Pumpkin Stout - czy dodawać chilli, a jeżeli tak to jakie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
    Przyprawy będą i to następujące:
    cynamon, ziele angielskie (mielone), goździki, gałka muszkatołowa...
    Tak a propos - ile (w gramach) powinno być tych przypraw na warkę, aby miało to jakiś sens? Zajrzałem w parę amerykańskich receptur, ale jak w jednej zobaczyłem 2,5 uncji cynamonu, to zwątpiłem ...

    Comment

    • Basik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.06
      • 1308

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak a propos - ile (w gramach) powinno być tych przypraw na warkę, aby miało to jakiś sens? Zajrzałem w parę amerykańskich receptur, ale jak w jednej zobaczyłem 2,5 uncji cynamonu, to zwątpiłem ...
      Ile być powinno to licho wie Myśmy dali na warkę taką ok. 16-17 litrów po 1 łyżeczce każdej przyprawy pod koniec warzenia i po jednej łyżeczce każdej przyprawy na cichej. Piwo wyszło bardzo mocno wytrawne w smaku, ale za to o przepięknym, piernikowym zapachu Ciekawe jak będzie rozwijało się dalej.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Czyli za dużo przypraw.

        Swoją drogą, nie rozumiem, dlaczego dyniowe uważa się za piwo halołynowe. To typowe piwo świąteczne (no, najwczęsniej na Święto Dziękczynienia), dość mocne i świątecznie przyprawione. Od zbioru dyń do początku listopada nie da się porządnie takiego piwa zrobić.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli za dużo przypraw.
          Masakrycznie za dużo! No nic, najwyżej będziecie rozcieńczać z jakimś innym piwem - macie już doświadczenie w tym temacie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Basik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1308

            #20
            Czekajcie, czekajcie- zapach jest ładny, ale wcale nie przesadzony, tak żeby odrzucał. A gorzkość, no cóż- nam tak bardzo nie przeszkadza. Jedynie, przynajmniej w mojej ocenie, brakuje w smaku nuty słodyczy. Wąchając to piwo, spodziewa się bowiem człowiek czegoś delikatniejszego w smaku- właśnie z odrobiną słodyczy.
            Co istotne, to że my do wszystkiego dajemy tonę przypraw, więc na to też trzeba brać poprawkę. Jesteśmy uodpornieni. Gdyby piwo wyszło słabsze w zapachu- bylibyśmy rozczarowani.

            Przykład naszych przegięć- chociażby schabowe z marynaty limonka/pieprz, które robi Piotr i które są całe czarne od pieprzu. Jak daję na tosta curry, to pół opakowania schodzi, jak mam ochotę na ser z cynamonem to robię cynamon z serem itd.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)

              Przykład naszych przegięć- chociażby schabowe z marynaty limonka/pieprz, które robi Piotr i które są całe czarne od pieprzu. Jak daję na tosta curry, to pół opakowania schodzi, jak mam ochotę na ser z cynamonem to robię cynamon z serem itd.
              ... jak szukam w piwie nut rozgrzewających to na wszelki wypadek dolewam setkę spirytusu ...

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19269

                #22
                Bez jaj! Aromat dyni wcale nie jest zły, aby go nadbudowywać korzennymi przyprawami. Trzeba się do niego przyzwyczaić. Papryka chilli jest akurat OK, ale można zrobić dobre piwo dyniowe bez przypraw korzennych. Jeśli dożyję przyszłego roku to obiecuję, że będzie konkurs piw dyniowych. Swoje też wystawię

                Comment

                • Basik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1308

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... jak szukam w piwie nut rozgrzewających to na wszelki wypadek dolewam setkę spirytusu ...
                  Tu przesadziłeś- na rozgrzanie są inne sposoby

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    A na pytanie - ile przypraw w gramach - dalej nie ma odpowiedzi.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Ja też dużo przyprawiam, ale jest pewien moment, w którym przyprawy zabijają właściwą treść - zapach może być ok, ale jak to piwko dojrzeje, to będziecie mieć zaprawę do piernika
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #26
                        Bo nie wiem ile w gramach. Jak napisałam - daliśmy w sumie po dwie płaskie łyżeczki takie standardowe od herbaty. Sam możesz sprawdzić, ale jak Ci bardzo zależy to jakoś w wolnej chwili zważymy.

                        Marusiu- jest chilli stout sos, to czemu nie stoutowa zaprawa do piernika
                        Last edited by Basik; 2013-11-06, 10:45.

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #27
                          Na przecież Basik pisze, że po jednej łyżeczce. Nie wiem tylko czy płaska czy czubata
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Rzeczywiście, precyzyjna odpowiedz. Uważasz, że łyżeczka jest jednostką miary w układzie SI?

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #29
                              Ty zawsze wszystko wg definicji czynisz?
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              • piotry
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.08
                                • 761

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                                Rzeczywiście, precyzyjna odpowiedz. Uważasz, że łyżeczka jest jednostką miary w układzie SI?
                                Łyżeczka nie jest z znana w SI ale za to jest szeroko znana w kuchni.
                                Jak nie wiesz to czasem zajrzyj do przepisów - tam znajdują się takie wymiary jak pół szklanki, łyżka, łyżeczka i szczypta. Są one szczególnie przydatne kiedy ilość odpowiednich składników nie musi być aptekarska. W tym przypadku tak jest. Dodatkowo zaznaczę, że pomiar kilku gram na wadze domowej mija się z celem w związku z dużym błędem pomiaru występującym przy takich małych ilościach.

                                W razie dalszych problemów pisz na PW. Chętnie odpowiem na pytania.
                                Pozdrawiam
                                piotry

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X