i ze względu na małe dziecko raczej ciężko będzie mi ją obniżyć (żona mnie będzie ganiać za rozszczelnione okna).

    Posiadam jeszcze piwnicę i tutaj temperatura jest ok 19 st.C.

    Proszę powiedzcie mi z Waszego doświadczenia co o tym sądzicie? Tzn czy dam radę w takich warunkach przygotować coś pijalnego? Wiem, że podczas fermentacji temperatura wzrasta w fermentorze. W związku z tym domyślam się, że fermentując w domu uzyskam posmak bimbru??
    Jak wygląda sprawa z piwnicą??
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #2
    Do drożdży górnej fermentacji temperatura w piwnicy jest w porządku (i pewnie bardziej stała niż w mieszkaniu, które – co ważne przy małym dziecku – trzeba wietrzyć ).
    Jak przyjdą mrozy i temperatura w piwnicy spadnie o 1-2 stopnie to też będzie dobrze (albo nawet lepiej).

    Comment

    • btetlewicz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.12
      • 92

      #3
      Dobra czyli 22-23st. w mieszkaniu całkowicie odpadają?
      Piwnica faktycznie raczej temp. stała. Mogę ją nawet obniżyć montując w okienku wywietrznik lub je rozszczelniając.

      Comment

      • ksieciuniu
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 157

        #4
        Według mnie, ale wielkiego doświadczenia nie mam, piwnica zdecydowanie lepsza.
        To zależy od konkretnych drożdży, ale np. Safale US-05 mają zalecaną temperaturę 12-25 ‘C, a optymalną 15-22’C – więc mieszkanie balansuje na granicy.

        Dodatkowo, przy zbyt nerwowej młodej mamie, może się okazać, że fermentor w domu przeszkadza/śmierdzi/hałasuje/wygląda nieestetycznie/przeszkadza dziecku etc. Albo, że właśnie pod koniec klarowania piwa musiała go koniecznie gdzieś przesunąć/przestawić.
        Sugerowałbym piwnicę (ew. pierwszych kilka godzin w mieszkaniu, żeby drożdże łatwiej wystartowały).

        Comment

        • btetlewicz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.12
          • 92

          #5
          Z przemieszczaniem nie bedzie problemu....jak postawię to MA STAĆ i nie DOTYKAĆ bo nie dam piwa spróbować. Żona też lubi się podelektować

          Dobra czyli raczej pozostaje wizja targania baniaka do piwnicy. Dobrze że na 1 piętrze mieszkam

          Comment

          • ksieciuniu
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.11
            • 157

            #6
            Z mieszkania do piwnicy mam 5 pięter, bez windy...
            Tylko nie noszę już na górę i z jednego fermentora do drugiego przelewam w piwnicy, żeby nie poruszyć osadu (chociaż pewnie powietrze w piwnicy jest mniej sterylne niż w mieszkaniu).

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Piwnica byłaby najlepsza, ale jak masz miejsce i nie chce ci się targać wiadra w domu to zrób skrzynie styropianową i chłodź zamrożonymi butelkami, po 3-4 dniach burzliwej możesz już nie chłodzić, bo właściwie już po fermentacji zasadniczej .

              Comment

              • btetlewicz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.12
                • 92

                #8
                W takim pojemniku jaka miałaby być optymalnie temperatura? Pytam raczej o górną fermentację. Początkowo chce robić piwo z brewkitów.

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #9
                  W styropianie ?, jakieś 17-18 sC, jeden PET spokojnie wystarczy na dobę żeby to utrzymać, jak ją zrobić znajdziesz na forum.
                  Ale na początek spróbuj z piwnicą, jak już się zmęczysz taszczeniem wiader to zrobisz sobie skrzynkę .

                  Comment

                  • polisholsby
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 57

                    #10
                    ja mam 22 i raczej pijalne piwa mi wychodzą. mam też lodówkę styropianową ale tego nie polecam do mieszkań, dużo miejsca zajmuje, butelki się pocą i się robi kałuża no i wygląda brzydko. myślę, że pierwsze piwa w 22 spokojnie mogą fermentować na us-05.

                    Comment

                    • sebek_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.11
                      • 148

                      #11
                      A co myslicie o tym by przy obecnej temperaturze (okolo 5 stopni w nocy) wystawic na refermentacje skrzynki na balkon? Dzis wlasnie rozlalem do butelek szklanych, zrobilem austalian lager z puchy.
                      Last edited by sebek_; 2014-01-08, 21:50.
                      Piwo to moje paliwo :)

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Za zimno. Trzymaj w domu 2 tygodnie, potem możesz kombinować jak się już nagazuje.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • sebek_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.11
                          • 148

                          #13
                          Rozumiem, dzięki za info!
                          Piwo to moje paliwo :)

                          Comment

                          • TTOP
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.03
                            • 449

                            #14
                            Bez przesady z tą temperaturą - ja nie mam u siebie piwnicy, w mieszkaniu mam 24 stopnie i piwa wychodzą smaczne- może nie w stylu, ale to ma być dla mnie i moich bliskich, a nie do oceny konkursowej. Zresztą - zrobisz kilka, to sam zobaczysz czy estry są wyczuwalne i czy Ci przeszkadzają. Powodzenia.
                            Last edited by TTOP; 2014-01-09, 16:35.

                            Comment

                            • sebek_
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.11
                              • 148

                              #15
                              Dopiero zaczynam przygodę z piwkiem więc wszelkie uwagi są dla mnie bardzo cenne. Dzięki za odpowiedź!
                              A na co konkretnie (na jakie procesy) ma wpływ odpowiednia temperatura (niska i wysoka) poza środowiskiem do rozwoju drożdży oczywiście?
                              Last edited by sebek_; 2014-01-09, 16:39.
                              Piwo to moje paliwo :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X