cześć,
Jako pierwsze piwo postanowiłem zrobić Pale Ale z zacieraniem.
Nie mam doświadczenia, ale widziałem etapy przygotowań, więc zaryzykowałem
zestaw :
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
drożdze: Danstar Nottingham
Zacieranie:
63' - 35 minut
73 - 30 min
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie:
w 10 minucie Marynka
10 minut przed Lubelski
dziś zaczął się 3 dzień fermantacji. temp w pomieszczeniu ok. 22-24. piana na 2-3 cm, nie jeste właśnie za wysoka. mam nadzieje, że będzie ok
wszelkie rady i sugestie przyjme z pokorą
Konrad
Jako pierwsze piwo postanowiłem zrobić Pale Ale z zacieraniem.
Nie mam doświadczenia, ale widziałem etapy przygotowań, więc zaryzykowałem
zestaw :
Słód pale ale 3,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g - tyle było w zestawie, użyłem ok. 25 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
drożdze: Danstar Nottingham
Zacieranie:
63' - 35 minut
73 - 30 min
podgrzanie do 78 i wysładzanie.
gotowanie:
w 10 minucie Marynka
10 minut przed Lubelski
dziś zaczął się 3 dzień fermantacji. temp w pomieszczeniu ok. 22-24. piana na 2-3 cm, nie jeste właśnie za wysoka. mam nadzieje, że będzie ok
wszelkie rady i sugestie przyjme z pokorą
Konrad
Comment