Solnice České Budějovice, Solnice 11°

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Solnice České Budějovice, Solnice 11°

    Kolor jasnozłoty, lekko zmętnione.
    Gęsta, drobnopęcherzykowa piana, przy podaniu na 5 cm, utrzymuje się dość długo, zostawia plamy na szkle.
    Porównując z pitą wcześniej 10°, wrażenie miodowej słodowości jest jeszcze silniejsze, czyli po prostu przegięte. Do tego dochodzi nuta landrynkowa, a o jakiejkolwiek goryczce nie ma mowy.
    Ciekawy jest opis w pivní menu, głoszący że piwo jest celowo mało chmielone by dłużej można z kolegami przy nim posiedzieć. Jakby goryczka tego broniła... A jej stopień określono na 21 MJH. Nie dowiedzieliśmy się cóż to za skala, ale widocznie 100 MJH ma prawidłowo nachmielony ležák .
    Ciężkie piwo dla wielbicieli mocnej słodyczy, w ciemno mogło by uchodzić za 14°. Alkohol 4,1%.
    Kufel firmowy, dedykowany piwu, podkładka.
    Pite 18.07.2020 w Solnicy, cena 39 kč.
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12571

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    A jej stopień określono na 21 MJH. Nie dowiedzieliśmy się cóż to za skala,
    Ta sama, ale po czesku. Nie miałem też z tym do czynienia, ale obstawiam że chodzi o
    21 mezinárodních jednotek hořkosti czyli IBU

    Z opisu wydaje się, że 21 to nawet dużo jak na Twoją ocenę, ale to odpowiada między innymi piwom marcowym.

    Tradycyjnie piwa z południowych Czech (Budziejowice) były słodsze od tych z zachodnich (Pilzno).

    Jak wiadomo IBU nie przekłada się wprost na odczucie goryczki w ustach. Na odczucie ma wpływ zawartości ekstraktu ale o ile się nie mylę odpowiedniego zasypu słodów. Nieraz zasypu słodu karmelowego może być 3% a nieraz ponad 30% i przy różnym stosowaniu rodzaju słodu (przy tym samym ekstrakcie i dodaniu tej samej ilości chmielu) odczucie słodkości/gorzkości piwa jest różna. Stąd niektórzy odchodzą od IBU kategoryzacji

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      No widzisz Daro, nie wpadłem na takie rozwinięcie tego skrótu ale wydaje się, że masz rację. Tak więc jeśli się to przekłada na IBU to jednak podane wartości w tej 11° jak i innych piwach (no może oprócz 12°) były znacznie zawyżone.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X