De Molen, Citra Single Hop

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tmspoko
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.09
    • 207

De Molen, Citra Single Hop

11,4 Plato, 4,8% alc/vol, 20EBC, 57EBU
    Bardzo dobra IPA, oczywiście chmielone tylko Citrą.
    Attached Files
    TMspoko
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

De Molen, Citra Single Hop [a.4.8%; e.11.4*; EBC 20; 57EBU]

Kolor: jasny, mętny, ciemnozłoty [5]

Piana: wysoka, biała, drobnoziarnista, sztywna i trwała, gruby kożuch zostaje do końca [4.5]

Zapach: chmielowy, cytrusowo-żywiczno-tropikalny, cytrynowy, mniej ziemisty niż Columbus i Cascade lekka słodowość tylko delikatnie wychyla się zza chmielu [5]

Smak: cytrynowo-tropikalny (taki bukiet owoców tropikalnych jak w żelkach Haribo z Tukanem), wyraźnie ziemisty plus trochę nut trawiastych, goryczka ostra, cytrynowa, ale chyba najsłabsza z czterech Single Hopów, piwo jest bardzo wytrawne, poza chmielem jest tylko delikatna nuta słodu; piłem jakiegoś angielskiego ejla chmielonego tylko citrą ale aromat był trochę inny [4.5]

Nasycenie: dosyć wysokie [5]

Opakowanie: bezzwrotna flaszka z długą szyjką, biała etykieta z nadrukowanymi czarnymi napisami, bardziej prymitywną widziałem tylko na IPA z londyńskiego Kernela; kapsel czarny z ładnym logo z wiatrakiem; wszystkie napisy w Englishu (z małymi, francuskimi wyjątkami); wszystko jak na zdjęciu powyżej, nawet szklanka ta sama [4.5]

Producent: Brouwerij De Molen, Doortocht 4, NL-2411 DS Bodegraven; www.brouwerijdemolen.nl
    Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
    Degustowane: 06.10.2012r. ok. godz. 16:30 w Haarlemie
    Data ważności: Rok od zabutelkowania
    Zabutelkowano: Aug 9th 2012
    Soundtrack: "Live in Hyde Park" by Red Hot Chili Peppers
    Last edited by GaryFisher; 2012-11-30, 10:24.
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• jacekwerner
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 2851

Citra powędrowała na koniec i oto mamy : Single Hop Citra. Parametry bez zmian. Dla mnie mało wyraziste. Tak się prezentuje :
      Attached Files
      Ochotnicza Straż Piwna
      BAZA = 7446

Comment

• GaryFisher
        • 2009.10
        • 739

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
        Citra powędrowała na koniec i oto mamy : Single Hop Citra. Parametry bez zmian. Dla mnie mało wyraziste. Tak się prezentuje :
        Ale ten kod kreskowy to już szpetny jest. Powinni zmienić teraz etykiety, bo już to paskudnie w takiej formie wygląda.
        Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• grew
          • 2009.05
          • 766

Bardzo smaczne. Chętnie powtórzę. Polecam: wyraźny aromat i goryczka bez zbędnej podbudowy słodowej

Comment

• dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

Dziś wypiłem warkę z 22.01.2013 i już jest przegazowana no ale gushingu nie było
            Z beczki na FDP była smaczniejsza choć też nie powalała.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• tofas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.11
              • 131

Kolor pomarańczowy, nieklarowne. Piana w kolorze białym, drobno pęcherzykowa, obfita i trwała. Aromat mocny, wyraźny i złożony, zdecydowanie chmielowy. Chmiel bajecznie owocowy. Cytryna, grejpfrut, marakuja, słodka pomarańcza. Do tego lekkie akcenty trawiaste i żywiczne. Poezja. Słód wyczuwalny na minimalnym poziomie, chlebowy z karmelową nutą. W smaku dokładnie tak samo, potężna chmielowość i delikatniutki słód. Finisz wytrawny z lekką kwasowością, niezbyt długi. Goryczka wysoka ale niesamowicie delikatna i aksamitna. Pełnia na poziomie średnim, wysycenie duże, musujące.
              Świetne piwo! Nieziemsko owocowe, subtelne, bardzo czyste i rześkie. Słodowość jest tu tylko dlatego że być musi i nic nie przeszkadza tytułowej Citrze, pokazać pijącemu cały swój potencjał sensoryczny. A jest co pokazać. I ta niesamowicie delikatna goryczka! To naprawdę przyjemna sprawa, pić tak chmielowe piwo a nie dostawać po pysku potężną goryczką. Jest tak w sam raz, wyraźna ale szybko zanika i zachęca do następnego łyku. Piwo zdecydowanie bliskie mojemu ideałowi Amerykańskiego Pale Ale.

Comment

Przetwarzanie...
              X