Klüvers, Seegang

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Klüvers, Seegang

Browar restauracyjny w Neustadt in Holstein (Szlezwik-Holsztyn) działający od 1973 roku.

Na stałe warzą głównie klasykę. Sezonowo ejle też, ale ja trafiłem na piwo z algami "palmaria palmata" zwanymi też dulse. Pogrzebałem w necie i dowiedziałem się, że mają zbawienny wpływ na ciało, cerę, wykorzystywane są w kosmetykach, jako dodatek do różnych dań. Tam gdzie mają z nimi do czynienia na co dzień stosują jako... paszę w każdym razie do paszczy się nadaje.

Ma zaledwie 2,8% alk.

Określają, że lekko ziołowe, delikatnie słodkie i leciutko słone

Aromat - glonowy, przypomina zapach jakiejś kiszonki paszowej
    Piana - dość wysoka i gęsta, trwała
    Barwa - brudnne ciemne złoto, zmętnione z dużą zawartością większych drobinek
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - uuuu glony na pierwszym miejscu, łagodnie osolone na dodatek, jest też dość wyraźnie słodkawe z całkiem solidną słodową podbudową. Chmielu i goryczki nie wyczułem specjalnie
    Treściwość - pomimo niskiego woltażu posiada solidną pełnię

Trudne do oceny i opisania piwo, niemiecki kolega po fachu najwyraźniej też miał problem z tym piwem:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Z trudem dopiłem ten wynalazek (0,33 l.) i traktuję to jako dość dziwaczną ciekawostkę, ale że morze jest blisko browaru, to może znajdzie amatorów spośród jakiś spragnionych glonojadów
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12479

Zdjęcie (niebieska butelka):
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...