Żywiec, Tyskie i Perła w pierwszej 10 w dwóch kategoriach. Koniec rewolucji jest bliski.
Plebiscyt na Piwo Roku 2014 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziSpodziewałem się że browarem roku zostanie pracownia piwa, no ale nie jest źle bo rzadzi w wielu kategoriach. Cieszy pojawienie się 100! Na podium w ciemnych gorniakach pow 13. Myślałem że już mało kto pamięta to wybitne piwo
Comment
-
-
A dla mnie największym zaskoczeniem (pozytywnym) jest ilość głosujących. Szacuneczek panie i panowie, że chciało się wam poświecić tyle czasu
Mój faworyt (Space Sheep) zaskakująco wysoko. Cieszy docenienie piwa sesyjnego, dobrego na początek, koniec i środek imprezy
Comment
-
-
Cóż, to dobitnie pokazuje jak dostępność piwa i może też jego cena dominują jak jakością, w skutek czego mamy w top 10 browarów: Kormoran, Ciechanów, Lwówek... Fortunę!!! dwa pierwsze dodatkowo są wyżej od Pracowni Piwa, dobrze że niczego nie piłem przeglądając ten ranking bo bym się mógł zakrztusić
W sporej części podobnie jest odnośnie piw, dominują te same browary, podczas gdy "śmietanka" jest albo pominięta albo na niskich miejscach. Jest parę chwalebnych wyjątków od tej zasady, jak wygrana Cracku, czy kategoria "Piwa specjalne". Na szczęście samo "Piwo roku" i "Debiut roku" są już wolne od takich dziwów, wygrana Deep Love jest zaskakująca, acz mogło być dużo gorzej
Ciekawostką też jest "tłok" bądź jego brak w niektórych kategoriach, o ile w piwach specjalnych czy sporej części górnej fermentacji top 10 to za mało żeby pomieścić wszystko co moim zdaniem zasługuje na wyróżnienie, tak w dolnej fermentacji często wieje nudą aż świszczy, a w "piwach aromatyzowanych"... Fortuna Mirabelkowa... nie, nie umiem tego skomentować
Comment
-
-
To, że dostępność piwa jest istotnym elementem plebiscytu, wpływającym na wyniki, świadczy tylko o uczciwości oceniających.
Gorzej by było gdyby wygrało najdoskonalsze piwo, nawet zasługujące na zwycięstwo, które ze względu na wielkość warki i dostępność pite było przez niewiele osób.
Oznaczałoby to, że ludzie głosują na piwa, których NIE PILI.
Comment
-
-
Ogólnie całkiem trafiałem Co najmniej jedno piwo na które głosowałem w danej kategorii mieściło się na pudle, czasem 2.
Niezbyt zrozumiałe są dla osiągnięcia Deep Love, wydaje się, że tu zwyciężył marketing i kooperacja z Nogne, a nie rzeczywisty smak tego piwa.
Ale z drugiej strony - ludzie głosowali, na tym polega plebiscyt więc nie neguję, tylko się zastanawiam"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Ciekawy wątek (moim zdaniem) dotyczy również serii "Podróże Kormorana". Fakt, że piwa z tej rodziny zajęły trzy pierwsze, jedno drugie (no w tym wypadku Rauchbock mimo wszystko nie miał szans ze Smoky Joe) i jedno czwarte miejsce, świadczy dobitnie o ich jakości. Jak widać browary regionalne też potrafią namieszać Łatwo też zauważyć, że pozycja Pracowni Piwa w tym momencie pozwala zaryzykować stwierdzenie, że gdyby minimalnie poprawiła się dostępność ich piw, prawdopodobnie nie dali by szans konkurencji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziŻywiec, Tyskie i Perła w pierwszej 10 w dwóch kategoriach. Koniec rewolucji jest bliski.
Odrobinę rezerwy to tylko zabawa.
Comment
-
-
Byłem bardzo ciekaw jakie piwo wygra, bo o ile w zeszłym roku było 2, no 3 murowanych faworytów, tak w tym nie było żadnego. Zaskoczony nie jestem ale takiego wyniku się nie spodziewałem. Na TOP10 znalazły się piwa w mniej popularnych stylach, co oczywiście cieszy. Dobrze, że rewolucja się rozwija a nie stoi w miejscu. Zaskoczyły mnie za to niektóre piwa z TOP10 a nawet TOP3 z poszczególnych kategorii...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziKurcze! Nawet nie wiedzialem, ze pilem ostatnio Piwo Roku 2014 w Polsce.
Nigdy bym nie pomyslal, ze Deep Love moze wygrac ten plebiscyt.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koorgan Wyświetlenie odpowiedziPrzypadkiem trafiłem dwa razy. Piwo szalenie przystępne i pijalne. I ta butelka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziAkurat ja jestem zaskoczony niskimi pozycjami dr brew. Sądząc po hypie na nich, powinni mieć pierwsze miejsca a tutaj nawet ich mega oceniane na ratebeer Molly IPA nie ma pierwszego miejsca
AleBrowar niestety nie powalal jakoś w 2014. Z wyjątkiem Smoky Joe które jest naprawdę klasy światowej.
Niska pozycja Dr Brew za to mnie nie zaskoczyła. Wprawdzie sam niejedno ich piwo wypiłem ze smakiem, ale widząc ich piwa na półce nie jestem w stanie żadnego z nich skojarzyć z konkretnym smakiem i wrażeniami - i jest to spowodowane nie tylko bliźniaczo podobnymi do siebie etykietami, ale przede wszystkim bardzo zbliżonym profilem smakowym większości z nich. Właściwie tylko Australian Weizenbock (na który zresztą oddałem głos w jednej z kategorii) jakoś zapadł mi w pamięć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziMoże nie jestem zaskoczony wysoką pozycją Deep Love (było sporo bardzo pozytywnych komentarzy), ale zgadzam się z Latarnikiem. Deep Love piłem kilkakrotnie (beczkowe) i nigdy mi nie smakowało. Nie traktuję jednak plebiscytu śmiertelnie poważnie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziŻywiec, Tyskie i Perła w pierwszej 10 w dwóch kategoriach. Koniec rewolucji jest bliski.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafano Wyświetlenie odpowiedziJest może jakiś dostęp do pełnych wyników czy tylko top10 zamieszczone w opracowaniu ?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
Comment