Wąsosz, [Perun] Sacrum

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Wąsosz, [Perun] Sacrum

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: bursztynowy, zmętniony. [4]
    Piana: niska, drobnopęcherzykowa, redukuje się do cienkiej warstewki. [2]
    Zapach: średnio intensywny, słodki, połączenie nut belgijskich i chmielowych, brzoskwinie, owoce tropikalne, żywice, przyprawy, w tle aromaty słodowe, lekki karmel, po ogrzaniu staje się intensywniejszy i zaczyna dominować. [3.5]
    Smak: średnia pełnia, spora słodycz, intensywne nuty karmelowe, wyczuwalne również akcenty belgijskie, lekkie nuty przyprawowe, goryczka niska delikatnie w kierunku średniej łącząca charakter chmielowy i przyprawowy. [3.5]
    Wysycenie: średnie w kierunku niskiego, mogło by być trochę wyższe. [4]
    Opakowanie: niby w stylu browaru, ale coś motyw przewodni nie pasuje mi do reszty, jednak rzecz gustu, brakuje trochę składu na etykiecie. [4]
    Uwagi: warka do 07.11.2015.

    Moja ocena: [3.425]
    Attached Files
    Last edited by rafael52; 2015-05-19, 22:35.

    Comment

    • forra6
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.11
      • 413

      #3
      Pierwsze skojarzenie - Gulden Draak z promocji w Lidlu. Ale ze znacznie lepiej przykrytym alkoholem. Piwo mocne, smaczne, wypite na wieczór doskonale ululało do spania. Kupione w Krakowie, na Lea w Alkoholach Tropic za 8.50zł.
      Dla fanów Behemoth pozycja obowiązkowa pozostaje zapuścić Ora Pro Nobis Lucifer...
      Don't trust nobody, It will cost you much too much
      Beware of the dagger, It caress you at first touch
      O, all small creatures, It is the twilight if the gods

      Comment

      • Holy-Grail
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.06
        • 320

        #4
        Dlaczego Sacrum, a nie Behemoth Sacrum?

        Comment

        • Pinio74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.10
          • 3881

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedzi
          Dlaczego Sacrum, a nie Behemoth Sacrum?
          Ja to piwo zgłaszałem i podałem taką nazwę, jakiej używają ludzie z Peruna, np. na swojej stronie internetowej.
          Last edited by Pinio74; 2015-05-29, 19:29.
          BIRRARE HUMANUM EST

          Comment

          • WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Ciemnopomarańczowe. [5]
            Piana: Niska i nietrwała. [2]
            Zapach: Pieprzowy, przyprawowy, do tego trochę słodkawy. Nie czuję aromatu chmielowego. [3.5]
            Smak: Piwo w charakterze raczej goryczkowe, brak słodowej pełni, wytrawne. Posmaki przyprawowe, trochę gumy balonowej. Smaczne, ale wspomnianej pełni by się przydało więcej. [4]
            Wysycenie: Wyższe proszę! [4]
            Opakowanie: Nie jestem fanem Behemotha, w ogóle wolę thrash od blacku czy deathu, ale zdecydowanie przydałby się jakiś dedykowany kapsel - z pentragramem czy głową kozła czy cokolwiek. No i sama eta - poza logiem Behemotha nie ma więcej nawiązań do zespołu, a szkoda. [4]
            Uwagi: Smakowało.

            Moja ocena: [3.675]

            Comment

            • Glingorth
              Porucznik Browarny Tester
              • 2014.04
              • 283

              #7
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: Miedziany, metny. [4.5]
              Piana: Drobna, juz przy nalewaniu slabo rosla. Pozostala niewielka mgielka i obraczka. A po kilku lykach znikla calkowicie. [3]
              Zapach: Przyjemny, slodkie owoce, glownie brzoskwinie i ananas. Fenole dosc mocno zaakcentowane, tworzac ciekawa kompozycje aromatyczna razem z chmielem. Obecna tez pszenica. Niestety od polowy szklanki owocowo chmielowe akcenty dosc mocno traca na sile pozostawiajac na czele aromat typowy dla belgow. [4]
              Smak: Rzeczywiscie dosc zlozony, jak podaje etykieta. Jest chmiel, sa owoce, jest tez wyrazna przyprawowosc odpowiednia dla stylu. Goryczka dosc niska, ziolowo owocowa, mogla by byc wyzsza i bogatsza. Pelnia odpowiednia na tyle, ze piwo nie jest wodniste, ale tez nie jest ciezkie. Dosc slodkie, brakuje wyraznego chmielowego finiszu. [4]
              Wysycenie: Przydalo by sie ciut wiecej gazu, ale nie jest zle. [4]
              Opakowanie: Patrzac na etykiete mam nieodparte wrazenie, ze o wiele lepiej by to wygladalo gdyby napisy mialy zloty kolor Nie rozumiem za bardzo umieszczania w skladzie obok rysunku z szyszka chmielu informacji: 'chmiel'. Skoro juz jest taki podzial to az prosi sie o podanie nazwy uzytych chmieli. Z drozdzami podobnie. Dobrze, ze przynajmniej przy slodach nie widnieje informacja 'slody' No, ale skoro sie juz czepiam to dodam jeszcze, ze platki owsiane nie powinny byc przy slodach. Podsumowujac, etykieta calkiem zacna [4]
              Uwagi: Chociaz dupy nie urywa tak jak niektore kawalki grupy, to nie ma tez wpadki. Wszystko jest tak jak byc powinno, procz tego, ze piwowar sypnal za malo chmielu. Przynajmniej jak dla mnie Na duzy plus pijalnosc. Satanist nie doszedl nawet do polowy jak piwa juz nie bylo. A to i tak przez to, ze troche mi zajelo opisanie

              Moja ocena: [3.925]

              Comment

              • Pinio74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.10
                • 3881

                #8
                Belgijskość obecna zarówno w zapachu, jak i w smaku piwa. Owocowo-przyprawowe elementy wysuwają się na pierwszy plan, ale zaraz za nimi pojawia się goryczkowa kontra w stylu iglasto-pestkowym. Do tego coś podobnego do słodko-gorzkich landrynek. Całość dobrze skomponowana i smaczna. Silna 4!
                BIRRARE HUMANUM EST

                Comment

                • bzium1986
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.06
                  • 86

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie rozumiem za bardzo umieszczania w skladzie obok rysunku z szyszka chmielu informacji: 'chmiel'. Skoro juz jest taki podzial to az prosi sie o podanie nazwy uzytych chmieli. Z drozdzami podobnie. Dobrze, ze przynajmniej przy slodach nie widnieje informacja 'slody' No, ale skoro sie juz czepiam to dodam jeszcze, ze platki owsiane nie powinny byc przy slodach.
                  Informacja, jakie chmiele zostały użyte, znajdują się na stronie internetowej/fb. Podawanie na etykiecie to zbędne ekstrawaganctwo, które dla konsumenta są informacją bezużyteczną, natomiast dla browaru - problematyczną przy zmianie receptury.
                  Z drożdżami podobnie - jeśli ktoś jest piwowarem, to z łatwością może się domyśleć co zostało użyte. A dla przeciętnego konsumenta - to nie wiem, co wyczyta z informacji "użyte drożdże WLP 550 Belgian Ale" a co z "Safala T58", a co z "Safale 04".

                  A przy znaczku jęczmienia jest podany zasyp, głównie ze względu na alergeny. Jeśli nie ma być płatków owsianych przy słodach, to gdzie? Z chmielem?
                  Last edited by bzium1986; 2015-06-05, 00:56.

                  Comment

                  • Glingorth
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2014.04
                    • 283

                    #10
                    Platki to bardziej jako dodatek. A skoro jest opracowana receptura piwa to przynajmniej powinny byc podane ze dwa podstawowe rodzaje chmielu. Rozumiem, ze piwowar dla polepszenia efektu troche zmieni sklad, no ale przeciez nie zastapi wszystkich chmieli innymi odmianami, wtedy to juz bedzie troche inne piwo. A drozdze tez by sie przydaly, poczatkujacy piwowar moze jeszcze nie wiedziec co za drozdze zostaly uzyte jesli nie warzyl nigdy piwa w tym stylu.

                    Comment

                    • Glingorth
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2014.04
                      • 283

                      #11
                      Platki to bardziej jako dodatek. A skoro jest opracowana receptura piwa to przynajmniej powinny byc podane ze dwa podstawowe rodzaje chmielu. Rozumiem, ze piwowar dla polepszenia efektu troche zmieni sklad, no ale przeciez nie zastapi wszystkich chmieli innymi odmianami, wtedy to juz bedzie troche inne piwo. A drozdze tez by sie przydaly, poczatkujacy piwowar moze jeszcze nie wiedziec co za drozdze zostaly uzyte jesli nie warzyl nigdy piwa w tym stylu.

                      Comment

                      • Wujas
                        Gość
                        • 2014.11
                        • 267

                        #12
                        Piwo to, jak i kapela - szału nie robi, a wręcz słabe jest.
                        Ciekaw jestem jakie będzie kolejne rozczarowanie...eeeekhm...piwo od Peruna.

                        Comment

                        • Sim666
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2015.01
                          • 153

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujas Wyświetlenie odpowiedzi
                          Piwo to, jak i kapela - szału nie robi, a wręcz słabe jest.
                          Ciekaw jestem jakie będzie kolejne rozczarowanie...eeeekhm...piwo od Peruna.
                          Ma być chyba Profanum? Dla mnie też nędza, alko wyraźnie smakuje, reszta jakimś chlebkiem... rzeczywiście jest to bida jak i band, który sygnuje nazwą to piwero Niemniej schodzi na pniu w knajpeczkach przy okazji koncertów, tak ze świeżych obserwacji.

                          Comment

                          • bzium1986
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.06
                            • 86

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                            Platki to bardziej jako dodatek.
                            Słody karmelowe też stanowią "dodatek". Płatki to 10% zasypu, więc stosunkowy spory ten dodatek.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                            A skoro jest opracowana receptura piwa to przynajmniej powinny byc podane ze dwa podstawowe rodzaje chmielu. Rozumiem, ze piwowar dla polepszenia efektu troche zmieni sklad, no ale przeciez nie zastapi wszystkich chmieli innymi odmianami, wtedy to juz bedzie troche inne piwo.
                            ]
                            Ekhm, ja nie widzę problemów w zastapieniu wszystkich chmieli. Dostępność niektórych odmian w większej ilości bywa ograniczona - nawet rodzime chmiele typu Iunga niekoniecznie można kupić przez cały rok.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Glingorth Wyświetlenie odpowiedzi
                            A drozdze tez by sie przydaly, poczatkujacy piwowar moze jeszcze nie wiedziec co za drozdze zostaly uzyte jesli nie warzyl nigdy piwa w tym stylu.
                            Początkujący piwowar może znaleźć drożdże na stronie internetowej i z tego zaczerpnąć inspirację, albo może rozpocząć wątek na piwo.org . Z drugiej strony, rzadko który piwowar domowy decyduje się na tworzenie klonów

                            Comment

                            • Winterstorm
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.06
                              • 60

                              #15
                              Ocena z ARTomatu

                              Kolor: Bursztynowy, lekko zmętniony. [4]
                              Piana: Słaba, po nalaniu niska, redukuje się prawie do zera. Drobnopęcherzykowa, odrobinę znaczy szkło. [2.5]
                              Zapach: Słodkie owoce tropikalne, trochę przyprawowowści i belgijskiego charakteru, odrobina karmelu. [4]
                              Smak: Dość wyraźne słodowe ciało, stonowana, ale wyraźnie odczuwalna goryczka, trochę "pieprzności" [3.5]
                              Wysycenie: Trochę za niskie. [4]
                              Opakowanie: Niezła grafika, logo Behemotha. Brakuje informacji o składzie. [3.5]
                              Uwagi:

                              Moja ocena: [3.625]

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X