Gdzie można poznać szczegóły?
2013.11.16 - Poznań, V Konkurs Piw Domowych
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Przyjdzie czas na wyjazdy, teraz mów jak na spowiedziVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Witam wszystkich po Targach Piwnych w Poznaniu. Dopiero dzisiaj, bo impreza była tak duża, że i w sobotę i wczoraj wracaliśmy do domu w nocy nie było możliwości ani siły na podanie wyników V PKPD. Szczęśliwie Undeath mnie już wyręczył, ale z obowiązku zrobię to jeszcze raz.
Skład sędziowski:
Maj Drab - szefowa zespołu degustacyjnego browaru LECH
Katarzyna Nyka - degustatorka browaru LECH
Elżbieta Jóźwicka- degustatorka browaru LECH
Maciej Paszkowski - piwowar browaru restauracyjnego BROVARIA w Poznaniu
Jarosław Sosnowski- piwowar browaru restauracyjnego HAUST w Zielonej Górze
Bartek Regulski - sędzia PSPD
Szymon Ruciński - sędzia PSPD
Jan Staszewski - sędzia PSPD
Wojciech Ściana - sędzia PSPD
Maciej Piaszczyński - sędzia PSPD
Jan Szała - sędzia PSPD
Wyniki:
Kategoria WEIZEN
I miejsce - Radosław Wiech - 41,0 pkt
II miejsce - Jacek Stachowski - 39,0
III miejsce - Waldemar Pitala - 36,8
IV miejsce - Andrzej Potoniec, Michał Madziar - 34,0
V miejsce - Andrzej Miler, Roman Zając - 31,8
Kategoria CZESKI PILS
I miejsce - Piotr Kowalski - 39,3 pkt
II miejsce - Tomasz Staśkiewicz - 35,7 pkt
III miejsce - Przemysław Odrobny - 29,7 pkt
IV miejsce - Szymon Niebudek - 29,3 pkt
V miejsce - Waldemar Pitala - 25,0 pkt
Kategoria AIPA
I miejsce - Jacek Stachowski - 41,5 pkt
II miejsce - Piotr Kowalski - 39,3 pkt
III miejsce - Andrzej Miler - 38,8 pkt
IV miejsce - Grzegorz Janka, Artur i Michał Puszkarczuk - 37,0 pkt
V miejsce - Jarosław Zgoda - 36,3 pkt
Gratuluję wszystkim laureatom, wyróżnić tu należy Jacka i Piotra którzy dwa razy stanęli na podium (wirtualnym ale zawsze) oraz dziękuję wszystkim uczestnikom za nadesłanie swoich piw na konkurs.
Na zakończenie chciałbym jeszcze podać listę wszystkich, których piwa weszły do konkursu:
WEIZEN
Waldemar Pitala
Andrzej Miler, Roman Zając
Krzysztof Lewandowski, Michał Śniegowski
Jacek Stachowski
Radosław Wiech
Łukasz Raczkowski
Andrzej Potoniec Michał Madziar
Adam Czogalla
Marcin Wiciński
Tomasz Gromadziński
Jacek Miszkinis
Maciej Majchrzak
AIPA
Bartłomiej Urban
Jakub Wierus
Andrzej Miler
Sebastian Łęszczak
Grzegorz Janka, Artur i Michał Puszkarczuk
Andrzej Smyk
Jacek Stachowski
Piotr Kowalski
Wojciech Ściana
Łukasz Raczkowski
Dariusz Piecuch
Ewelina Mieszkalska
Zbigniew Hajdyła
Jarosław Zgoda
Mariusz Bystryk
Adam Landowski
Borys Dyczko
Comment
-
-
Wszystkich chętnych chcących spróbować któreś piwo nadesłane do konkursu w Poznaniu, zapraszam do pubu SETKA na ul. Święty Marcin w Poznaniu na degustację. Wszystkie butelki pozostałe po konkursie zawiozłem wczoraj wieczorem do Setki z prośbą o poczęstowanie chętnych do degustacji. Piwa są anonimowe - posiadają tylko numery kodowania z konkursu, tak więc w przypadku piw z dużymi wadami, nie będzie wiadomo czyje to było piwo i proszę mnie nie pytać, nawet na Wasze prośby nie zdradzę kodowania.
Aby zdegustować piwo należy podać hasło:
- najlepsze piwa są w pubie Setka,
odzew:
- Zuzanna lubi je tylko jesienią,
odzew:
- przysyła ci świeżą partię.
Comment
-
-
Czas najwyższy podać nagrody ufundowane przez sponsorów.
Pierwsze miejsca we wszystkich kategoriach:
- DEUS Brut des Flandres w zestawie z dwoma kieliszkami oraz Quelque Chose-Biere forte aux cerises (Quebec, Canada) - ufundowane przez Słodownię Soufflet Polska Sp. z o.o.
- bon wartości 100 zł - ufundowany przez sklep internetowy Centrum Piwowarstwa, bon do zamiany na towary w sklepie (przesyłka gratis)
- Gregorius Trappistenbier browar Engelszell Austria - ufundowany przez sklep Piwa Świata, Poznań ul. Głogowska
- bon wartości 75 zł - ufundowany przez przez firmę Browar SZAŁPIW Sp. z o.o., bon do zamiany na towary w jednym ze sklepów internetowych(przesyłka gratis)
Drugie miejsca we wszystkich kategoriach:
- CHIMAY w zestawie Grand Reserve oraz Cinq Cents + pokal - ufundowane przez Słodownię Soufflet Polska Sp. z o.o.
- bon wartości 75 zł - ufundowany przez przez firmę KŁOS Ewa Czyrniańska z Szamotuł, bon do zamiany na towary w jednym ze sklepów internetowych(przesyłka gratis)
- Anchor Bock Beer browar Anchor Brewing USA - ufundowany przez sklep Piwa Świata, Poznań ul. Głogowska
- bon wartości 50 zł - ufundowany przez przez firmę Browar SZAŁPIW Sp. z o.o., bon do zamiany na towary w jednym ze sklepów internetowych(przesyłka gratis)
Trzecie miejsca we wszystkich kategoriach:
- Maredsous w zestawie Bruin oraz Tripel + pokal - ufundowane przez Słodownię Soufflet Polska Sp. z o.o.
- bon wartości 50 zł - ufundowany przez przez sklep internetowy Homebrewing, bon do zamiany na towary w sklepie (przesyłka gratis)
- Le Fruit Defendu, InBev Belgia - ufundowany przez sklep Piwa Świata, Poznań ul. Głogowska
- bon wartości 50 zł - ufundowany przez przez firmę KŁOS Ewa Czyrniańska z Szamotuł, bon do zamiany na towary w jednym ze sklepów internetowych(przesyłka gratis)
Dziękuję bardzo wszystkim sponsorom za hojne wsparcie V Poznańskiego Konkursu Piw Domowych.
Comment
-
-
Dzisiaj wysłałem paczki z nagrodami dla zwycięzców. Proszę o informacje od nagrodzonych, czy dotarły szczęśliwie, czyli w całości.
Za metryczki postaram się zabrać w łikend, ale oglądałem kilka arkuszy sędziowskich i jestem przerażony pismem klinowych niektórych sędziów. Cóż, pisane po pijaku, to przeczytać tego na trzeźwo się też chyba nie da.
Comment
-
-
Metryczki zostały rozesłane wczoraj wieczorem. Przepraszam wszystkich zainteresowanych za spore opóźnienie w tej materii.
Oto zwycięskie receptury:
AIPA Jacka Stachowskego
Zasyp:
- słód pilzneński - 3,5kg
- słód pale ale - 1,0kg
- słód monachijski - 0,5kg
- słód carahell - 0,3kg
- słód karmelowy 150EBC - 0,3kg
- słód special B - 0,1kg
Zacieranie:
62stC - przerwa 30'
68stC - przerwa 30'
74stC - przerwa 10'
Chmielenie:
- do zacieru (od początku) - 20g Amarillo gran.
- do brzeczki przedniej - 20g Cascade gran.
- 60' - 15g Amarillo gran.
- 15' - 40g Amarillo gran.
- 5' - 20g Cascade gran.
- 0' - 10g Cascade gran. + 100g Cascade szyszki zerwane dzień wcześniej bez suszenia
Cicha fermentacja: 25g Citra, 25g Amarillo, 10g Cascade, 20g Cascade szyszki.
Fermentacja:
- Burzliwa 8 dni, cicha 8 dni, temp. 19-20stC, drożdże US-05 w ilości 11,5g, warka 20l
- Ekstrakt nastawny: 16,5 Blg
Analiza laboratoryjna:
- Ekstrakt nastawny: 16,22 Blg
- Alkohol: 7,27%v/v
- Jednostki goryczki: 39,6
- barwa: 36,83
- pH: 4,58
PILS Piotra Kowalskiego
Zasyp:
- słód pilzneński - 4,0kg
- słód monachijski - 1,0kg
- słód melanoidowy - 0,3kg
Zacieranie:
66stC - przerwa 70'
72stC - przerwa 30'
Chmielenie:
- 60' - 25g Junga.
- 45' - 40g Saaz
- 10' - 20g Saaz
- 0' - 30g Lubelski
Fermentacja:
- Burzliwa 14 dni, temp. 10stC, leżakowanie 14 dni, temp. 2stC, drożdże W-34/70 starter 1l, warka 25l
- Ekstrakt nastawny: 12,5 Blg
Analiza laboratoryjna:
- Ekstrakt nastawny: 12,80 Blg
- Alkohol: 5,50%v/v
- Jednostki goryczki: 42,1
- barwa: 17,37
- pH: 4,78
Weizen Radosława Wiecha
Zasyp:
- słód pilzneński - 1,9kg
- słód pszeniczny - 2,1kg
Zacieranie:
1. połowa zasypu
44stC - przerwa 60' i podgrzanie do 72stC
2. druga połowa zasypu
68stC - zasyp
71stC - przerwa 40' - podczas tej przerwy dekokcja (myślę że chodzi o połączenie zacierów)
78stC - kilka minut
Chmielenie:
- 60' - 15g Lubelski
Fermentacja:
- 14 dni, temp. 21-22stC, drożdże WB-06 jedna saszetka - warka 20l
- Ekstrakt nastawny: 11,5 Blg
Analiza laboratoryjna:
- Ekstrakt nastawny: 13,23 Blg
- Alkohol: 5,97%v/v
- Jednostki goryczki: 13,5
- barwa: 8,86
- pH: 4,26
Comment
-
Comment