Pierwsze amatorskie domowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacobfcb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 2

    #1

    Pierwsze amatorskie domowe

    Witam
    W wigilię zostałem obdarowany przez moją miłościwie panującą zestawem dla początkujących do warzenia piwa. Chciałem się podpytać czy będę potrzebował czegoś jeszcze do zrobienia tego.
    Jestem kompletnie zielony NIESTETY JESZCZE w tym zakresie, natomiast pracuję nad tym
    W chwili obecnej posiadam extract brewkit coopersa i brewkit yeast - jak podejrzewam sa to drożdże w jakichś kapsułkach. Po dwie jak czytałem należy wrzucić do butelki przed fermentacją.
    Czy zaopatrzyć się w coś jeszcze? Podkreślam, że będzie to moje pierwsze piwo i chciałbym na tą chwile liznąć teorii aby się wdrożyć. Na instrukcji widnieje również informacja odnośnie wsypania cukru przed pierwsza fermentacją. Chciałbym podpytać na co szczególnie zwrócić uwagę i jak to zrobić aby tego pierwszego browaru nie spaścić

    Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.

    Pozdrawiam serdecznie
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Czytać, czytać, czytać.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • jacobfcb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.12
      • 2

      #3
      No własnie problem z tym, że nie znam tego żargonu browarowego jeszcze. Do mnie trzeba po chłopsku. Jak na razie jestem jeszcze prostą konstrukcją w tej gałęzi gospodarki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Może jeszcze tu

        Wczoraj do moich rąk trafiły brewkity polskiego producenta Gozdawa. Nie byłabym sobą gdybym ich nie przetestowała, tym bardziej, że trzymam... więcej »


        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • Zaiksik
          Trudne początki
          Zaiksik
          Witam
          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
          Wszystko...
          2024-08-27, 17:13
        • jujooo
          Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
          jujooo
          Witam serdecznie.

          Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

          Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
          2023-08-23, 15:14
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...