Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kardynal_biggles
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 29

    #31
    jeśli używacie alkoholu to nie 98% ani 96% tylko rozcieńczcie wodą destyowaną do 70%. dlaczego? ano dlatego, że alkohol w takim stężeniu jest najbardziej zabójczy a w dezynfekcji o to właśnie chodzi. nie pytajcie mnie jednak czego poza alkoholem używam ani nic z tych rzeczy bo pierwsze piwo będę zacznę robić dziś lub jutro . a o zabójczości alkoholu wiem z zajęć z mikrobiologii.
    beware of the chicken!

    Comment

    • Winger
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.11
      • 22

      #32
      Pytanie do tych, którzy używają zestawu dezynfekcyjnego z Browamatora w warunkach łazienkowych (jeśli tacy są oczywiście) - jak sobie radzicie z jadowitymi oparami atakującymi płuca w czasie płukania? Wstrzymujecie oddech? Używacie maski pgaz? Moze butla z tlenem?
      Ja po pierwszej dezynfekcji (jak już doszedłem do siebie) pomyślałem że zainwestuje co najmniej w maskę pgaz.
      Myślałem o wybielaczach, ale zaletą zestawu jest (pomimo jadowitości oparów) że zapach szybko się ulatnia. Chlor, mam wrażenie, śmierdzi dużo dłużej. Tu zwracam się przede wszystkim do osób mających małe dzieci.

      Comment

      • Winger
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.11
        • 22

        #33
        No dobra, nie ma odpowiedzi więc sam sobie odpowiem. Kupiłem na Allegro maskę pgaz i mam problem z głowy. Dla mnie temat zamknięty.

        Pozdrawiam.

        Comment

        • dannyk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.04
          • 8

          #34
          jeśli nie lubisz jakichkolwiek intensywnych zapachów to polecam Chemipro OXY (do nabycia w BA). A tak poza tym to gdzieś kiedyś czytałem, że ten zestaw na pirosiarczynie sodu w dezynfekcji nie jest aż taki dobry...

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Winger
            Kupiłem na Allegro maskę pgaz i mam problem z głowy.
            Żebyś się człowieku dopiero w niej nie udusił. Jak nie masz nowego filtra tylko stary używany (nota bene nie wygodne to jest przy robieniu piwa ) to uważaj cobyś nie skonał we własnej łazience

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Winger
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.11
              • 22

              #36
              Jest to pewne ryzyko :-) Na szczęście maska jest nowa.

              Comment

              • Antałek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 164

                #37
                Ja też nie wiedziałem, czego użyć po lekturze poradnika i forum. Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i w hurtowni weterynaryjnej kupiłem P3-tresolin ST. To neutralny środek myjąco-dezynfekujący. Podobno korzystają z niego rolnicy do mycia aparatury do udoju mleka. Pomyślałem, że skoro mleko sie nie skwasi to i moje piwo wytrzyma po takiej kąpieli butelek. A jak będzie naprawdę, to wam powiem za miesiąc, jak otworzę pierwszą flaszeczkę. Pozdrawiam

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Ciekawe jak drożdże zniosą ten środek P3, ktoś już sprawdzał ?
                  Last edited by mark33; 2006-01-19, 21:55.

                  Comment

                  • Antałek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 164

                    #39
                    Ja wypłukałem tym środkiem balon w którym nastawiłem brzeczkę i cały sprzęt. Wg instruktażu trzeba to coś wypłukać, odczekać pół godziny i spłukać bieżącą wodą. Ja tak właśnie zrobiłem. Drożdże chyba normalnie zareagowały, bo po dodaniu ich do brzeczki wieczorem, rano buzowało jak trzeba i zrobiła się piana. Teraz jest już 5 dzień i bąbelkowanie ustaje. Jutro zlewam do butelek na cichą fermentację.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #40
                      Jaka jest cena i skład chemiczny tego środka?

                      Ja polecam Iodophor. Chyba najtańszy dezynfekant (bo bardzo wydajny) oraz wygodny i b. szybki w użyciu (2-3 min. i po dezynfekcji).

                      Ma jeszcze jedną zaletę: wykazuje ślady skrobi na ściankach pojemników, bo jego bazą jest pierwiastek jodu. Przydatne dla tych, którzy śrutują słód do fermentorów.
                      U mnie często, kiedy tuż przed wlaniem brzeczki odkażałem fermentor Iodophorem, widoczne były granatowe połacie skrobi. Takie (w sumie śladowe) ilości nie mają pewnie większego wpływu na jakość piwa, ale po takim widoku stałem się pedantyczny.

                      Raz użyty roztwór wykorzystuję do dezynfekcji kolejnych pojemników, lub wlewam do słoików oczekujących na przyjęcie gęstw drożdżowych.

                      Comment

                      • Antałek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 164

                        #41
                        P3-tresolin, skład: 5-15% fosforany, 5-15% niejonowe związki powierzchniowo-czynne, <5% związki dezynfekcyjne. Jedno też jest chyba istotne- nie ma zapachu.

                        Comment

                        • tomcio83
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2006.02
                          • 258

                          #42
                          butelek dezynfekcja i mycie

                          Czy jeśli opróżnioną butelkę od razu przepłuczę gorącą wodą, to czy to wystarczy?
                          Czy muszę ją jeszcze np. wyprażyć w piekarniku?
                          rowarek esoła

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #43
                            Ile można wątków na jeden temat zaczynać

                            Nie wystarczy. Do czasu następnego rozlewu będziesz miał w butelce kolonię wczystkich bakterii jakie u Ciebie w domu występują. Nie koniecznie trzeba korzystać z piekarnika. Możesz użyć pirosiarczynu sodu lub po prostu wrzątku.


                            PS

                            Korzystaj z wyszukiwarki !!! Zobacz ile już było wątków na ten temat


                            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

                            Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

                            jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów

                            Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.


                            jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • kishar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.10
                              • 1691

                              #44
                              Według mnie zdecydowanie to nie wystarczy, taka butelka będzie tylko umyta.
                              Ja najpierw butelki myje?/odmaczam, następnie zalewam wrzątkiem a pózniej do piekarnika, no i zabepieczam je folia aluminiową.
                              Last edited by kishar; 2006-04-24, 07:24.

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #45
                                Zamiast tej foli aluminiowej korzystam z takich oto zatyczek. Bardzo wygodne są. Kupiłem 40.

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X