Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    Browar domowy Estrella Varsovia

    Własne piwo robię od stycznia 2012, z procesem zacierania od sierpnia, kiedy to zakupiłem 30l gar. Po uwarzeniu 18 testowych warek i wyeliminowaniu dziesiątek mniejszych i większych błędów (5 kwasiżurów w okresie wakacyjnym) przystępuję do poważniejszego warzenia. Większość z moich poprzednich warek była wykonana z ekstraktów słodowych, które samodzielnie chmieliłem, więc nie ma sensu się nad nimi rozpisywać.

    Przy robieniu większej części moich piw nie trzymam się konkretnego, wybranego stylu. Wychodzę z założenia, że mając do dyspozycji tyle rodzajów słodów, chmieli i drożdży (oraz będąc ciekawym nowych smaków), przynajmniej z początku postaram się wymyślić własne receptury, które pozwolą mi na używanie moich najbardziej udanych pomysłów w dłuższej perspektywie czasu.

    Na razie w grę wchodzi jedynie górna fermentacja, na dolną nie mam aktualnie odpowiednich warunków. Do czasu zakupu dodatkowej lodówki ominie mnie przyjemność kosztowania domowych lagerów.

    Do chłodzenia brzeczki używam chłodnicy zanurzeniowej, która pozwala mi zbić temperaturę ze 100°C do 20-25°C w 30-35 minut. Jeśli dana brzeczka będzie chłodzona w inny sposób, zaznaczę to przy jej opisie.

    Piwa leżakują w temperaturze pokojowej (19-22°C), na kilka dni przed spożyciem przenoszę część do lodówki w celu ustabilizowania gazu.
  • gwzd
    Senior
    • 01-2012
    • 622

    #2
    Warka nr 1 (11 XI 2012) - Bawarskie słody, amerykańskie chmiele

    Monachijski 2kg
    Pilzneński 1kg
    Carahell 1kg
    (wszystkie Weyermann)

    26g Glacier
    24g Simcoe

    Drożdże S-33

    Zacieranie:

    12l
    62°C - 20 min
    72°C - 40 min

    Wysładzanie:

    3 x 4l w 78°C

    Chmielenie:

    13g Glacier, 12g Simcoe 60 min
    13g Glacier, 12g Simcoe 10 min

    W trakcie gotowania dodałem jeszcze dodatkowe 5l wody, aby rozcieńczyć brzeczkę i zniwelować utratę wody. Podczas chmielenia nie przykrywam gara przykrywką ze względu na ryzyko wykipienia.

    Uzyskałem około 20l brzeczki (11° Blg)

    Fermentacja burzliwa trwała 8 dni w temp. 18-19°C, po niej gęstość spadła do 6° Blg

    Po fermentacji cichej (kolejne 8 dni) Blg spadło do 4,5°.

    Zabutelkowano 28 XI 2012. Do refermentacji użyłem 120g glukozy, wyszło 38 butelek 0,5l.
    Last edited by gwzd; 07-12-2012, 19:16.

    Comment

    • gwzd
      Senior
      • 01-2012
      • 622

      #3
      Warka nr 2 (12 XI 2012) - 5 zbóż

      Orkiszowy 1kg
      Owsiany 1kg
      Żytni 1kg
      Pszeniczny 0,75kg
      Pszeniczny karmelowy 0,25kg
      Pilzneński 1kg

      31g Marynka
      30g Lubelski

      Drożdże T-58

      Zacieranie:

      15l
      45°C - 15 min
      64°C - 20 min
      68°C - 30 min

      Wysładzanie:

      3 x 4l w 72°C

      Chmielenie:

      31g Marynka 60 min
      15g Lubelski 30 min
      15g Lubelski 10 min

      Około 19 litrów brzeczki (12,5° Blg)

      7 dni fermentacji burzliwej w temp. 18-19°C, po której Blg spadło do 4°.

      Po 8 dniach fermentacji cichej (temp. 19°C) Blg spadło do 3°.

      Do refermentacji 130g glukozy, wyszło 36 x 0,5l. Zabutelkowano 28 XI 2012.


      ------------


      Warka nr 3 (13 XI 2012) - Fuggles

      Posłużyła mi ona do wykorzystania pozostałości z warzenia piw z ekstraktów słodowych. Chciałem także sprawdzić wpływ mchu irlandzkiego na klarowność piwa oraz po raz pierwszy użyłem do chmielenia szyszki zamiast granulatu.

      1,7kg WES bursztynowy
      1,5kg glukozy

      Fuggles 42g (szyszka)

      Drożdże Brewferm Top (2 x 6g)

      Chmielenie:

      14g Fuggles 60 min
      14g Fuggles 30 min
      14g Fuggles 10 min

      Mech irlandzki 15 min

      Uzyskałem około 20l brzeczki (12° Blg)

      Nie przelewałem na fermentację cichą, piwo odbyło jedynie długą fermentację burzliwą.

      Końcowe Blg uzyskało poziom poniżej 1°. Do refermentacji użyłem 150g glukozy, końcowo wyszło 41 x 0,5l. Zabutelkowano 27 XI 2012

      Comment

      • gwzd
        Senior
        • 01-2012
        • 622

        #4
        Warka nr 4 (4 XII 2012) - Wędzone pszeniczne

        Pszeniczny wędzony 3kg
        Pilzneński 2kg
        Caracrystal 0,25kg
        Carawheat 0,5kg

        Hallertau Tradition 30g
        Lubelski 15g

        Drożdże WB-06

        Zacieranie:

        17l
        44°C - 20 min
        65°C - 40 min
        72°C - 20 min

        Wysładzanie:

        3 x 5l w 78°C

        Chmielenie:

        Tradition 60 min
        Lubelski 10 min

        Słód pszeniczny wędzony przeleżał po śrutowaniu ok 4,5 miesiąca, w związku z czym obawiałem się słabej wydajności. Po filtracji, przy chłodzeniu próbki brzeczki na parapecie coś się pop%^&* i wyszło 7° Blg w temp. 20°C. Prawdopodobnie część próbki nie schłodziła się odpowiednio. Po chmieleniu i schłodzeniu całej brzeczki sprawdziłem jeszcze raz i wyszło coś w okolicach 20° Blg. Dolałem więc zimnej wody (2,5l), aby obniżyć Blg do racjonalnego poziomu.

        Wyszło około 22l brzeczki (13,5-14° Blg)

        Fermentacja burzliwa przebiega w temperaturze 15-17°C


        ---------------------


        Warka nr 5 (6 XII 2012) - All Black

        Tęskniąc za Black Hope, postanowiłem spróbować stworzyć podobne piwo, o czarnej barwie i z dużą dawką goryczki. Pod ręką miałem akurat świeżo zrobione zakupy z CP zawierające kilka odmian nowozelandzkich chmieli, które postanowiłem przetestować. Planowany kolor piwa w połączeniu z pochodzeniem chmielu zainspirowały mnie do nadania takiej, a nie innej nazwy

        Pale Ale 5kg
        Pszeniczny 1kg
        Czekoladowy 0,25kg
        Carawheat 0,25kg
        Jęczmień palony 0,25kg
        Barwiący 0,25kg

        Słód barwiący dodałem dopiero do filtracji, ponieważ piwo nie miało dostatecznie ciemnej barwy. Bez niego wyszedł mi tylko ciemnobrązowy kolor.

        Pacific Jade 50g
        Dr. Rudi 25g
        Kohatu (szyszka) 50g

        Drożdże S-04

        Zacieranie:

        20l
        65°C - 30 min
        72°C - 30 min

        Wysładzanie:

        3 x 5l w 78°C
        Słód barwiący dodany po pierwszej filtracji

        Chmielenie:

        Pacific Jade 50g 60 min
        Dr. Rudi 25g 30 min
        Kohatu 25g 15 min
        Kohatu 25g 5 min

        Około 20-21 litrów brzeczki (18° Blg)

        Fermentacja burzliwa przebiega w temp. 15-16°C
        Last edited by gwzd; 07-12-2012, 23:28.

        Comment

        • gwzd
          Senior
          • 01-2012
          • 622

          #5
          Warka nr 4 przelana na fermentację cichą (3-3,5° Blg) 13 XII 2012

          Mam pytanie do bardziej doświadczonych a propo warki nr 5 - obecne Blg to około 7°, oznak fermentacji brak. Przelewać na cichą czy jeszcze czekać z nadzieją, że spadnie o 2-3°?

          Comment

          • dyczkin
            Serce w kolorze blaugrana
            • 05-2011
            • 3657

            #6
            Poczekaj ze 2 dni, zmierz BLG, jeśli nie będzie spadać, to przelej ma cichą.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • gwzd
              Senior
              • 01-2012
              • 622

              #7
              Warka nr 5 przelana na fermentację cichą (Blg około 6,5°). Jakieś sugestie dotyczące długości jej trwania?

              Temperatura fermentacji cichej warki nr 4 to 20°C, nr 5 18-19°C.

              Comment

              • gwzd
                Senior
                • 01-2012
                • 622

                #8
                Warka nr 4 zabutelkowana, Blg przed butelkowaniem i dodaniem surowca do refermentacji wahało się w granicach 2,5-3°. Wyszło 40 x 0,5l, 2 x 1l oraz 1 x 0,33l. Nad rozlewanym piwem unosił się piękny zapach wędzonki

                Do refermentacji użyłem około 115-120g suchego ekstraktu słodowego. Piszę około, ponieważ zepsuł mi się wyświetlacz na wadze i musiałem podzielić "na oko" 500g paczkę suchego ekstraktu. Całe szczęście, że była jeszcze nieotwierana i jako tako dałem radę. Przy zamawianiu nowej wagi do ważenia małych ilości chmielu i surowca do refermentacji, zamówiłem także wagę kuchenną (0-5 kg), która pozwoli mi na wygodniejsze ważenie słodów. Wcześniej robiłem to na wadze jubilerskiej, która miała skalę do 0,5 kg i było to dość męczące, nie mówiąc o powstającym przy tym bałaganie. Moje nowe wagi:

                - http://allegro.pl/show_item.php?item=2852662852
                - http://allegro.pl/show_item.php?item=2867668304

                Obecne Blg warki nr 5 wynosi około 6°, temperatura cichej to 17-18°C.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #9
                  Warka nr 6 (22 XII 2012) - Lubelski Bitter

                  Pale Ale 4kg
                  Pszeniczny 0,75kg
                  Caramunich I 0,25kg

                  Lubelski 85g
                  Iunga 25g
                  Magnum 25g

                  Drożdże US-05


                  Zacieranie:

                  15l
                  66°C - 40 min
                  72°C - 20 min

                  Wysładzanie:

                  3 x 5l w 78°C

                  Chmielenie:

                  +2,5l wody na początku gotowania

                  Iunga 25g 60 min
                  Magnum 25g 60 min
                  Lubelski 25g 30 min
                  Lubelski 25g 15 min
                  Lubelski 35g 5 min

                  Wyszło nieco ponad 20 litrów (12,5-13° Blg) - powinno być trochę więcej, ale gar wykipiał podczas podgrzewania do chmielenia.

                  Fermentacja burzliwa przebiega w temperaturze 16-18°C

                  Comment

                  • gwzd
                    Senior
                    • 01-2012
                    • 622

                    #10
                    Jednak temperatura fermentacji jest niższa, powiedziałbym wręcz, że na granicy 15 stopni, czyli dolnego progu dla tych drożdży. Aby fermentacja ruszyła i pojawiła się w fermentorze piana, musiałem go przenieść w cieplejsze miejsce i dopiero po osiągnięciu 18-19 stopni coś się ruszyło. Pytanie - czy chwilowe (kilkugodzinne) spadki temperatury do 13-14 stopni mogą zaszkodzić drożdżom, czy tylko spowolnią ich pracę?

                    PS - jeżeli takie temperatury utrzymają się po świętach to chyba spróbuję zrobić dolną fermentację
                    Last edited by gwzd; 23-12-2012, 14:18.

                    Comment

                    • gwzd
                      Senior
                      • 01-2012
                      • 622

                      #11
                      Warka nr 5 zabutelkowana (40 x 0,5l + 3 x 0,33l).

                      Blg końcowe około 5-5,5°.

                      Surowiec do refermentacji - ekstrakt słodowy suchy (110g).

                      Comment

                      • gwzd
                        Senior
                        • 01-2012
                        • 622

                        #12
                        Warka nr 6 przelana na fermentację cichą. Blg około 3,5°, temp. fermentacji 18-19°C

                        Comment

                        • gwzd
                          Senior
                          • 01-2012
                          • 622

                          #13
                          Warka nr 6 zabutelkowana. Wyszło 40 x 0,5l + 1 x 0,33l + szklaneczka degustacyjna 0,2l

                          Blg końcowe pomiędzy 3 a 3,5°

                          Surowiec do refermentacji: ekstrakt słodowy suchy (130g)

                          Plany na pierwsze dwie warki w nowym roku: Dunkelweizen i chyba coś na kształt IPY/AIPY, jeszcze nie jestem zdecydowany. Warzenie prawdopodobnie jutro i pojutrze.
                          Last edited by gwzd; 08-01-2013, 21:34.

                          Comment

                          • gwzd
                            Senior
                            • 01-2012
                            • 622

                            #14
                            Warka nr 7 (10 I 2013) - Dunkelweizen

                            Pszeniczny 2,5kg
                            Monachijski ciemny 2kg
                            Caraamber 0,25kg
                            Caramunich I 0,25kg

                            35g Hallertauer Mittelfrüh (szyszka)

                            Drożdże WB-06

                            Zacieranie:

                            15l
                            44°C 30 min
                            62°C 40 min
                            72°C 30 min

                            Wysładzanie:

                            Spróbowałem polepszyć filtrację poprzez zalanie dna fermentora (do poziomu filtratora) małą ilością wody (1-2l), aby do filtratora z oplotu nie dostało się zbyt dużo młóta.

                            oraz 3 x 5l w 78°C

                            Chmielenie:

                            35g Hallertauer Mittelfrüh (szyszka) 60 min


                            Wyszło około 20 litrów (13° Blg)

                            Fermentacja burzliwa w temperaturze 18-19°C

                            Comment

                            • gwzd
                              Senior
                              • 01-2012
                              • 622

                              #15
                              Warka nr 8 (11 I 2013) - IPA

                              Pale Ale 5kg
                              Monachijski 1kg
                              Carahell 0,3kg

                              Tomahawk 30g
                              Galena 30g
                              Chinook 30g
                              Willamette 30g
                              Fuggles 100g

                              Drożdże US-05

                              Zacieranie:

                              23l (miało być 20l, ale zbyt mocno podgrzałem wodę i musiałem dodać 3l zimnej wody, aby uzyskać odpowiednią temperaturę)

                              65°C - 45 min
                              72°C - 15 min

                              Wysładzanie:

                              zalanie dna fermentora wodą (2l)

                              2 x 5l w 78°C

                              Chmielenie:

                              Tomahawk 30g 60 min
                              Galena 30g 60 min
                              Chinook 30g 30 min
                              Fuggles 30g 15 min
                              Willamette 30g 5 min
                              Fuggles 35g 0 min
                              Fuggles 35g na zimno

                              Wyszło około 22 litrów (15° Blg)

                              Fermentacja burzliwa w temperaturze 18-19°C
                              Last edited by gwzd; 11-01-2013, 16:43.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎