Smaczny, klasyczny ciemny koźlak. Na kontrze polecają połączyć go z daniami orientalnymi Ja wolę parować piwo z piwem, szczególnie że to jest naprawdę ok.
Kolor: Rubinowy/bursztynowy, w zasadzie klarowny. [4] Piana: Kremowa, bardzo drobna, dość wysoka i trwała. [4] Zapach: Karmel, wino i suszone rodzynki. [3.5] Smak: Orzech, karmel, posmak owoców, jakieś chemiczne echa. [3.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Eta taka raczej marketowa, okraszona złotem i medalami, robi tandetne wrażenie. Na kontrze sugestia, żeby do koźlaka serwować dania orientalne . [3] Uwagi: Koźlak taki trochę niedopracowany, szkoda, liczyłem na więcej.
Kolor: rubinowy, klarowny. [4] Piana: średnio wysoka, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała. [3] Zapach: niezbyt intensywny, słodowy, karmelowy i melanoidynowy. [3.5] Smak: słodowy, opiekany, lekko karmelowy, lekka słodycz skontrowana przyjemną goryczką. Alkohol jest dobrze ukryty. Piwo jest dobrze pijalne, trochę za mało treściwe. [3.5] Wysycenie: średnie. [4] Opakowanie: niezła etykieta, podany pełny skład, sporo informacji, nawet imię i nazwisko piwowara. Ładny kapsel. [4] Uwagi: Data produkcji 22.03.2018.
Do tego co napisali moi poprzednicy dodam tylko że to bardzo smaczne Piwo zwłaszcza w cenie jaką oferuje mój osiedlowy sklepik czyli 1,50zł po prostu REWELACJA !!! Wszystkie inne Piwa przy nim bledną.
Pozdrawiam
Ostatnia zmiana dokonana przez slyboots; 2018-12-17, 20:41.
Dziś udało mi się dostać jeszcze warkę 23.02.2019 w jednym z monopolowych w centrum Warszawy
Postanowiłem zaryzykować całe 1.99 zł. na degustację i nie zawiodłem się.
Piłem tego koziołka na początku roku, więc mam skalę porównawczą.
Wtedy był na pewno mocniej słodowy, teraz już wyraźnie poszedł w wytrawność, ale taką przyjemną, jeszcze nie kwaskową.
Nuty winne, chlebowe, ciemne owoce, trochę jednak brak ciała, ale z drugiej strony nie wyłazi zupełnie alkohol.
Szkoda, że zaniechali jego dalszej produkcji.
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Comment