Weyermann, Schlotfegerla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

    #1

    Weyermann, Schlotfegerla

    Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
    Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.

    Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie. Uwarzyli już z kilkanaście gatunków. Wszystkie ety są podobne, oznaczone cyframi - jedynkę stanowi "Schlotfegerla" - dunkles Vollbier.

    Choć na kontrze nie ma zbyt wiele, to można dużo więcej znaleźć w necie, gdzie opisano bardzo dokładnie skład:



    13,5% ekstr.
    Alk. 5,2%

    Okazuje się, że 27% zasypu stanowi słód wędzony drzewem bukowym.

    Aromat: początkowo nie wyczułem wędzenia, bardziej tony palone od ciemnego słodu, tony wędzenia subtelne
    Piana - umiarkowanie wysoka, nietrwała, praktycznie nic nie pozostawia
    Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło klarowne
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodna czekolada, dość wyraźne palone słody, trochę kawowe - z lekką goryczką i delikatnym kwaskiem, delikatna, leciutkie wędzenie, minimalna suszona śliwka, subtelna goryczka chmielowa
    Treściwość - pełne.

    Miłośnicy wędzenia w stylu Schlenkerli (używającej tego samego wędzonego słodu) mogą być zawiedzeni.

    Piwo jest eleganckie, złożone, zbudowane z różnych niuansów typowych dla ciemnych słodów, gdzie wędzoność podkreśla palone tony a całość jest elegancko zbalansowana. Łagodne ale bogate i pełne w smaku. Bardzo dobre piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
      darekd
      Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

      Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

      Ekstr. 24%
      Alk. 10,2%

      Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
      Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
      Dzisiaj, 00:18
    • darekd
      Moon Lark, Wharf
      darekd
      English Brown Porter,

      5,2% alk.

      Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
      2024-12-03, 00:48
    • darekd
      Lubrow, Darkhouse
      darekd
      Cold IPA czyli dolna fermentacja. Tutaj jako NZ Black Cold IPA Nowozelandzkie chmiele: Nelson Sauvin, Moutere (krzyżówka na bazie Saaza), Nectaron.

      Ekstr. 15%
      Alk. 6%

      Aromat - wyraźny chmiel z dominującą żywicznością, owoce mocno w tle, od słodu tony palone...
      2023-11-22, 01:26
    • darekd
      ? [Funky Fluid], Brixton Drift
      darekd
      English Porter

      Ekstr. 15%, alk. 6% (trochę powyżej deklarowanego stylu)

      Aromat - słodowy, czekolada, kakao, tony palone, orzechy, ciut kawy zbożowej, na początku nico chmielu
      Piana - średnia, beżowa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższ koronka
      Barwa -...
      2024-05-13, 20:02
    • darekd
      Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
      darekd
      Irish dry stout (w wersji nitro)

      11% ekstr.,
      4,1% alk.

      Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

      Aromat - kawa i palone ziarno
      Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
      Barwa - smolisty z...
      2025-03-03, 22:02
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...