jeśli używacie alkoholu to nie 98% ani 96% tylko rozcieńczcie wodą destyowaną do 70%. dlaczego? ano dlatego, że alkohol w takim stężeniu jest najbardziej zabójczy a w dezynfekcji o to właśnie chodzi. nie pytajcie mnie jednak czego poza alkoholem używam ani nic z tych rzeczy bo pierwsze piwo będę zacznę robić dziś lub jutro . a o zabójczości alkoholu wiem z zajęć z mikrobiologii.
Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować
Collapse
X
-
Pytanie do tych, którzy używają zestawu dezynfekcyjnego z Browamatora w warunkach łazienkowych (jeśli tacy są oczywiście) - jak sobie radzicie z jadowitymi oparami atakującymi płuca w czasie płukania? Wstrzymujecie oddech? Używacie maski pgaz? Moze butla z tlenem?
Ja po pierwszej dezynfekcji (jak już doszedłem do siebie) pomyślałem że zainwestuje co najmniej w maskę pgaz.
Myślałem o wybielaczach, ale zaletą zestawu jest (pomimo jadowitości oparów) że zapach szybko się ulatnia. Chlor, mam wrażenie, śmierdzi dużo dłużej. Tu zwracam się przede wszystkim do osób mających małe dzieci.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WingerKupiłem na Allegro maskę pgaz i mam problem z głowy.
Comment
-
-
Ja też nie wiedziałem, czego użyć po lekturze poradnika i forum. Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i w hurtowni weterynaryjnej kupiłem P3-tresolin ST. To neutralny środek myjąco-dezynfekujący. Podobno korzystają z niego rolnicy do mycia aparatury do udoju mleka. Pomyślałem, że skoro mleko sie nie skwasi to i moje piwo wytrzyma po takiej kąpieli butelek. A jak będzie naprawdę, to wam powiem za miesiąc, jak otworzę pierwszą flaszeczkę. Pozdrawiam
Comment
-
-
Ja wypłukałem tym środkiem balon w którym nastawiłem brzeczkę i cały sprzęt. Wg instruktażu trzeba to coś wypłukać, odczekać pół godziny i spłukać bieżącą wodą. Ja tak właśnie zrobiłem. Drożdże chyba normalnie zareagowały, bo po dodaniu ich do brzeczki wieczorem, rano buzowało jak trzeba i zrobiła się piana. Teraz jest już 5 dzień i bąbelkowanie ustaje. Jutro zlewam do butelek na cichą fermentację.
Comment
-
-
Jaka jest cena i skład chemiczny tego środka?
Ja polecam Iodophor. Chyba najtańszy dezynfekant (bo bardzo wydajny) oraz wygodny i b. szybki w użyciu (2-3 min. i po dezynfekcji).
Ma jeszcze jedną zaletę: wykazuje ślady skrobi na ściankach pojemników, bo jego bazą jest pierwiastek jodu. Przydatne dla tych, którzy śrutują słód do fermentorów.
U mnie często, kiedy tuż przed wlaniem brzeczki odkażałem fermentor Iodophorem, widoczne były granatowe połacie skrobi. Takie (w sumie śladowe) ilości nie mają pewnie większego wpływu na jakość piwa, ale po takim widoku stałem się pedantyczny.
Raz użyty roztwór wykorzystuję do dezynfekcji kolejnych pojemników, lub wlewam do słoików oczekujących na przyjęcie gęstw drożdżowych.
Comment
-
-
Ile można wątków na jeden temat zaczynać
Nie wystarczy. Do czasu następnego rozlewu będziesz miał w butelce kolonię wczystkich bakterii jakie u Ciebie w domu występują. Nie koniecznie trzeba korzystać z piekarnika. Możesz użyć pirosiarczynu sodu lub po prostu wrzątku.
PS
Korzystaj z wyszukiwarki !!! Zobacz ile już było wątków na ten temat
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
Comment
-
-
-
Zamiast tej foli aluminiowej korzystam z takich oto zatyczek. Bardzo wygodne są. Kupiłem 40.
Comment
-
Comment