Pumpkin Stout - czy dodawać chilli, a jeżeli tak to jakie?
Collapse
X
-
Myśmy dali na warkę taką ok. 16-17 litrów po 1 łyżeczce każdej przyprawy pod koniec warzenia i po jednej łyżeczce każdej przyprawy na cichej. Piwo wyszło bardzo mocno wytrawne w smaku, ale za to o przepięknym, piernikowym zapachu
Ciekawe jak będzie rozwijało się dalej.
Comment
-
Czyli za dużo przypraw.
Swoją drogą, nie rozumiem, dlaczego dyniowe uważa się za piwo halołynowe. To typowe piwo świąteczne (no, najwczęsniej na Święto Dziękczynienia), dość mocne i świątecznie przyprawione. Od zbioru dyń do początku listopada nie da się porządnie takiego piwa zrobić.Comment
-
Comment
-
Czekajcie, czekajcie- zapach jest ładny, ale wcale nie przesadzony, tak żeby odrzucał. A gorzkość, no cóż- nam tak bardzo nie przeszkadza. Jedynie, przynajmniej w mojej ocenie, brakuje w smaku nuty słodyczy. Wąchając to piwo, spodziewa się bowiem człowiek czegoś delikatniejszego w smaku- właśnie z odrobiną słodyczy.
Co istotne, to że my do wszystkiego dajemy tonę przypraw, więc na to też trzeba brać poprawkę. Jesteśmy uodpornieni. Gdyby piwo wyszło słabsze w zapachu- bylibyśmy rozczarowani.
Przykład naszych przegięć- chociażby schabowe z marynaty limonka/pieprz, które robi Piotr i które są całe czarne od pieprzu. Jak daję na tosta curry, to pół opakowania schodzi, jak mam ochotę na ser z cynamonem to robię cynamon z serem itd.Comment
-
Comment
-
Bez jaj! Aromat dyni wcale nie jest zły, aby go nadbudowywać korzennymi przyprawami. Trzeba się do niego przyzwyczaić. Papryka chilli jest akurat OK, ale można zrobić dobre piwo dyniowe bez przypraw korzennych. Jeśli dożyję przyszłego roku to obiecuję, że będzie konkurs piw dyniowych. Swoje też wystawięComment
-
Ja też dużo przyprawiam, ale jest pewien moment, w którym przyprawy zabijają właściwą treść - zapach może być ok, ale jak to piwko dojrzeje, to będziecie mieć zaprawę do piernikaComment
-
Bo nie wiem ile w gramach. Jak napisałam - daliśmy w sumie po dwie płaskie łyżeczki takie standardowe od herbaty. Sam możesz sprawdzić, ale jak Ci bardzo zależy to jakoś w wolnej chwili zważymy.
Marusiu- jest chilli stout sos, to czemu nie stoutowa zaprawa do piernikaOstatnia zmiana dokonana przez Basik; 2013-11-06, 11:45.Comment
-
Na przecież Basik pisze, że po jednej łyżeczce. Nie wiem tylko czy płaska czy czubataVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ty zawsze wszystko wg definicji czynisz?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Jak nie wiesz to czasem zajrzyj do przepisów - tam znajdują się takie wymiary jak pół szklanki, łyżka, łyżeczka i szczypta. Są one szczególnie przydatne kiedy ilość odpowiednich składników nie musi być aptekarska. W tym przypadku tak jest. Dodatkowo zaznaczę, że pomiar kilku gram na wadze domowej mija się z celem w związku z dużym błędem pomiaru występującym przy takich małych ilościach.
W razie dalszych problemów pisz na PW. Chętnie odpowiem na pytania.
Pozdrawiam
piotryComment
Related Topics
Collapse
-
Słodowe, chilli zauważalne, dopełniające ale nie przesadzone, lekkie pieczenie po dłuższym czasie spożywania, suszone owoce, maillardy, czerwonawo-bursztynowawa barwa, klarowne, piana zupełnie kiepska,
Ale ale... etykieta ma wytłoczenia braill-owskie!
Aaaa Piwo ucieka...-
Channel: Dania
2024-02-16, 22:57 -
-
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...-
Channel: Chorwacja
-
-
Ekstrakt: nie podano. Alkohol: 10 %.
Dodatki: czekolada, kawa, lukrecja, wanilia i chili.
Kolor: Bardzo ciemny brąz, pod silnym światłem widoczne zmętnienie.
Piana: Brązowa, niemal wyłącznie drobnopęcherzykowa. Momentalnie redukuje się do zbitego pierścienia przy obrzeżach...-
Channel: Dania
2020-05-16, 19:16 -
-
-
Będąc przejazdem przez Sliven nie mogłem sobie odmówić wizyty w miejscowym mikrusie o nazwie ''Trima I Dvama'', co dokładnie oznacza - Trzech i Dwóch.
Okazało się na miejscu że Birarium jest tylko knajpą firmową browarku, który ma lokalizację na obrzeżach miasta.
Mikrus działający...2 Photos-
Channel: Bułgaria
2024-01-11, 22:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment