Burtonizacja wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Burtonizacja wody

    Zamierzam uwarzyć IPA, w związku z tym zmierzyłem sobie twardość wody paskami do jej pomiaru zakupionymi w BA. Wyszło mi (zgodnie z mądrością ludową autochtonów), że moja kranówa z odwiertów w najczystszych ekologicznie rejonach Obornik Śląskich jest dość twarda - twarda, tzn. ma między 15 a 20 stopni niemieckich. [1 stopień niemiecki to 17,8 mg/l CaCO2]. Z kolei na ulotce jest napisane, że 12-18 stopni niemieckich to woda dość twarda, zaś powyżej 18 do 30 stopni twarda. Skłaniałbym się, że moja jest więc na granicy dość twardej i twardej.
    No i teraz moje pytanie czy burtonizować jeszcze dodatkowo tę wodę? Jeśli tak, to o ile mniejszą iloscią gipsu? Ewentualnie jakie są parametry wody z Burton on Trent?
    No bo jeśli woda powinna mieć 20 stopni niemieckich, to zapominam o sparwie, ale jeśli 30, no to chyba warto byłoby gipsu sypnąć 1-2g.
    blog.kopyra.com
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    Wg definicji stopień niemiecki to 10mgCaO/md3
    GAWEŁ

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      17,85 mg CaCO3/l jest równoważne 10 mg CaO/l.
      Oba stężenia wyznaczają to samo stężenie ok. 7.1 mg Ca(2+) w litrze wody.


      Woda w Burton on Trent zawiera nawet 260 - 300 mg Ca (2+) w litrze.
      Gipsu więc sypnij - napewno nie zaszkodzi.
      Nadmiar się nie rozpuści.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • wg2
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.07
        • 264

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
        17,85 mg CaCO3/l jest równoważne 10 mg CaO/l.
        Oba stężenia wyznaczają to samo stężenie ok. 7.1 mg Ca(2+) w litrze wody.


        Woda w Burton on Trent zawiera nawet 260 - 300 mg Ca (2+) w litrze.
        Gipsu więc sypnij - napewno nie zaszkodzi.
        Nadmiar się nie rozpuści.

        Nie. Definicja jest definicją. Nie można powiedzieć, że 1cm jest definicyjną miarą długości choć jest 1/100 metra. A metr jest definicyjnie jednostą długości.
        GAWEŁ

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          A gdzie Czes pisał coś o definicji stopnia niemieckiego ?

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
            Woda w Burton on Trent zawiera nawet 260 - 300 mg Ca (2+) w litrze.
            Gipsu więc sypnij - napewno nie zaszkodzi.
            Nadmiar się nie rozpuści.
            Wielkie dzięki.
            Last edited by kopyr; 2006-09-08, 15:53.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Charakterystyczną cechą wody z Burton jest duża twardość siarczanowo - wapniowo - magnezowa, stąd ten gips. Woda "bawarska" ma dla odmiany twardość węglanowo - wapniową.

              Comment

              • Coldleon
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 95

                #8
                Burtonizacja

                Cześć,
                Potrzebuje porady. Robię właśnie pierwsze IPA z zacieraniem. Wodę mam około 16 stopni niemieckich. Potrzebuje zatem przeprowadzić "burtonizację". Przeczytałem na ten temat, ale niestety nie znalazłem dokładnego opisu. Czy może mi ktoś potwierdzić: gips piwowarski dodaje się w trakcie zacierania? W którym momence, na początku, przed wrzuceniem słodów czy np. w połowie?

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Chyba słabo szukałeś. Tutaj masz wątek o prawie tym samym tytule.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Coldleon
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.12
                    • 95

                    #10
                    Czytałem ten post. Wiem, o chodzi. Ale niestety nie ma tam wyraźnie napisane, w którym momencie dodać gips. Czy przed zacieraniem czy w trakcie. Jeśli w trakcie, to kiedy. Na chłopski rozum sądzę, że najlepiej w trakcie podgrzewania wodu, przed wrzuceniem słodów.
                    Ale na wszelki wypadek pytam.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czytałem ten post. Wiem, o chodzi. Ale niestety nie ma tam wyraźnie napisane, w którym momencie dodać gips. Czy przed zacieraniem czy w trakcie. Jeśli w trakcie, to kiedy. Na chłopski rozum sądzę, że najlepiej w trakcie podgrzewania wodu, przed wrzuceniem słodów.
                      Ale na wszelki wypadek pytam.
                      No to dobrze kombinujesz.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Coldleon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 95

                        #12
                        Grzecznie podziękował.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Czy ktoś robiąc dziś IPA zastanawia się nad burtonizacją wody?

                          Comment

                          • fryyc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.03
                            • 11

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy ktoś robiąc dziś IPA zastanawia się nad burtonizacją wody?
                            Tak, ja :-)
                            pozdro
                            tumek_pl

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X