Zamierzam uwarzyć IPA, w związku z tym zmierzyłem sobie twardość wody paskami do jej pomiaru zakupionymi w BA. Wyszło mi (zgodnie z mądrością ludową autochtonów), że moja kranówa z odwiertów w najczystszych ekologicznie rejonach Obornik Śląskich jest dość twarda - twarda, tzn. ma między 15 a 20 stopni niemieckich. [1 stopień niemiecki to 17,8 mg/l CaCO2]. Z kolei na ulotce jest napisane, że 12-18 stopni niemieckich to woda dość twarda, zaś powyżej 18 do 30 stopni twarda. Skłaniałbym się, że moja jest więc na granicy dość twardej i twardej.
No i teraz moje pytanie czy burtonizować jeszcze dodatkowo tę wodę? Jeśli tak, to o ile mniejszą iloscią gipsu? Ewentualnie jakie są parametry wody z Burton on Trent?
No bo jeśli woda powinna mieć 20 stopni niemieckich, to zapominam o sparwie, ale jeśli 30, no to chyba warto byłoby gipsu sypnąć 1-2g.
No i teraz moje pytanie czy burtonizować jeszcze dodatkowo tę wodę? Jeśli tak, to o ile mniejszą iloscią gipsu? Ewentualnie jakie są parametry wody z Burton on Trent?
No bo jeśli woda powinna mieć 20 stopni niemieckich, to zapominam o sparwie, ale jeśli 30, no to chyba warto byłoby gipsu sypnąć 1-2g.
Comment