Pierwszy w życiu Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    Pierwszy w życiu Pale Ale

    cześć,
    Jako pierwsze piwo postanowiłem zrobić Pale Ale z zacieraniem.
    Nie mam doświadczenia, ale widziałem etapy przygotowań, więc zaryzykowałem

    zestaw :

    Słód pale ale 3,8 kg
    Słód karmelowy jasny 0,2 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

    drożdze: Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    63' - 35 minut
    73 - 30 min
    podgrzanie do 78 i wysładzanie.

    gotowanie:
    w 10 minucie Marynka
    10 minut przed Lubelski

    dziś zaczął się 3 dzień fermantacji. temp w pomieszczeniu ok. 22-24. piana na 2-3 cm, nie jeste właśnie za wysoka. mam nadzieje, że będzie ok

    wszelkie rady i sugestie przyjme z pokorą

    Konrad
    Last edited by Konrad_; 2011-11-23, 08:55.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Sugestie: jest dobrze, nie zaglądaj

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #3
      ostatni raz przy burzliwej zajrzałem :]

      brzeczka przed fermantacja była baaardzo gorzka. to jest normlane w tego typu warce ?

      Comment

      • kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

        #4
        A tam od razu gorzka Generalnie wszystko w normie, ale zalecam jak najrzadziej zaglądać do fermentora.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Z zaglądaniem jest jak z prędkością, to nie ona zabija tylko gwałtowne zatrzymanie

          Zaglądać można, ale nie otwierać

          Comment

          • Konrad_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 115

            #6
            takiego zestawu 'oszkolnego' jeszcze sie nie dorobiłem :]

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #7
              witam,
              dziś przelałem z burzliwej na cichą. Przed fermentacją było ok. 13BLG, teraz 3BLG.
              Niestety co mnie niepokoi to winny zapach. Smak piwa ok. goryczkowy, delikatnie kwaskowaty. Jednak jak zdjąłem pokrywę poczułem kwaśny zapach, który szybko się ulotnił. Dekantacja odbyła się bez problemu. Drożdże ładnie osiadły. Myślicie, że ten zapach piwa z powoduje, że będzie brzeczka do wyrzucenia ? Jest to zapach taki delikatny winny... zastanawiam się czy to nie koniec tego piwka... w połowie femrentacji burzliwej byłłądny piwny zapach teraz zmienił sie na taki jak opisałem
              Last edited by Konrad_; 2011-11-27, 18:15.

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #8
                ktoś mnie uspokoi ? czy nie ma już ratunku dla tej warki ?

                Comment

                • hexy
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.08
                  • 23

                  #9
                  Ja Cię uspokoję u mnie też, kiedy dałem dwóm osobom do spróbowania młode piwko z cichej fermentacji to także mówili że pachnie jak wino. Piwo oczywiście sie udało. Spokojnie więc po cichej butelkuj, potrzymaj ile trzeba i jestem pewien że podczas degustacji będziesz zadowolony.

                  Drożdże dają różne ciekawe zapachy czasem tez śmierdzą niemiłosiernie a i tak piwo jest pyszne!
                  Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    Nie wylewaj pierwszej warki, chłopie
                    Za 2 tygodnie zabutelkuj i przechowaj jedno dla mnie

                    Ja też zaczynałem od Pale Ale z CP więc chętnie porównam
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • Konrad_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.11
                      • 115

                      #11
                      ok, ale czy też miałeś takie objawy jeżeli chodzi o zapach ?

                      jeżeli nic sie nie zmieni tzn. nie pogorszy to myślałem, aby butelkować za tydzeń, ponieważ i tak jest niezłe odfermentowanie z 13 do 3.

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #12
                        Zapachu młodego piwa nie pamiętam zbyt dobrze, za to w kuflu to i owszem
                        Dłużej potrzymasz na cichej to będzie bardziej klarowne.
                        Nie zaglądaj jednak zbyt często bo może być i tak http://i.imgur.com/ovtL8.jpg
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • hexy
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.08
                          • 23

                          #13
                          Następnym razem postaraj się potrzymać fermentację w około 20 stopniach - jak pisałeś że miałeś 22-24 to trochę za ciepło dla drożdży i być może stąd ten intensywniejszy zapach
                          Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                          Comment

                          • Konrad_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.11
                            • 115

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie zaglądaj jednak zbyt często bo może być i tak http://i.imgur.com/ovtL8.jpg
                            ta pianka na powierzchni oznacza, że piwo skisło ?

                            heh, jak otworzyłem przelać na cichą miał ze dwa bąble i ostry zapach po otworzeniu. jednak smak delikatnie kwaskowy i chmiel wyczuwalny...
                            Boje sie ze nic z tego nie bedzie .. przenieść teraz do niższej temperatury. mam pomieszczenie, gdzie jest ok. 14 stopni, ale uważałem, że będzie za chłodno, ale teraz żałuje ze tam nie umieściłem pierwszej brzeczki..

                            Comment

                            • hexy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2006.08
                              • 23

                              #15
                              u mnie też tak na cichej/po burzliwej wyglądają i nie są zepsute naprawdę nie masz się co martwić kolego, pozostaje tylko cierpliwość co do temperatury to niech się może wypowie ktoś kto zna te drożdże i wie jak się zachowują w skrajnych temperaturach, bo ja nie chcę wyrokować - mówię tylko że akurat te wg. instrukcji pracują w zakresie 14-21 st.C a wiem też że jak drożdżom jest za ciepło czy za zimno - ma to wpływ na zapach.
                              Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressure

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X